Cartagena – WoW!

Så kom då det efterlängtade besöket, sonen Erik och hans flickvän Jessica, jättekul! Då var det dags för oss att se oss om i Cartagena. En härlig stad och det är speciellt att vara här i juletid och nyår ska tydligen vara än mer speciellt, men det får vi skriva om i nästa inlägg.

Egentligen heter staden Cartagena de Indias och hamnen, fästningarna och monumenten i gamla Cartagena är sedan 1984 ett världsarv. Staden har ett strategiskt bra läge och var under det spanska imperiet den mest betydande sydamerikanska hamnstaden. Det var här spanjorerna samlade alla skatter innan de skeppades till Europa. Staden behövde så klart skyddas från pirater och andra så det byggdes murar och fort, San Felipe är nog det mest kända fortet. Det är innan för ”Walled City” som det gamla Cartagena finns att se och vi säger bara åk hit, upplev staden, känn den genuina atmosfären i Getsemani, gå på ”hostel street” som vi kallade den, en gata full av hostel, där finns t o m Boutique hostels! Och missa inte inomhus marknaden i Getsemani, där finns nog allt att köpa.

Här kommer många bilder!

La Gorda Gertrudis

I gamla staden finns de mest vackra portklappar (aldabas) vi sett och de var tidigare en symbol för familjen som bodde i husen, oftast väldigt förmögna hus. Alltså, ju större portklapp desto förmögnare eller mer betydelsefull och symbolen hintade också om vilka som bodde där. Låt oss ge dig några exempel.

Ödlan visade att familjen hade kunglig spansk härkomst
Ett lejon som portklapp, ja då var familjen inom det militära
Ett maritimt motiv visade att familjen var handelsmän som skeppade gods på havet
Här bodde Sir Frances Drake 1586

Av Colombias totalt 49 miljoner invånare bor ca 1 miljon i Cartagena och i landets huvudstad Bogotá bor ca 8 miljoner.

Julfin i håret
Juldagsfirande

Efter att firat jul i Cartagena på svenskt och engelskt vis var det dags att ta ungdomarna på en seglats till Isla de Rosario, ca 20 nm från Cartagena. Vi hissade storen och rullade ut genuan och seglade i ca 6 knop och strålande sol, fast det behöver vi kanske inte skriva för solen lyser ju hela tiden!

Vi ankrade i 3 nätter och ön utforskades, paddel board utnyttjades och självklart blev det sun downers, spel, sol och bad och bokläsning samt lite plugg inför vårterminen.

Badparty
Sun down över ankringen

Efter dessa härliga dagar är vi nu åter i Cartagena för att fira nyår och den 2 januari mönstrar ungdomarna av och flyger hem till Svedala. Men redan samma dag får vi ny besättning och dessutom med nästan samma namn, Jeanettes syster Jessica och hennes man Fredrik så besättningsbytet ska nog gå smärtfritt. Den nya besättningen ska segla med oss till San Blas (Guana Yala) och mönstrar av någonstans på vägen till Colon i Panama. Vi ser väldigt mycket framemot detta besök.

Så till sist vill vi passa på att önska alla ett riktigt…

Gott slut och Gott Nytt år!

Jeanette & Fredrik

11 thoughts on “Cartagena – WoW!

 1. Gott nytt år, vilken härlig upplevelse ni verkar ha. Vi gör nog västra Karibien nästa säsong Var planerar ni att lägga båten under orkansäsongen? Eller blir det det stora hoppet mot Franska Polynesien

 2. Fantastiska bilder, underbart att få ”följa” med Er!
  Önskar Er ett härligt Nyårs firande och Gott Nytt År 🎉🎉🎉🎉 ses på nya året 💖

 3. Jätte mysigt!!! Kul med besök ocksa. Har pa Gasparilla har vi ocksa sundowners, pirater och super gossigt. Ha nu ett riktigt gott nyår sa hors vi ingen 2019. Stora kramar fran Harding/Josefsson gänget ❤️

 4. Intressant läsning som vanligt och fina bilder som vanligt. Gott slut och Gott Nytt År!
  Kramar till er alla från oss

 5. Hej på er och Gott nytt År. Man måste ju säga att man blir väldigt sugen på att vara där ni är även om jag själv befinner mig strax utanför det riktiga Cartagena i syd-östra Spanien. Inte riktigt lika fint, varmt och skönt som hos er dock. Lite kuriosa, namnet Cartagena kommer från Karthago, alltså döpt efter det gamla riket i nuvarande Tunisien, då det var här, i Spanien, Hannibal landsteg med sina elefanter på sin väg mot Rom. Tror jag :-). Precis som i Colombia är Cartagena i Spanien en av Spaniens historiskt sett viktigaste hamnar och det är väl antagligen därför Cartagena i Colombia har fått sitt namn.

 6. Vad härligt det ser ut. Gott slut och Gott nytt år! Hälsa Erik och flickvännen. Ser fram emot att ses 2019. Kraaaam

 7. Det ser superhärligt ut! Hela familjen samlad och vi har ett par lugna dagar i fjällen.
  Gott slut och gott nytt år önskar vi från Gossos!
  Kram på er❤️

 8. En återigen njutbar läsning. Ni verkar ha det lite lugnare denna säsong. Önskar er allt gott , ett gott slut o gott nytt spännande segelbår! Och att vi ses!
  Nyårskramar!

 9. Alltid trevligt att läsa Era inlägg. Det blir väl en bok vad det lider ? Gott slut och Gott Nytt År till Er.. //Mats

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.