Strömfilosofi a la Bushpoint
Vi får nog beteckna vår båt som en ganska strömsnål båt och vi tror att vi har en ganska liten batteribank för vår storlek på båt. Vi har nog aldrig räknat på strömförbrukningen och vår plan var att ha så många sätt som möjligt att generera ström på och vi är nog av uppfattningen att man aldrig kan få för mycket ström.
Vi upplevde en otroligt stor skillnad mellan att segla i kalla och varma vatten. Skillnaden är nog större än man tror och vill man även ha en liten frys i gång så går det åt mycket ström när det blir varmt i båten.
Vår utrustning
4 st Servicebatterier a 115 amp/h totalt 460 amp/h (vanliga slutna bly/calcium).Vi brukar sällan dra ur dem under 70 % dock aldrig under 60%.
Släpgenerator Swi-Tec (liknande Watt & Sea som säkert fler känner till).
Vindgenerator SuperWind.
Solceller 2 x140 w på targabågen + 120 w portabel.
Elverk Paguro 2000.
Sedan vill vi dela upp det i två delar, när man seglar och när man ligger för ankare.
Vid segling
När vi seglar har vi en släpgenerator Swi-tec, den är liknande Watt & Sea som nog fler känner till.
Släpgeneratorn är helt oslagbart, den gör att batterierna laddas när vi seglar. Den är naturligtvis beroende av farten genom vattnet men vid 6-7 knop får vi mellan 10-15 amp och detta gör att vi även kan köra vår water maker Schenker 30 L och ändå blir det över till batterierna.
Solcellerna har en förmåga att alltid vara vinklade åt fel håll eller skuggade av segel, men visst ger de ett tacksamt tillskott några timmar på dagen.
Vindsnurran SuperWind kan man glömma helt när man seglar medvind vilket vi gör helst.
När vi gick över Atlanten 2016 var vi tvungna att slå av släpgeneratorn för att det blev fullt i batterierna. Vi startade vårt elverk endast två gånger i en ½ timmer per gång och det endast för att några ur besättningen ville ha varmvatten när de duschade.
Vid ankring
Det är vid ankring solcellerna verkligen kommer till sin rätt och är helt fantastiska och att kunna vinkla solcellerna så de är 90 grader mot solen är en otroligt stor fördel, om man kan lösa det. Vid 45 graders vinkel mot solen ger solcellerna endast halva sin effekt.
Nytt för säsongen 2018 är att vi har skaffat en ihop fällbar solcell på 120W som vi lägger upp på biminin när vi ligger för ankare. Vilket gör att vi i princip är neutrala i strömförbrukningen även när vi har vår lilla frys igång.
Vindsnurran SuperWind är okej och kommer mest till nytta när vi ligger på ankringar med mycket vind, det behöver blåsa ganska mycket innan man upplever att den gör någon nytta. Det fina med vindsnurran är att den levererar alla dygnets 24 timmar, till skillnad från solceller.