25 miljoner USD rikare

I Tyrell Bay (Beef Island/Tortola/BVI) lämnade vi av syster Jessica som tog ett litet plan tillbaka till St Martin från flygplatsen som ligger precis vid ankringen. Ganska exotiskt att ta jollen till bryggan och i flip flops gå några hundra meter till flygplatsen och checka in.


Trots att vi sett mycket av vad Irma och Maria orsakat så var det nog i Tyrell Bay som det kändes sorgligast och nästan lite spöklikt. Tyrell som är känd för sina Full Moon Partyn men nu ligger det båtar uppspolade på hela stranden och det kändes väldigt öde. När orkanerna kom låg båtar ankrade i viken och de draggade successivt och för att sedan lyftas upp på land av de stora vågor som orkanerna orsakade.

På USVI (amerikanska Jungfruöarna) har vi inte sett lika mycket spår efter orkanerna men vi har hört att de snabbt fick hjälp av FEMA (Federal Emergency Management Agency). I huvudstaden Charlotte Amalie som ligger på ön St Thomas ligger det oftast minst 2-3 jättestora kryssningsfartyg inne varje dag men det kan vara upp till 7 stycken samtidigt har vi hört. Här är det business as usual” och det finns många lyxbutiker för kryssningsresenärerna.

I Brewers Bay på St Thomas fick vi en liten delfinshow en morgon (se film) och där låg inga charterbåtar bara några få långseglare vilket är lite ovant från BVI där vi i princip bara träffade på charterbåtar.


Nu är det snart dags för oss att segla tillbaka till St Martin. Men först några ord om vind och regn. Alltså solen lyser inte på oss hela tiden om du trodde det. Under nästan en månad har det varit ganska blåsigt och här kallar man dem för ”Christmas winds”, lite sent för de vindarna tycker vi. Dessutom har det regnat mer eller mindre varje dag och det upplevde vi även i fjol, men i år tycker vi det varit lite kraftigare regn.

Nu lite för den historiesugne

1917 blev danskarna USD 25 miljoner rikare när de sålde öarna St Thomas, St John och St Croix plus lite små öar till USA och US Virgin Island bildades. Förhandlingarna startade redan 1865 eftersom USA inte ville att danskarna skulle sälja till någon nation som var fientligt inställd till USA. Med tanke på danskarnas rykte som affärsmän så får vi anta att 25 miljoner USD var bra betalt. Varför Danmark ägde dessa öar har inte vårt internet räckt till för att Googla fram, men vi hoppas att någon historieintresserad läsare kommer att lägga in det som en kommentar.

Precis som de andra västindiska öar vi besökt har det i omgångar bott Coboney-Arawak- och Caribindianer på dessa öar som Columbus ”upptäckte” 1493. Även här utrotades indianerna successivt, först av varandra sedan av européerna. Lite kuriosa är att flera inhemska namn införlivades med engelskan: barbecue, cannibal, hurricane, potato och tobacco.

Jungfruöarna, som ligger på ett strategiskt läge mellan Syd- och Nordamerika, blev en genomfartsled för de spanska fartyg som hämtade rikedomarna från Centralamerika och Sydamerika i slutet av 1400-talet och framåt. Bl a de stadiga passadvindarna och de många skyddade vikar var perfekta för ett stopp till och från Spanien. Andra länder i Europa, exempelvis England, hade svårt att utmana den spanska dominansen i området, men ville självklart ändå ta del av skatterna ombord. Lika lite då som nu, passade det sig inte att respektive länders krigsflotta kapade skeppen, men det gick ju att kringgå… Pirater fanns redan på plats. Privatägda skepp och pirater, det var en ganska tunn tråd som skiljde dem åt, fick ett inofficiellt OK på att kapa de spanska skeppen, smuggla och trakassera spanska nybyggare och detta pågick under fler hundra år! Till slut fanns det inte mer skatter för spanjorerna att hämta hem och öarna började på allvar att koloniseras av européerna. De byggde socker- och bomullsplantager och behövde arbetskraft och precis som på andra håll försåg de sig med slavar från Afrika.

Flera händelser påverkade och hindrade plantagerna att fortsätta sin verksamhet, bl a orkaner, torka, amerikanska revolutionen och slavuppror. Det senare sammanföll med sockerbetans inträde i Europa och sockerpriset sjönk. I mitten av 1800-talet blev slavarna fria och européerna övergav sina kolonier och återvände till Europa.

Den kvarvarande befolkningen livnärde sig på vad jorden och havet kunde ge och inblandning av regeringar var minimal i nästan hundra år. I mitten av 1900-talet började reformer och lokala regeringar bildas och det snabbades på när amerikanska turister började visa intresse för öarna som ligger nära USA och har ett härligt klimat. Turismen i dess olika former, kryssningsfartyg och charterbåtar, är idag stommen i ekonomin.

Jeanette & Fredrik

5 thoughts on “25 miljoner USD rikare

  1. Hej, Ännu ett fint inlägg.. Tack…

    Tyrell Bay nästan oigenkännligt.. trist.. Mycket pengar på beachen…
    Saknar Full Moon Partyt.. Ihaa.. (och segling… snart så..)

    //Mats

      • Nää.. Inte skaffa .. lånar en i några veckor i nov/dec i Karibien.. Sen har jag ett erbjudande om att åka med en HR42:a på något ben någonstans mellan Sverige och Nya Zeeland men det får vi se hur det blir med tid till det.
        Täffade din brunbrända (mer än mig i alla fall) syrra Jessica i Täby C i fredags när vi var och shoppade hon berättade en del om Er resa.

  2. Tack för fin film 🙂 Det var verkligen exotiskt att både landa på beachen på Princess Juliannas Airport och att promenera några minuter till incheckningen på Beef Island. Hemresen blev ju ofrivilligt lång då Norwegian ställde in flighten från JFK men istället prickade jag in en otroligt varm dag i NY, de hade varmast i USA denna dag, heeeeelt sjukt!

    Stort tack för två härligt vilosamma och varma veckor på er fina båt. Ni trivs verkligen med ert livsval, det syns och genomsyrar allt ni gör. Tack för god vegetarisk mat, tack för sun downer(s) samt kortspel och M.I.G. Nu räknar vi ner, 30 dagar kvar innan Fredrik slutar jobba 🙂 Jag fick verkligen tillfälle att värma upp och förbereda mig i tanken inför våra kommande seglingsäventyr. Tack för att ni ger sån inspiration och visar sån glädje. Många kramar Jessica

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.