Saltvatten under kölen igen

Nu har vi tagit oss till Belize, det är visserligen inte så långt från Rio Dulce men vi har i alla fall bytt sött mot salt. Men låt oss börja med en liten filmrundtur på Catamaran Marina som vi precis lämnade.

Den första incheckningsplatsen i Belize, söder ifrån, är Punta Gorda som bara ligger ca 16 NM från Rio Dulces mynning. Punta Gorda kan bara användas när havet ligger lugnt eftersom hamnen endast är en liten brygga rakt ut mot öppet hav, så går det sjö är det omöjligt att landa jollen och ankringen blir inte heller rolig. Vi lyckades dock pricka ett ganska lugnt hav och det var vi glada för eftersom incheckning är mycket enkel i Punta Gorda. Där ligger nämligen alla myndigheter i en och samma byggnad och precis vid bryggan.  

Annars är det incheckning i Placencia, som ligger ytterligare 40 NM norr ut, som gäller. Här är det skyddad ankring, men incheckningen är lite krångligare och tar längre tid. Först är det båttaxi och sedan taxi mellan tull, immigration, hälsokontroll och hamnkapten som alla ligger på olika platser!

Om man får oväntat besök i Belize

Vi har hunnit med att fira första advent med nybakade lussebullar och Jeanette blandade även egen glögg och om vi får säga det själva så var den mycket god. Första Advent firades tillsammans med Jane och Melvyn på båten Deep Blue, de var med på rallyt förra året.

Adventsfirande

Vi låg ankrade utanför en liten ö som heter Tobacco Cay och där finns Reef’s End, ett trevligt litet ställe som drivs av Pär från Sverige och gissa om han blev både förvånad och glad när vi bjöd honom på glögg och lussebulle.

Jane & Pär
Reef’s End Tobacco Cay

Här får du receptet på glöggen om du vill prova själv.

Bushpointglöggen
1 flaska rött vin gärna Merlot (fruktigt och lite tanniner)
½ flaska sött vin (mörkt) ju sötare desto bättre
2 dl Rom
1 dl Socker
Kockens glöggkryddor

Blanda glöggkryddor, socker, rom och 1,5 dl sött vin, värm. Låt stå och dra 1-2 dagar i rumstemperatur.
Sila bort kryddorna, späd sedan ut blandningen med det röda vinet, värm och smaka av. Kanske behöver du mer socker, rom eller sött vin.

Fredrik har en tand som gjort sig påmind så vi har gått tillbaka till Placencia för att få den undersökt. Tyvärr visade det sig att det är ett ganska stort hål vilket innebär minst rotfyllning eller att tanden måste bort. Fortsättning följer… Så alla dykplaner är skjutna på framtiden.

Bageriugn i Placencia

Vi kan även bidra med lite utbildning som kanske kan vara till användning inför eventuella sällskapsspel nu när vi börjar närma oss jultider.
– Belize huvudstad Belmopan är den minsta i hela världen
– Den högsta byggnaden i Belize är ett Mayatempel
– Belize har det enda Jaguar reservat i världen
– Belize har bara 4 landsvägar
– Barriärrevet utan för Belize är det största på västra halvklotet

Och till sist vädret. För att ta oss vidare upp mot Mexico vill vi ha ostliga vindar och gärna med ett sydligt inslag. Är det helt sydliga vindar skulle det vara jackpot, men det är det för mycket att hoppas på. Just nu är det mer eller mindre nord i de ostliga vindar så långt vi kan se i prognoserna och då blir vi kvar i Belize. Vi vägrar nämligen att kryssa de ca 300 nm upp till Isla Mujeres/Mexico och för att citera en klok man som vi träffade i Kinsale på Irland för länge sedan ”I am done with punishment, I don’t do tacking any more”.

Semester

Men som ni förstår så går det ingen nöd på oss här i Belize utan det är bara lite synd om Fredrik och hans tand.

Jeanette & Fredrik

6 thoughts on “Saltvatten under kölen igen

 1. Fantastiska platser! Kommer ihåg en gåta när jag läser om er resa:
  “Gubben Bertil sa hunden Nicke kostar pengar!”
  Vad är det?

  Hälsn Peter

  • Tjenare Green
   Jag var tvungen att ta till Google för att lösa den.
   Ett mycket bra ramsa för att komma ihåg Centralamerikas länder.
   Guatemala, Belize, Salvador, Honduras, Costa Rica och Panama.

   Tack för den

   Sköt om dig och ha en god Jul
   Fredrik

 2. Låter mysigt och gulligt med lilla Belize. Synd of Fredrik…ta en skridsko som Tom Hanks!! Hoppas han hittar en tandläkare borde ju finnas nagon pålitlig snubbe. Skot om er och ha en glad andra advent. Kraaaaam

 3. Som vanligt härligt att följa er på er resa. Hoppas de löser sig med Fredriks tand och att ni får en fortsatt härlig tripp…
  Kram från ett alltjämt natt svart Stockholm

 4. Så kul med filmerna😁. Underbara bilder och texter också. Hoppas nu Fredriks tand lugnar sig och att vinden vänder😁

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.