Costa da Morte

På kartan kan ni se de platser vi besökt längs Costa da Morte (dödens kust) Galiciens Atlantkust, namnet har den fått för att här har många skepp förlist genom tiderna.

Vi börjar i À Coruña en stad med 250 000 invånare med mottot ”Staden där ingen är en främling”  och vi kände oss verkligen välkomna överallt.

_dsc0186

Mysiga gränder i gamla stan – Coruña

_dsc0192

Stadshuset på Maria Pita torget – Coruña

_dsc0150

Design cykelställ i Coruña

_dsc0159

Paseo Maritime – strandpromenad på nästan en mil i Coruña

_dsc0167

En av flera fina stränder i Coruña

_dsc0251

Torre de Hércules är ett antikt romerskt fyrtorn från ca år 100 

Tillsammans med båtarna Milvina, Sisu, Jarana och Zulu Warrior från OCC (Ocean Crusing Club) har vi helt odramatiskt tagit oss ner längs Costa da Morte. Fösta stoppet efter Coruña blev den lilla fiskestaden Camariñas också känt för sina knypplade spetsar. Vi tog en långpromenad (med betoning på lång) tillsammans med OCC-gänget till Faro (fyr)  Vilan. Det var skönt att sträcka på benen, men långt, så dryck och mat smakade extra gott denna kväll.

_dsc0285

Faro Vilan

_dsc0277

En del av besättningarna på Sisu, Bushpoint, Milvina och Zulu Warrior

Nästa stopp var Cabo Finisterre eller världens ände som Romarna trodde. Cabo Finisterre är slutstationen för många pilgrimer, då har de gått ytterligare 90 km från Santiago de Campostela. En relativt ny tradition är att de bränner sina kläder och skor vid Cabo Finisterres fyr dock såg vi inga rester av brända kläder bara kvarlämnade skor. Vi ankrade också denna natt och det är härlig att som omväxling ligga för ankare. I Fisterra (som staden heter)  fick vi vara med om vår första ”pot luck” som seglare. Våra OCC-vänner kom över till vår båt med olika maträtter och dryck och det blev lyckat och gott! Just när vi var i Fisterra pågick en fiesta med ett band som spelad på torget från tiotiden på kvällen till 04:30 morgonen därpå. Jag kan intyga att ljud fortplantar sig mycket bra på vattnet! Trötta kastade vi loss och styrde mot Muros och motorerade även denna dag. Vi har haft liten eller ingen vind sedan Coruña.

_dsc0307

Cabo Finisterre fyr

_dsc0315

Vid korset ligger skor och i bakgrunden syns Zulu Warrior (yttepytte liten)

Nu är vi i Muros och här bor drygt 9000 personer, staden är liten och mysig med en gammal del där det bl a finns ett stenkors från mitten av 1400-talet. Fiske är betydande liksom turismen och här blir vi i en natt till. Idag har vi haft pysseldag och eftersom det regnar ute kan vi unna oss att ta det lugnt. Men när det blir uppehåll är det motionsdags!

Imorgon lämnar vi OCC-gänget för en tid och sammanstrålar med Looma IV och tillsammans ska vi besöka nationalparks öarna strax söder ut.

För alla filmälskare så finns det en film från Santiago de Campostela, men wi-fi är tyvärr inte tillräckligt snabbt men så fort vi har snabbare wi-fi kommer den – så håll ut!

4 thoughts on “Costa da Morte

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.