Ur radioskuggan

Som du kanske märkte började våra utskick krångla och vi tror att det var i samband med någon automatisk uppdatering på vår blogg. Vi är inte helt säkra på att det är löst ännu.

Men som tur är har vi Bushpoints datasupport (läs syster Jessica ) som har gjort allt i sin makt för att du ska kunna få hänga med.

Efter en månads radioskugga är vi nu åter i Longyearbyen och har massor att skriva ikapp! För att du inte ska bli korvstoppade med allting på en gång tänkte vi dela upp det i flera inlägg så får du lite tid att smälta dem. Om nu allting fungerar så har du spännande morgonläsning de fem närmaste dagarna. Krånglar det så kommer datasupporten se till att det kommer så fort som……

Nu kanske du tänker att ni har ju postad på Facebook och Instagram och sanningen är den att vi skickat bild till syster Jessica med satellittelefonen och hon har publicerat. Det har tagit cirka 1 timme att skicka bilden med alla avbrott, men vad gör man inte …….

En av 2650 glaciärer

Sist vi gjorde ett riktigt inlägg hade vi nyss tankat i Longyearbyen och gav oss iväg norr ut med sikte på att passera 80° Nord, men med flera stopp.

80 N är den innersta tunna ringen, bara 10 grader från nordpolen (karta Wikipedia)

Men låt oss börja med lite historia och upptäckarna!

Först ska vi reda ut varför det figurerar två namn Svalbard och Spetsbergen. Då går vi tillbaka till slutet på 1500 talet då holländaren Willem Barentsz for runt här uppe och upptäckte och namngav massa saker. Om du inte visste varför det heter Barentszhav så vet du nu. Först kom han till Björnön och där hade de närkontakt med en isbjörn, därav namnet.

Färden gick vidare norr ut och efter några dagar kommer de fram till en ö med massor av spetsiga berg och ger då namnet Spetsbergen. I dag heter hela ögruppen Svalbard och där ingår även Björnön, och den största ön heter fortfarande Spetsbergen. Så man kan väl säga att båda är rätt lite beroende på vad man pratar om.

Man förstår varför de döptes till Spetsbergen

Det figurerar många på äventyrare och upptäckare här uppe i Svalbard och vi var lite intresserade av att ta reda på vilka svenska killar som varit här uppe och gjort sig ett namn.

Vi har givetvis Andrée och hans luftballong och honom återkommer vi till.

Ett namn som vi kände till var Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901), han var den första att ta sig igenom Nordostpassagen 1878-1880 det vill säga på ovan sidan Ryssland och över på andra sidan. På Svalbard har han fått namnge en helt område Nordenskiöldland som är en del av ön Spetsbergen.

I våra efterforskningar stöter vi på Otto Torell (1828-1900) som är för oss i alla fall ett helt okänt namn. Han var här uppe och for runt redan i mitten på 1800 talet och anses vara fadern till hur man bedriver och dokumenterar expeditioner. Detta tack vare att han var bl a  både biolog och geolog och hade en logisk approach. Med på Torells sista expedition 1861 var den då 31 åriga Nordenskiöld som 17 år senare skulle göra sig känd för sin Nordostpassage och tre år senare vara chef över den svenska polarexpeditionen till Svalbard 1864.

Naturligtvis finns det även ett område uppkallat efter Torell också och du kan antagligen gissa dig till vad området heter?

Nordenskiöldbreen

Nu far vi vidare mot Kungsfjorden. Vi hade fått information om att vid Pooleypynten (på ön Prins Karls Forland) skulle det finnas valross. Tyvärr passerade vi i ganska dålig sikt så det var inte speciellt inbjudande att gå iland så genom kikaren konstaterat vi att de låg där och gottade sig.

Om du tittar noga så ligger Valrossarna på standen.
Vi har även haft pent vær som dom säger på norsk

Jeanette & Fredrik

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.