Irmaria 2017 Knocked us down… but not out

Även BVI (Brittiska Jungfruöarna) drabbades hårt av orkanerna Irma och Maria och det syns tydliga spår av dem överallt. På ön Jost van Dyke fick vi lära oss uttrycket ”Irmaria 2017 Knocked us down… but not out”. Uttrycket säger lite om den anda som råder, alla verkar vara försiktigt positiva till framtiden och uppbyggnaden på gång.

Richard Branson fick en rejäl snyting på Necker Island

Upp och ned i Road Town/Tortola

Parkering utanför Regeringsbyggnad i Rd Town

Passande namn?

Charterbåtsverksamheten är viktig för BVI och eftersom dessa båtar ligger i vattnet året om var det många som inte klarade sig helskinnade när orkanerna drog fram. För att få igång verksamheten har de flyttat hit båtar från andra delar av världen så att de ska räcka till alla som vill segla. Charterseglarna har återvänt, men inte alls i samma antal som vi har förstått att det var tidigare. Förr var man tvungen att gå upp i ottan och segla klart innan lunch för att få en bra boj eller ankring i de mest populära vikarna. Normalt ligger vi på vårt eget ankare som vi litar mycket på, men i BVI har vi legat på moorings (boj) för 30 dollar per natt. Vi ser det som ett litet bidrag till återuppbyggnaden och den lokala ekonomin.

The Bight Norman Island

Det blir utomhus gudstjänst

Fortfarande vackert på BVI

Flera populära barer är igång igen. Foxy’s och Soggy Dollar på Jost van Dyke och the Bight på Norman Island är återuppbyggda, men den berömda partybåten Willy T på Norman Island har orkanerna förflyttat upp på stranden. Det finns även andra ställen som har fått ordentligt med stryk t ex är Saba Rock helt urblåst och Bitter End Yacht Club på Virgin Gorda finns inte längre.

Ett urblåst Saba Rock

Draggat?

North Sound Virgin Gorda

The Baths på Virgin Gorda

Baddags på the Bath

Även kryssningsfartygen har börjat gå till BVI igen efter orkanerna och i Road Town på Tortola gick vi till kryssningsterminalen och tittade på fenomenet med affärer som enbart är öppna när ett kryssningsfartyg ligger i hamn.

Kryssningsfartygen har återvänt

Att fylla på kylskåpet på affären i Road Town var en fröjd för där fanns allt och lite till, så vår lilla plan att vara välfyllda när vi lämnade St Martin var lite onödig.

Att segla i BVI kan närmast liknas med att segla i en skärgård, även om vi inte behöver kryssa mellan grynnor, röda och gröna prickar, så ser vi små öar runt omkring vart vi än seglar. Detta är en skillnad mot att segla i de södra delarna av Karibien där öarna ligger som ett pärlband från Grenada och uppåt.

Under vår segling i BVI har vi haft en extra besättningsmedlem, Jessica Jeanettes syster. Jessica har seglat med oss och det har varit jätteroligt att rå om henne och ha en henne med när vi seglat runt bland partyställena på BVI. För mycket här i BVI handlar om party och fest vilket kanske inte är så konstigt eftersom 80-90 % av båtarna är charterbåtar som hyrs och besättningar är här på en eller två veckors semester och vill naturligtvis ha partystämning.

Så även här råder ”the show must go on” vilket vi väljer att tolka positivt.

Soggy Dollar är också återuppbyggt

Jeanette & Fredrik

10 thoughts on “Irmaria 2017 Knocked us down… but not out

  1. Känner igen många av ställen och ni verkar ha det riktigt bra. Vart sticker ni nu? Vi kom i morse efter 175 M till St Croix. Sitter nu och väntar på en välförtjänt burgare efter incheckningen här. Gick dock smidigt. Varma seglarhälsningar från oss på S/Y Yasmine

    • Nu har vi kommit tillbaka till St Martin och imorgon startar Heineken Regatta – kram på er så hoppas vi på att ses på Ven i sommar.

    • Kanske en del läskiga bilder, men de har varit snabba på att ta hand om efter orkanerna och alla verkar hoppfulla och tar allt med gott mod – hoppas du njuter av Miami – kramar

  2. Stackars Richard. Tur han Har lite stålar… Skönt att höra att kylskapet var fullt när Persika anlände. Skicka garna lite kort på henne ocksa Så vi Får se hur hon trivs in the Caribbean 😆 Kram på er och Simma lugnt

    • Några kort på Jessica blev det, men hennes solbränna lyckades vi inte fota riktigt, men hon lämnade oss brun som en pepparkaka. Kram på dig/er

  3. Kul med alla bilder, vi känner igen det mesta. Poor Branson…när vi var där hade halva stället brunnit så de höll på med restaurera stället redan då verkar som en set back för Necker Island. Fortsätt njuta av värme och sol. Kramar från oss på F5

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.