Fjällsegling

Stundom när vi seglar runt i Skottland, där vi befinner oss nu, får vi en känsla av att vara i de svenska fjällen, lite konstig känsla eftersom vi är på en segelbåt! Men för oss påminner de vackra landskapen väldigt mycket om varandra.

Man kan ju lätt få känslan av att vi alltid har bra väder, men så är det naturligtvis inte. Det är nog mer det gamla chartersemester tricket, man fotograferar bara när det är fint väder. Större delen av veckan har vi legat inblåsta med mycket regn vilket i och för sig inte var så tokigt eftersom det gavs mycket tid till filmproduktion, så nu har vi god koll på kommande filmsläpp.

En morgon kom det snö på topparna

Ingen av oss har lärt sig konsten att dricka whisky och det beror nog mest på eftersläpande ungdomssynder. 2016 när vi seglade igenom Skottland lyckades vi med konststycket att inte besöka ett enda destilleri, du läste rätt, det är nästan så att vi skäms. Nu har vi i alla fall bestämt oss för att vi är gamla nog att lära oss. Vi fick en bra början på Islay där Ardbeg och Lagavulin stod för inskolningen, vi hoppade över Laphroaig mest av säkerhetsskäl eftersom vi cyklade mellan lektionerna på hyrda elcyklar och tre destillerier på rad kan bli lite vingligt. Det andra för att Jeanette har jobbat med Laphroaig och varit där med jobbet. 

Lektionen började utomhus
Studievänner i samspråk på Lagavulin

Vi tycker att vi har avancerat några årskurser men är nog fortfarande kvar i lågstadiet, med ena foten i mellanstadiet. Tobermory stod för senaste lektionen, vi har fått en del hemuppgifter vilka vi ska försöka lösa. Du ska veta att en av oss i unga år var en sk plugghäst och den andra inte, men nu är rollerna omvända.

Ambitiösa elever tar även kvällskurser
På väg till lektion
Utbildning pågår
Pittoreskt i Tobermory
Trevligt stund at The Boathouse på ön Gigha där ägaren hade lite förvärmning inför säsongen med några vänner. 
Dingy parking
Det bäst bevarade keltiska korset i Skottland är från 700-talet e.Kr och finns på ön Islay och det var naturligtvis tvungna att besöka
Kildalton Cross

Detta för oss osökt in på historia som den tidigare plugghästen tycker är kul, men det är nästintill omöjligt att ge en total genomgång, så du får nöja dig med en kort version.Vem vet, kanske väcker det nyfikenhet att läsa mer och vi kan lova att det finns massor med intressant läsning för Skottlands historia är lång och invecklad. Romarna som invaderade England år 43, kom inte till Skottland då de stoppades av Pikterna (från latin pictus dvs målade) vars ursprung man inte vet så mycket om.

Vikingarna kom på 700-talet och regerade, men från och med deras tillbakagång har Skottlands historia flätats samman och ofta våldsamt, med dess södra granne, England. Strider och gränsräder var vanliga fram till 1707 då de blev ett gemensamt kungadöme. Dock visade Jakobitupproret 1715 på tydliga splittringar i det skotska och brittiska samhället. På senare tid ledde en trend mot självbestämmande till att parlamentet decentraliserades 1999.

Under medeltiden då resorna över land var långsamma, svåra och farliga var havet och sunden sin tids motorvägar och öarna på västkusten, Inre och Yttre Hebriderna var en värld för sig själva och mycket betydelsefulla. Klanen Donalds, som härstammande från den legendariska Somerled (en halvgaelisk och halvnorsk krigare från 1000-talet) var länge Lord of the Isles, med säte på ön Islay ”Queen of the Hebrides”. Idag är prins Charles “Lord of the Isles”.

Med detta passar vi även på att önska dig Glad Påsk 🐣

Jeanette & Fredrik

8 thoughts on “Fjällsegling

  1. Väldigt fina bilder och intressant berättelse om vad ni gör. Ha det bra och en Glad Påsk 🥰🥰🇸🇪🌷

  2. Underbar läsning och fina bilder denna resa vill jag oxå göra en dag. Det ser väldigt trevligt ut 👍🏻😃

  3. Vilka underbara bilder! Destillerier värmer 🙂 Och självklart kommer jag att raskt leta fram historia om Skottland ha ha ha. Önskar er en riktigt Glad o Varm Påsk med mycket goa varma drycker!

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.