Svalbard uppdatering 

Nu tänkte vi ge dig en uppdatering på vår Svalbardsresa. Vi befinner oss i Isfjorden som har en liten bifjord som heter Adventsfjorden och där ligger Longyearbyen och vi har mobiltäckning.

Du har ju fått rapport på att vi badade på Björnön och vi har förstått, när vi pratat med andra, att vi hade tur som lyckades komma iland på Björnön eftersom det kräver ganska lugnt väder. Stationschefen kommenterande att den norska flaggan hängde rakt ner på flaggstången och det gör den ”aldrig” på Björnön.

Det omtalade badet
Björnöns Meteorologiska station “from the sea side”
Bushpoint “from the land side”
Rundvisning av stationen
Radiostationen sköts idag från fastlandet
Enkla väder observationer tåke = dimma 🙂

Seglingen till Svalbard var på det stora hela riktigt bra! Lite krabb sjö i början när vi lämnade den norska kusten och när vi sedan närmande oss Sörkapp på Svalbards sydspets, friskade vinden i ordentligt och vi såg (18 m/s) på vindmätaren. Det verkar vara så att när det är ostliga vindar så styrs vinden ner till spetsen och sedan, längre upp på kusten blockeras den ostliga vinden av bergen och dör ut, för att sedan samlas ihop och komma ut med full styrka ur nästa fjord!

Fladen Fishing overallerna är varma och sköna …
… och har kommit väl tillpass
Ankring i Trygghamna
Alkehornet Isfjorden
Om man inte seglar kan man paddla kajak och tälta

I Longyearbyen handlade vi på oss lite mer mat, umgicks med andra seglare som vi träffat tidigare och beväpnade oss med en Mauser av väldigt hög ålder, men väl fungerande. Det är ett måste att vara beväpnad när man rör sig utanför Longyearbyen utifall att man skulle träffa på en isbjörn. Sedan 1971 har 9 personer dödats av isbjörn så oddsen känns ganska bra för att klara sig. Nu vill vi ju gärna se isbjörn, men gärna från båten och inte öga mot öga på land. Vi har fått rådet att spana av terrängen en bra stund innan vi gör en landstigning och gärna föra lite oljud.

Stora och små i Longyearbyns hamn
Strandpromenaden – hamnen till babord
Midnattssol i sittbrunn
Mark och Asha (Altor of Down) Beth och Ed (Lia) och Sam
Fyllde lite jollesoppa 14,71 NOK för 95 oktan

Och så till sist lite matnyttigt. Precis som vi kanske du undrar var namnet Longyearbyen kommer ifrån. Faktum är att den hette Longyear City från början och det efter dess grundare amerikanen John Munroe Longyear som 1906 startade gruvföretaget Arctic Coal här. På så sätt började byn växa fram och är idag en av världens nordligaste bebodda platser. Gruvdriften är fortfarande igång men då mest for det egna energibehovet och det är meningen att gruvdriften helt ska upphöra 2023. Det som driver utvecklingen framåt idag är turism, universitet och forskning. Svalbard är även en skattefri zon vilket vi var glada för när vi fick betala 14,41 NOK per liter för de 800 vi fick i våra tankar.

Första beväpnade landstigningen
Det farligaste djuret hitintills
Utan björnvakt
Ingen rädder för björnen här
Vi har även hunnit med att ankra utanför den nedlagda ryska gruvstaden Pyramiden
Naturligtvis gick vi i land
Kan det vara en gammal taxistolpe?
Väldigt öde även om man kör hit turister och det finns naturligtvis souvenirshop och övernattning.
Ett mycket surrealistiskt ställe

Nu ger vi oss av norrut och vi hoppas kunna förmedla några enklare inlägg via satellittelefon. De högupplösta bilderna på isbjörn få du vänta på tills vi är åter i civilisationen, m vi nu lyckas se någon isbjörn, för det är långt ifrån alla som får se dem. Vi hoppas på turen och återkommer!  

Jeanette & Fredrik

4 thoughts on “Svalbard uppdatering 

  1. Så märkligt att se Fredrik med gevär på axeln. Häftigt att ni träffar på andra seglare, trodde inte det var många dom seglade dit. Ha nu koll över axeln🤗🤗

    • Hej Elin, tack så mycket, vad kul att du hittade oss, vi lämnar nu Longyearbyen och seglar uppåt, Jessica (syster/svägerska) kommer göra uppdatering åt oss, och vi hoppas på att kunna skicka en isbjörnshälsning 🙂

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.