Båten

Allures 45 seglar

S/Y Bushpoint är en Allures 45 med aluminiumskrov och centerbord.

En båt med aluminiumskrov kan ligga i sjön hela året eftersom skrovet inte suger vatten och klarar därför is och kyla. Aluminium kräver väldigt lite underhåll och tål mycket påfrestningar. Skrovet är stötupptagande och vid en kollision (det får inte hända) deformeras skrovet lokalt så det är liten risk för följdskador på andra ställen ombord vilket känns tryggt.

Med centerbord får båten stort djupgående för bra kryssegenskaper men kan också bli extremt grundgående för små vikar, laguner och kanalfart. Ballasten är ingjuten i botten på båten och stabiliteten blir därför oförändrad antingen centerbordet är nersänkt eller uppfällt.

Vid hårt väder till havs tas centerbordet helt upp och därmed rätar båten upp sig och risken för ”broach” minskar avsevärt och det känns tryggt att veta.

Allure 45

Centerbordet gör också att vi kan, om vi vill, ”beacha” båten på en strand eller sjösättningsramp vid lågvatten och slippa kranlyft vilket låter mycket bra. Att ”beacha” på en tropisk strand ser vi mycket fram emot.

På S/Y Bushpoint – Allures 45 – har vi gott om stuvplats, vi har valt att göra en av akterhytterna till arbetshytt/förvaringsutrymme med lucka direkt ut till sittbrunnen. Vi valde bort toaletten i förpiken och satte in garderober istället. Så får plats med verktyg, kläder och cyklar samt allt annat man kan tänka sig behöva.

Lite fakta

Loa: 13,98 m
Längd i vattenlinje: 12,35 m
Bredd: 4,43 m
Djupgående:
Centerbord uppe: 1,05 m
Centerbord nere: 3,0 m
Ballast: 4,3 T
Deplacement: 11,8 T

Motor: Volvo Penta D2 55 HK
Propeller: 3 bladig Gori med overdrive
Bränsle: 550 L
Vatten: 550 L

Ankare: Spade 33 kg
Kätting: 10 mm galvad, 60 m

Storsegel: 55 m2
Genua 45 m2
Spinnaker: 125 m2
Masthöjd: 19 m
CE-klass: A

Konstruktör: Berret Racoupeau / Franck Darnet
Varv: Allures, Cherbourg, Frankrike
Tillverkningsår: 2015
Skrov: Aluminium
Inredning: Amerikansk körsbär
Layout:Interiör layot

Länk till varvets hemsida

Hamnen.se testseglar Allures 45