28 slussar i Kaledoniska kanalen

Sådär ja, då har vi bockat av ett delmål till, nämligen Caledonian Canal som går mellan Inverness och Fort Williams. Och javisst har vi gjort en film! Men först lite fakta och historielektion.

Kaledoniska kanalen (Caledonian Canal) byggdes åren 1804-1822 och ansvarig för bygget var en Sir Telford. Kanalen som går mellan Nordsjön och Atlanten har 28 slussar och är 96 km lång. Systerkanalen är Göta kanal och den byggdes åren 1810-1832. När Baltzar von Platen besökte bygget av Kaledoniska kanalen blev han inspirerad och bjöd in Sir Telford till Sverige och tillsammans planerade de Göta kanal. Med sina 58 slussar och 190 km är Göta kanal dubbelt så lång och har dubbelt så många slussar som Kaledoniska kanalen.

Kielkanalen, som vi gick igenom när vi seglade hem båten för ett år sedan, är 98 km lång. Och kanske kommer vi en dag att gå igenom Panamakanalen och den är lite förvånande ”bara” 77 km.

Tillbaka till Kaledoniska kanalen. Vi träffade många trevliga människor bl a damen som paddlar kajak i filmen. En annan var en tandlös skotte (tandvården i UK har varit urusel), denna trevliga man tipsade Fredrik om att vi hade tid på oss att segla till Isle Of Man TT 2016. Isel Of Man TT är MC-tävlingar som körs på öns vägar, utan bl a de skydd som finns när tävlingar körs på banor. Deltagarna är helt på det klara med att en avåkning kan innebära slutet på livet och förra året dog 4 personer. Helt galet! Men om allt går som det ska och vindarna är med oss så är vi på Isle Of Man i början av juni.

5 thoughts on “28 slussar i Kaledoniska kanalen

 1. Hallå Fredde. Kul att läsa om ert äventyr. Min egen vardag framstår som tråkig…
  Känns extra bra att jag var med vid starten för 30 år sedan på ABC Seglarskola. 🙂
  Ha en lycklig resa och njut av allt! Vi hörs!
  Green

 2. Tack för ännu en trevlig historie- och geografilektion! Fantastiskt kul att följa er.
  På återseende! Kram Lollo

 3. Hallå Bushpoint! Oj vad ni ser mycket vackert och fantastiska saker. Så kul att följa er, särskilt som vi går en annan väg söderut. Längtar tills även vi kommit lite längre och allt är nytt och spännande. Än så länge har vi ju bara kommit till Kalmar. Höres och segla lugnt från S/Y LOOMA IV

 4. Videon över slussningen i C.C var mycket trevlig, bra jobbat och vi glädjer oss över
  att ni har det bra och det ni får uppleva under er segling.
  Maud & Håkan

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.