Cigarr, Salsa och Rom

När man är på Kuba är det svårt att undvika Rom och Salsa.

Cigarrer tänker vi inte beröra särskilt mycket, vi inhandlade dock några ”no name” cigarrer av den lokale tobaksbonden i Vinales för att avnjutas vid speciella tillfällen, dessutom ekologisk odlad tobak. När det gäller Salsan så är den naturligtvis stor, men de får nog tänka på tillväxten för de flesta yngre personer som vi talade med dansade inte salsa utan såg väl på den som våra ungdomar ser på foxtrot.

Så har vi då rommen där Kuba har betytt mycket för världens barer.

Mojito
Sir Francis Drake, den kände piraten, som vi har stött på tidigare och skrivit om ska enligt myten kommit till Kuba och haft lite svårt för den hembrända sockerrörsspriten. Sagt och gjort blandade han i limejuice, mynta och socker och först kallades drycken El Draque innan den fick namnet Mojito från det afrikanska namnet Mojon som betyder magiskt.

Mojito

Cuba Libre
Cuba Libre var också namnet på frihetsrörelsen som ville frigöra sig från spanjorerna. Drycken blev populär i början av 1900 talet när Coca Cola kom till Kuba då den blandas med rom och lite lime. Cuba Libre finns omnämnd redan 1898 men då var det vatten och brunt socker som blandades med rom.

Bacardi
1862 satte Bacardi upp fabriken Santiago de Cuba Destillery som finns kvar än idag och fortfarande lagras rommen på samma ekfat som Bacardi använde. Legenden säger att det bodde fladdermöss i fabriksbyggnadens takstolar och det är därifrån Bacardi har fått sin logga. Bacardi lämnade Kuba i samband med revolutionen då fabriken förstatligades men Bacardi fick med sig namnet.

Vad vi förstod så exporteras inte Santiago de Cuba rom, men vi kan intyga att den 11-åriga är bland det bästa vi smakat.

Gamla Bacardifabriken

Havanna Club
Havanna Club är det stora rom märket som startades på Kuba 1878 men där Arechabala familjen inte var lika lyckosamma som Bacardi utan konfiskerades av Fidel och pojkarna under revolutionen och fick inte med sig namnet. Idag är Havanna Club ett världsmärkes som sedan 1993 ägs till hälften av den kubanska staten och franska Pernod Ricard som sedan 2008 även äger Absolut Vodka.

Vi måste även nämna den lokala läskedrycken där Cola varianten heter Tu Cola och den finns även i en apelsinvariant typ Fanta och en fruktsoda liknande 7-up eller sprite och vi tycker de var riktigt bra. Cuba Libre kan till och med ha smakat lite bättre med Tu Cola.

Så till sist så har vi de lokala ölsorterna Cristal och Bucanero som båda var mycket bra. Men när vi reste runt börjande det bli lite svårt att få tag på lokal öl och ryktet sa att det är brist på aluminium och de kunde därför inte producera burkar.

Mycket av det vi skrivit ovan var nyheter för oss och vi hoppas att du kanske får nytta av dessa kunskaper antigen när du spelar TP eller om du någon gång är med i ”På spåret”.

Jeanette & Fredrik

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.