Mayaspecial

Nu kommer det att bli några hektiska dagar med bloggsläpp, först ut är denna Mayaspecial och sedan kommer vår Guatemalaspecial och avslutningsvis kommer ett bildspel med bilder från vår vistelse här i Guatemala.

Var ska man börja en Mayaspecial, det finns så otroligt mycket att berätta, så vi kanske ska börja med att varna för att specialen blir lång, jättelång och att vi säkert missat något!

Vilken enastående kultur det var och vad lite vi fick läras oss om den i skolan. Låt oss börja med att tala om att Maya bodde i det som idag är Mexiko, Belize, Guatemala, El Salvador och västra Honduras.

På kartan ser du även att Azteker och Inca är inritat. Vi trodde att de båda var samtida med Maya, men så fel vi hade. Maya var drygt två tusen år före! Azteker och Inca är ju från ca 1200-talet efter Kristus. Maya hade redan år 1500 före Kristus bosatt sig i byar och utvecklat jordbruk.

Den första perioden av Maya-civilisationen (pre-klassiska) varade till ca 250 e kr. Spännande nog var den samtida med Alexanders den Stores erövringar och Greklands guldålder. Åren från 250 e.Kr. till 900 e.Kr (klassiskaperioden) var samtida fram till Romarrikets fall år 476. Den sista, den post-klassiska perioden är från 900 e.Kr. fram till den spanska erövringen av Guatemala på 1500-talet. Så nu har vi satt Maya-civilisationen i ett sammanhang. Dags att gå vidare.

Idag anses att Maya-civilisationen var en av de mest utvecklade kulturerna i sin tid. De hade etablerade handelsvägar och mäktiga Mayastäder och vi besökte en av dessa städer, nämligen TIKAL.

Vi guidades runt Tikal i fyra otroligt spännande timmar. Det är ett under att Tikal (och andra Mayasamhällen) hittades eftersom de var ”begravda” i djungeln, men några tempel är så höga att de kan ses från flygplan och innan dess hittades de också av jägare. Väldigt många tempel är ”framgrävda” men än fler finns under vegetationen. Självklart klättrade vi upp på de pyramider och tempel som vi fick och utsikten var så väl värd alla steg upp.

I varje stad styrde en kung som hade gudstatus, han, ja det var oftast en han fast Tikal har haft två drottningar, styrde i en stad som var ett kommersiellt och spirituellt centrum. Maya handlade med jade och kakao som anses varit de viktigaste, men även med fisk, salt, bomull och fjädrar från papegojor och nationalfågeln quetzal.

I stadens centrum fanns torg, tempelpyramider och bollplaner. Uppe på pyramiderna kunde prästerna stå och tala till folket på torget. Byggnaderna var så byggda och placerade att vi lätt kunde höra vad andra besökare pratade om när de klättrat upp på pyramiden, imponerande!

Tänk dig att tempelen var röda på Mayatiden!

I närheten av torget fanns byggnader för adelsmän och präster och lite längre bort bostäder för de rika. Bönderna bodde i stadens utkant och mayafolket levde främst på jordbruk med basföda av majs och bönor.

Förutom att prästerna var präster var de också matematiker och astronomer, de tog fram cykler av ritualer och ceremonier. I matematiken inkluderade de begreppet noll, ungefär tusen år före européerna (som i sin tur introducerades till siffran noll från arabiska halvön). Astronomin var grunden i deras komplexa kalender som innefattar ett exakt bestämt solår: 18 månader på 20 dagar vardera, plus en 5-dagars period, en helig kalender på 260 dagar (13 cykler med 20 namngivna dagar), och en mängd längre cykler som kulminerade med Den Långa Räkningen, en kontinuerlig tidsmarkering, baserat på ett nolldatum 3113 f kr. Den första långa räkningen slutade 2012… Google årtalet så ska du se att domedagen var nära. Maya-astronomer gjorde exakta tabeller över positioner för månen och Venus och kunde exakt förutsäga solförmörkelser flera år framåt, mm. Kom ihåg, det fanns inga teleskop på den här tiden utan prästerna studerade himlen med blotta ögat!

Kakaobönan är siffran noll

Maya hade ett skriftspråk som var en blandning av avancerade hieroglyfer och abstrakta bilder och forskarna har ännu inte kunnat tyda allt. Det som framkommit är precis som vår guide berättade om Mayahärskarna. De krigade, tog fångar som torterades, lemlästade och offrades till gudarna. Tänk att forskarna först trodde att Maya var fullständigt upptagna av sina religiösa och kulturella sysselsättningar. Men nu vet de att tortyr och mänskligt offer var religiösa ritualer och de ansågs garantera fruktbarhet, visa fromhet och främja gudarna och om de inte gjorde det skulle det bli kaos och kosmisk störning.

Vår guide berättade också att prästerna piercade sig i tungan, örsnibben eller penisen för att gudarna skulle få några droppar människoblod så att prästerna skulle få kontakt med gudarna.

Tikal är daterad till ca 900 f kr och ca 800 – 820 e kr då övergavs staden plötsligt och samma sak hände i de andra mäktiga Mayastäderna. Forskarna har flera teorier till varför, t ex långvarigtorka. Det regnade mycket lite under hela 800-talet och det gjorde att det inte fanns mat till den stora befolkningen som i Tikal var 100 000 när den var som störst. Grunden till nedgången har år 2007 sammanfattats som en kombination av eskalerande stridigheter, överbefolkning, miljöförstöring, torka och elitens extravagans.

Vår guide berättade att folket i Tikal tillslut gjorde uppror mot makten och dödade adelsmän och präster. Det senare var kanske inte så smart eftersom prästerna även var vetenskapsmän.

Oavsett orsakerna till Mayakulturens plötsliga nedgång, så var många städer helt övergivna i slutet av 900-talet. Tempel och palats förföll och djungeln kunde snart växa över ruinerna. Så du förstår att det inte har varit lätt att hitta Mayaruinerna.

Bild från Arkeologimuseum i Guatemala City

Efter att Maya lämnade de stora städerna bosatte de sig bl a runt sjön Itza i norra Guatemala och vid sjön Atitlán. De många olika mayaindianerna fortsatte odla och strida mot varandra och att de inte var sammanhållna när spanjorerna kom utnyttjade spanjorerna. Det man kanske inte tänker på är att alla de, för Maya nya, smittsamma sjukdomarna (pest, tyfus, smittkoppor och mässling) som spanjorerna förde med sig dödade mer än 3/4 av Guatemalas två miljoner invånare.

Tillslut några ord om folkhelgonet Maximón som vi träffade i Santiago Atitlán. Det sägs att han uppstod i samband med den spanska erövringen. Hans avbild (en docka) byter hus varje år. Folk går till honom och lägger pengar, så det gjorde även vi, de tänder en cigarett åt honom och ger till honom och de dricker lite sprit tillsammans, alltså en docka som röker och dricker …, och så håller de honom sällskap och tänder ljus. Maximón är beskyddare för hälsa, grödor, äktenskap, företag, hämnd, död och hans attribut är solglasögon, bandana, färgglada girlanger. Lokalbefolkningen i Guatemala kallar honom San Simon.

Sist men inte minst – Popol Vuh även kallad Mayabibel. Kompendiet innehåller en kombination av historiska, mytiska och religiösa inslag, mayaberättelser och legender och Popl Vuh sammanställdes på 1500-talet av en Maya. I den sägs att gud försökte skapa människan tre gånger, men lyckades först på fjärde försöket. Då skapades människan av majs och än idag är det en gröda som är otroligt viktig för Maya.

Det var jättekul att orkade läsa så här långt, hoppas att du liksom oss lärde dig massor!

Jeanette & Fredrik

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.