Nu avslutar vi denna säsongs bloggande med ett mastodontinlägg och passar på att önska dig en skön sommar!
Det har varit spännande dagar i Antigua med massor av intryck som vi ska försöka få ordning på i inlägget. Imorgon går flyget hem och det känns som vi varit på väg hem ett tag nu!
Vi hade en guide, Marco, som visade oss staden Antigua och byarna runt omkring och han berättade med stor iver och kunnighet allt från historia till nutid och hade nog svar på alla våra frågor!
Det är många kulturer i Guatemala, bara Maya består av 26 olika, sedan finns det ättlingar efter de spanska erövrarna och mestiser (spanjor/Maya). Det bor ca 16 miljoner i Guatemala varav 60% är Maya. Oftast blandar de olika kulturerna sig inte med varandra och alla verkar vilja bevara sitt sätt att leva och tänka. T ex berättade Marco, som är mestis, att Maya föredrar att leva nära jorden, de sover inte i en säng utan på golvet som de också sitter på när de äter, alltså inga bord och stolar. Vi kan nog tänka oss att det är en generalisering, eller?
Marco sa att det är obligatorisk skolgång från 8 års ålder, men eftersom det är by äldste och shaman som rådgör/bestämmer så blir det inte alltid så för Maya. Men om de går i skolan så är det tre skift som gäller och första skiftet fick vi förklarat är för de barn som också jobbar. Ja, du läste rätt, barnarbete gäller tydligen här för att klara försörjningen.
Arbetskraften är mycket billig, mycket billigare än att köpa in t ex en grävmaskin för att göra jobbet. Bananer och kaffe är huvudsaklig export och sysselsätter stor del av Guatemalas befolkning. Utländska företag är de stora arbetsgivarna, Chiquita Brands International är en av dem som vi kommer att skriva mer om i ett annat inlägg. Eftersom lönen är låg, vi har hört att en månadslön ligger på 2500 Quetzales vilket motsvarar ca 3000 kr, så kan de flesta inte leva på den lön de får så de odlar till husbehov men också för att sälja på marknader eller i gathörn. Den sneda fördelning som råder i Guatemala speglar även av sig i ägande av mark, där 2 % äger 70% av produktiv odlingsmark!
Skolgång och sjukvård är gratis, det senare även för oss utlänningar, tänker att det nog gäller akutvård inte planerad. Det finns ett statligt universitet och flera privata. Tyvärr slutar dock många Maya flickor skolan som mycket unga då de blir gravida runt 14-16 års ålder och börjar föda barn, ofta så många som 6 och de ammar i 3 år och vi har inte sett en enda barnvagn! Det är en mycket ung befolkning i Guatemala med en medianålder på 21,7 år att jämföra med Sveriges 41,2.
Korruptionen (missbruk av offentlig makt för privat vinning är Världsbankens arbetsdefinition) är utbredd i Guatemala, landet ligger på 123 plats av 177 länder som finns med på listan (Sverige på tredje). Du kanske minns att Sveriges ambassadör, Anders Kompass, fick lämna sitt uppdrag i början av året efter att kort berört korruptionen i landet, men nu är han åter på plats. FN:s antikorruptionsbyrå, CICIG, är verksam i landet och har mandat att stanna tills 3 september i år. Vi förstår att det undergräver förtroendet för landets ledning, inom alla samhällsgrupper, när förtroendevalda tar medel/pengar avsatta för offentligt bruk och skor sig på det allmänna för privat vinning.
De största Mayafolken är Kiche med en och halv miljon och därefter Cakchiquel med ca 750 000. Den senare ska ha stridit tillsammans med de spanska erövrarna, men sedan vänt emot dem. Marco (guiden) berättade mycket om Maya, deras traditioner, kalender som har 18 månader, en månad har fem dagar och resterade har 20. Han sa vidare att Maya är en av de tolv stammar från konungariket Israel och man har hittat judiska tecken som bl a Davidsstjärnor vid Mayautgrävningar. Det är spännande med Mayakulturen, men också komplicerat så kanske kan vi lära oss mer senare.
Marco sade att Guatemala får mycket bistånd/hjälp av länder som USA, Kanada och Israel och vi har träffat ungdomar som jobbar gratis på NGO (icke-statliga organisationer (non-governmental organisations)) i Guatemala i några månader och sedan vidare till andra länder i Centralamerika. Vi har också träffat ”backpackers” som tipsat om platser för oss att se när vi kommer tillbaka i oktober.
Vi fick reda på att Guatemala är rikt på naturresurser som bl a uran men som USA skulle kontrollera. Vi kunde dock inte hitta fakta på nätet som stödjer detta… Det finns guld- och silvergruvor men arbetet i gruvorna avbryts ibland eftersom Maya protesterar. Du kanske kom ihåg att vi skrev tidigare hur Maya valt att leva nära jorden, äta och sova… så de protesterar. Det var mycket intressant att lära sig så mycket av Marco. Sedan har vi läst på lite själva också.
Antigua är en gammal stad som grundades 1543 (samtidigt pågick Dackefejden i Sverige) och var Spaniens koloniala huvudstad i Centralamerika fram till 1773. Då drabbades staden av två stora jordbävningar och stora delar av staden förstördes. Huvudstaden återuppbyggdes på en säkrare plats och det blev Guatemala City, Guatemalas nuvarande huvudstad. Ciudad Vieja som ligger en bit upp på berget nära Antigua var den första huvudstaden, men den fick överges efter översvämningar och ras efter en jordbävning. Idag bor det drygt 45 000 i Antigua.
Antigua ligger vacker med tre stora vulkaner som dominerar landskapet runt staden, en av dem hete Acatenango och har varit inaktiv sedan länge så den hoppas vi på att bestiga i höst. Från den kan man på betryggande avstånd se den konstant aktiva vulkanen Fuego. Den tredje och största heter Volcán de Agua (Vattenvulkanen), kratern på var förr fylld med vatten.
Antigua är ett av Unesco utsett världsarv så om du vill måla om ditt hus bestämmer de vilken färg och tillhanda håller den och måla får du göra själv.
Staden är känd för sitt firande av den spanska traditionen semana santa (helig vecka före påsk) då processioner går genom stadens gator varje dag. Till Antigua kommer också “backpackers” på sin resa genom Centralamerika och spanska studenter eftersom Antigua vuxit fram som en av de populäraste platserna att läsa spanska.
Nu är det dags för sommarlov!
Jeanette & Fredrik