Irish stout

Vi blev nog kvar lite längre på Irland, i Dun Laoghaire, än vi trodde från början, mestadels beroende på ofördelaktig vindriktning. Vi klagar inte för vi har lärt oss massor och några saker tänker vi dela med oss av.

Vi har lärt oss att dricka Guinness och vi måste medge att vi var väldigt skeptiska till mörk öl och mycket mörkare än Guinness blir det väl inte. Men om man nu ska lära sig dricka Guinness så är det väl här man ska göra det. Vi överrumplades båda två när vi drack vår första Guinness på Irland och fick sådan mersmak att en tur till Guinnessbryggeriet hamnade överst på listan. Någon traditionell fabriksrundvandring var det inte, mer som ett museibesök och med en väldigt intressant historia. När det gäller att mytifiera sitt varumärke kan nog Guinness mäta sig med Harley Davidson!

Den berömda porten
Skål Arthurs Guinness
Jeanetts favoritbild läs texten och du förstår (LoL)
Temple Bar
History museum
Så fick Fredrik så äntligen träffa Molly Malone

Dublin universitet Trinity College kan stoltsera med sitt fantastiska bibliotek och där finns också the Book of Kells och vad är då det? Vi hade heller ingen aning. The Book of Kells är en avskrift av evangelierna på latin. Ett mästerverk så konstrikt utsmyckat och skapat av munkar på den skotska ön Iona på 800 talet. Väl värt ett besök. https://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Kells

The long room 200 000 böcker och nästan 65 m långt
Harpan som Guinness tagit sin logo ifrån fanns också här.

I Dun Laoghaire passade vi på att lära oss mer om Joyce på James Joyce Museum i Martello tower. Tornet och många fler liknande byggdes som försvar mot Napoleon på tidigt 1800-tal. Joyce sov 6 nätter här och senare fick Martello tower en plats i Odysseus/Ulysses. Andra kändisar från Irland är bl a Oscar Wilde och Hennessy (Cognac), gillar du historia kan du googla och läsa om ”the Wild Geese”.

Joyce och grabbarna hade lite fest i tornet

Nu lite kort, komprimerad, historia. Under medeltiden var Irland en feodalt styrd stat med den engelske kungen som furste. 1541 omvandlades Irland till Kungarike i personunion med England och införlivades med Storbritannien och bildade Förenade kungariket Storbritannien och Irland. Mellan åren 1791-1853 skeppades 40 000 irländare, både män och kvinnor, till Australien, de var dömda för olika brott, mord och även för ringa små stölder. Inbördeskriget, eller som endel kallar det gerillakriget, 1919-1922, framtvingade en delning av nationen där Nordirland valde att stanna kvar som del av Storbritannien. Irland utropades till republik 1949 och gick ur det brittiska samväldet.

Även om Irland, BNP mässigt, rankas bland de rikaste länderna i världen idag var landet bland de fattigaste länderna i Europa medan det var en del av Storbritannien och i decennier efter självständigheten.

Nu lämnar vi Dun Laoghaire precis som Bob Geldof gjorde 1976 efter att ha startat Boomtown Rats här. Bob for till London och vi seglar till Milford Haven i Wales, så imorgon räknar vi med att ta en pint i Milford, och varför inte en Guinness?

Jeanette & Fredrik

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.