Guatemalaspecial

Vi gillar Guatemala så mycket. Här finns mycket av allt, vackra och omväxlande landskap, kultur, gamla ruiner men framför allt, så vänliga och glada människor!

Turister är viktiga för Guatemalas utveckling, vi tillför pengar in i ekonomin och eftersom vi är här förbättras även infrastrukturen. Vi kan absolut rekommendera att du reser hit.

Vi var ju som sagt i Guatemala i maj och skrev då lite om landet, så missade du att läsa det inlägget så läs det igen (om du är intresserad) för nu fortsätter vi vår story om Guatemala.

Idag har Guatemala Centralamerikas starkaste ekonomi, men som i så många andra länder är rikedomarna mycket ojämnt fördelade och inkomstskillnaderna är stora. Enligt statistiken lever ca 60 % av befolkningen under fattigdomsgränsen. Det senare är lite svårt för oss att förstå. Vi såg inga trashankar eller tiggare, däremot såg vi barn som arbetade. Statistiken säger att ca 20 % av barnen i åldrarna 5-17 år arbetar, vi undrar om det inte är fler.  Statistiken säger att ca 95% av barn/ungdomar mellan 15-24 år kan läsa och skriva och de går i skolan i drygt 9 år.

Av Guatemalas ca 17 miljoner invånare är ca 40% Maya och de som anses ”vita ” ca 18 % och de resterande procenten är mestiser (spanjor/Maya). Sedan finns de andra också som t ex 9000 judar som kom under Andra Världskriget och några av dem bosatte sig runt sjön Atitlán. I Guatemala talar ca 60% spanska och de olika slags mayaindian språk talas av 40%, men det är inte alltid dessa 40% förstår varandra för det finns ca 26 erkända indianspråk.

Mayaindianerna verkar mest bo på landet och det är också där vi träffat dem. Kvinnorna klär sig traditionellt och bevarar kulturen på det sättet och männen klär sig västerländskt. Kvinnornas kläder är färgglada vävda blusar, kjolar och midjeband. Varje by har sitt eget distinkta mönster och ibland också färg, vilket gör det möjligt att urskilja en persons hemstad. Det har varit svårt att prata med Mayas, de pratar, liksom vi, mycket lite spanska, men med kroppsspråk kommer man långt.

Jordbruket är viktigt i Guatemala och står för en fjärdedel av BNP och så många som hälften av arbetskraften arbetar inom jordbruket som delas in i två grupper kan man säga. Småskaligt (Maya) i de inte så brödiga områdena och mestadels för eget bruk så som majs, bönor, lite frukt och grönsaker. Vi tror att de grödor Maya säljer på marknader är egen odlat. De stora jordägarna driver storskaligt i de bördiga områdena. Viktigast för exporten är nog fortfarande bananer, kaffe, palmolja och socker, även om Guatemala är världens största exportör av kardemumma.

Arbetskraften är billig och överallt ser man folk som bär ved och andra tunga saker, där vi i Sverige skulle använda skottkärra eller bil. Vägrenen ”klipps” med machete, ja machete, och här är det ju så varmt och fuktigt så allt växer bra!

Det är stora kontraster i Guatemala. Moderna köpcentrum ligger granne med, i våra ögon ”ruckel” och gatukök liknande dem som kan ses i Asien ligger granne med Mc Donalds, som för övrigt har personal som ger service till gästerna ute i restaurangen. Sa vi det, alla är så hjälpsamma, glada och trevliga i det här landet!

De kör moped utan hjälm och ofta med hela familjen, största barnet (5 år) på tanken, sedan pappan och mellan mamma och pappa hålls spädbarnet! På lastbils- och pickupflak transporteras människor stående eller sittande. Det finns också ”collectivo” bussar som tar dig längre sträckor men cyklar har vi knapp sett, mopeder verkar dock vara var mans egendom. Runt sjön Atitlán transporterades varor och människor i båtar sk ”Lancha”. Till sist har vi de härliga Mototaxi/Tuk tuk som importeras från Indien och kostar ca 40 000 Quetzales/st.

I Guatemala får man inte slänga toapappret i toaletten eftersom avloppssystemet inte medger det. Inte heller kan man posta brev i brevlådan… Det finns nämligen ingen postservice i Guatemala! Förhandlingarna mellan det utländska bolaget och Guatemalas regering bröt samman för några år sedan och någon sa till oss att det hela blev alldeles för korrupt så helt sonika lades postverket ned.

Här kommer lite mer statistik – Förväntad levnadsålder för en kvinna i Guatemala år 2020 är 77 år och i Sverige 85, något lägre för män i båda länderna. Andelen kvinnor i chefsposition i Guatemala är 45% och i Sverige 40%. Internet användning är 40% och i Sverige nästan 100%.

På lyckoindex (Globalis, skala 1-10 där 10 är bäst) hamnar Guatemala på 6 och Sverige på 7! Det tål att tänka en stund…

Nu är det dags för historielektion. Om du inte orkar läsa historie-lektionen så kommer här en kort, kort sammanfattning av nedan. Spanjorer kommer 1523, landet blir självständigt 1898, mycket konflikt mellan dem som har och inte har pengar/mark. US United Fruit och USA/CIA fixar till en militärkupp 1954 för att bevara United Fruit och rädda sina aktier i företaget, fast de sa att de ville komma åt den kommunistiska utbredningen i Latinamerika. Inbördeskriget varar mellan 1960-1996 och Maya är de som råkar illa ut samt vänsteranhängare och fackföreningspersoner. För den riktigt historieintresserade, fortsätt läs.

MEN Trots att det bara är drygt 20 år sedan det blev fred efter inbördeskriget så känns det som att Guatemala är på frammarsch, det riktigt sjuder. Vi har träffat It-tekniker och webbutvecklare och mobiltelefoner finns i var mans hand, dock inte i barnens.

Hoppas att du fick dig något nytt till livs!

Jeanette & Fredrik

HISTORIA

Guatemala har varit befolkat i många tusen år och den tidiga historien är starkt präglat av Mayafolket. ”Mayaspecialen” på bloggen sträcker sig fram till dess att de spanska conquistadorerna kom.

Spanjorerna härjade runt i Syd- och Centralamerika på jakt efter rikedomar att ta med sig hem till det spanska hovet och sig själva. När de kom till Guatemala 1523 hade Mayariket redan kollapsat ca 900 e kr och det rådde strider mellan de olika Maya. Spanjorerna var inte sena att utnyttja detta faktum och allierade sig på många håll med olika Maya för att slå ner andra Maya. När detta var gjort angrep de dem som hjälpt dem…. Förutom att spanjorerna mötte litet samlat motstånd från Maya så hade de också stor fördel med hästar, rustning och gevär. Hästar fanns inte i Guatemala före spanjorernas ankomst.

1821 gick området (Guatemala) upp i Mexikanska Kejsardömet och när det löstes upp 1823 i Centralamerikas förenade provinser. År 1839 utropade Republiken Guatemala sin självständighet och tyvärr, liksom många andra latinamerikanska länder påbörjades ett inbördeskrig mellan liberala reformister med stöd hos borgarklassen och konservativa som ville bevara Katolska kyrkans och storgodsens privilegier. De konservativa vann och en general styrde landet fram till sin död 1865. Efterträdaren fick sitta i drygt 6 år innan han störtades och efterträddes av en liberal diktator. Sedan blev det en ytterligare liberal, men han lierade sig med storgodsägarna och kväste med militärens hjälp alla oppositionsrörelser.

Under 1800-talet blev en av de viktigaste politiska frågorna hur de skulle förhålla sig till stormakten USA. Vid denna tid fick amerikanska storföretag uppbackning av amerikanska marinkåren och därmed fick företagen stor politiskt inflytande i Centralamerika och Karibien. Guatemala gjorde försök att bekämpa USAs inflytande, men mottog i början av 1900-talet istället subsidier från USA. Guatemala undslapp mycket av de militära ingripanden som USA utsatte grannländerna för under ”banankrigen” (1898-1934) alltså kriget som skulle skydda amerikanska intressen i Centralamerika.

Det var med andra ord ett minst sagt stökigt slut på ett århundrade och inledning på nästa. Under 1920-talet rådde politiskt stabilitet fast med flera kortlivade presidentskap som antingen dog eller störtades. Under den tid då Jorge Ubisco regerade kan man säga att demokratin helt upphörde att fungera och US United Fruit Company fick enorm makt. Ubisco störtades 1944 i en folklig resning. Nu kom en period av vänstersinnat reformstyre, en president försökte 1951 genomföra en jordreform och omfördela makten från storgodsen och US United Fruit till de fattiga. Vid denna tid ägdes 70% av marken av 2% befolkning. Han ville köpa tillbaka marken till staten för samma peng som de sagt i sina deklarationer att marken var värt, smart drag skulle man kanske tro…

MEN i en statskupp 1954 störtades presidenten av USA-stödda legosoldater (En CIA-operation) och en överste grep makten och avslutade omedelbart de sociala och politiska reformerna. Bröderna Dulles (Secretary of State John Foster och Allen på CIA) hade båda starka band (och ägde aktier i) till US United Fruit och lobbade för en intervention under det stora hotet om kommunismens utbredning i Latinamerika. Man ska också veta att United Fruit (idag Chiquita Brands International) var en stor politisk och ekonomisk faktor i Guatemala, 1940 gick nästan 90% av Guatemalas export till USA. USAs påverkan på landet var så stort att under andra världskriget utvisades tyska markägare.

Efter statskuppen blev Guatemala en militärdiktatur, ledare störtades eller mördades och på 1960-talet eskalerade juntans repressalier och ett inbördeskrig bröt ut mellan väpnade vänstergrupper och allt skulle inte få ett slut förens 1996, alltså för bara 23 år sedan! Drygt 200 000 personer dog och flera miljoner, flest Maya, blev omflyttade från sina hem. Många flydde även till USA utklädda till mexikanare och i USA finns idag ca 800 000 personer med rötter i Guatemala. Vissa menar att det inte var ett inbördeskrig utan mer militären som gjorde dig av med socialister och fackföreningsmänniskor!

Det var det hela från oss på Guatemala.

3 thoughts on “Guatemalaspecial

  1. Oj vad intressant om Mayafolket och allt vad ni sett och upplevt runt om i Guatemala. Du skriver så bra
    Allt är bra med oss❤️❤️👏👏

  2. Wow, så imponerande skrivet. Tack för ännu en klump bra historielektion. Här hemma är det bara grått/ kram

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.