Kuba 2 – historien fortsätter

Fidel Castro, advokat till yrke, som fruktade för sitt liv lämnade som sagt Kuba efter frigivningen från fängelset 1955. Han tog sin tillflykt till Mexico tillsammans med bl a sin bror Raul som förde honom samman med Ernesto Che Guevara, utbildad läkare. Tillsammans planerade de nu revolutionen på Kuba.

Revolutionsmuseet i Havanna

Drygt 1 ½ år efter frigivningen var Fidel med mannar tillbaka på Kuba dit de tog sig i smyg med motor yachten Granma. Det var trubbel på vägen, sjökort som inte stämde mm, så landstigningen blev allt annat än lyckad. Många rebeller blev dödade av Batistas mannar och resterande flydde till bergen. Därifrån ledde de revolutionen på Kuba och fick fler och fler anhängare och efter ca 2 års kamp flydde Batista landet på nyårsafton 1958 och revolutionen hade lyckats! Nu var det ju naturligtvis inte så enkelt som vi skriver här, så är du mer intresserad rekommenderar vi kubaportalen.se och Thomas Gustafssons bok ”Kuba – En färd genom historien”.

Yachten Granma har nu fått ge namn till Kubas tidning och bukten där rebellerna landsteg. På båten fanns tillsammans med den då 30 åriga Fidel Castro också argentinaren Ernesto Che Guevara, 28 år som brann för att befria länder från kolonialism, kapitalism och imperialism. Det finns en utmärk film om Ches liv som ung och heter helt kort CHE.

Hur får man då en sådan kultstatus som Che? Vår analys, förutom att han är förebild för socialistiska och antiimperialistiska rörelser, är att vara snygg, ha karisma och dö ung.

Ernesto Che Guevaras mausoleum

Che blev medborgare i Kuba, men var inte nöjd efter Kuba utan han ville vidare för att slåss för fler länders befrielse. Först var han i Kongo och sedan Bolivia, där blev han dödad av CIA och dog endast 39 år gammal. Hans kvarlevor fördes tillbaka till Kuba 1997 och finns numera i ett stort mausoleum i Santa Clara. Det var i denna stad som Che orsakade tågurspårningen som gjorde att revolutionärerna fick övertaget och Batista flydde landet, och självklart är han extra stor i Santa Clara.

Då är vi klara med historien.

Jeanette & Fredrik

8 thoughts on “Kuba 2 – historien fortsätter

 1. Mycket intressant läsning om Kuba och fina bilder jag lär mig något varje ggr jag läser er blogg
  slappa nu ett tag, men gärna bilder från K.W det är 30 plus år sedan vi var där
  Kram på er
  Maud & Håkan

  • Hej mamma och pappa/svärmor och svärfar, vad kul att ni gillar läsningen om Kuba, det kommer mer, om bara ett par timmar kan ni få följa med på en promenad med en ekonom i Havanna, jätteintressant tyckte vi – Vi njuter väldigt av Key West 🙂 Många varma kram från oss till er

 2. Jätteintressant läsning. Nästan svårt att ta in allt , vi förstår att ni trivs Kram och ha det bra

  • Tack mamma/svärmor, förstår att det är svårt att ta in allt, det har det varit även för oss 🙂 Vi har det gott här i Key West – kramar till er

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.