Ballongkatastrofen

Virgohamna på Danskön var ett av våra stora mål och vad är det som är speciellt med Virgohamna då? Jo det var här från Ingenjör Salomon August Andrée 1897 startade sin vådliga färd med luftballongen ÖRNEN i sin iver att bli först till Nordpolen. Planen var enkel man skulle flyga över Nordpolen och släppa ner den svenska fanan.  Nu var han ju inte ensam utan Nils Strindberg och Kurt Frænkel vår med och delades han öde.

Expeditionens sista förberedelser innan avfärd
Endast grunden till huset där de bodde under förberedelsena

Huset som Andrée Expeditionen använde i Virgohamna hade Lord Arnold Pike byggt och övervintrat i 1888 och blev därmed den första privatpersonen som övervintrade på Svalbard.

I dag betraktas Virgohamna som ett utomhus museum och för att gå iland krävs ett särskilt tillstånd från Sysselmesteren på Svalbard. Det är visserligen inte mycket som står upp utan det är mest en massa lämningar på marken. Vi var där en vindstilla dag med en lite lätt dimma och det bidrog mycket till stämningen och vi måste säga att blev tagna av stundens allvar. Det är lätt att bli påverkad av denna tragiska historia för det finns mycket dokumenterat eftersom deras kvarlevor och gedigen dokumentation hittas av en slump på Vitön 33 år senare. Andrée, Strindberg och Frænkel fördes hem och begravdes den 5 oktober 1930 på Norra begravningsplatsen, Stockholm.

Ankringen i Virgohamna
Monumentet rest av besättningen på HMS Älvsnabben 1958

Vi har lyssnat på Bea Uusmas bok min ”Expeditionen – Min Kärlekshistoria” och har blivit fascinerade av denna historia. Vi rekommenderar starkt den och gärna som ljudbok då det är författaren själv som läser. Om Matti nu läser detta vill vi rikta ett särskilt tack till dig för detta fantastiska boktips som vi nu rekommenderar vidare.

En sak är säkert vi kommer planera in ett besök på Andréemuseet i Gränna.

Trinityhamna bjöd på finväder
Och sandstrand
Hurtigrutten i Magdalenefjorden
Gravnäset ett populärt mål för kryssningsfartygen
Aktern eller fören ?
Vem behöver stor aluminiumbåt? Franska Karrakela 28 fot
En av alla 2650 glaciärer
En av alla Puffins (Lunnefågel)
Och så avslutar vi med den vackra båten MS Stockholm

Jeanette & Fredrik

2 thoughts on “Ballongkatastrofen

  1. Jag säg än en gång stort tack för historielektionerna och fantastiska bilder 🙏

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.