Björnfrossa

Välkommen tillbaka – nu far vi vidare! På Smeerenburgodden fick vi så se valrossar som låg och fläkte sig på stranden och det kändes nästan som ett gäng ungdomar som låg utslagna på stranden efter en hård festkväll. Annars gjorde de inte mycket väsen av sig, de låg mest och snarkade och frustade och några tog sig ett svalkande dopp.

Vi hade nästan misströstat lite när det gäller isbjörn! För vi hade träffade flera som nästan höjde på ögonbrynen att vi inte sett isbjörn ännu, det kändes nästan som att de retades med oss. Vi tänkte att antigen skojar de eller så har vi fått isbjörnsfrossa och inte lyckas se några.

Men plötsligt så händer det! Vi hör några mindre båtar på radion (VHF) som säger sig ha sett isbjörn på Ytre Norskøya dagen innan. Vi är på väg åt det hållet och har bar några sjömil kvar… Så äntligen lyckas vi få se isbjörn och dessutom är det en hona med sin lilla kubb.

Det var på tryggt avstånd och vi var på båten och det var en vacker upplevelse att se henne gå sakta upp för berget med sin lilla kubb släntrande efter.

Sälarna är inte lika sälsynta

Glaciärer har vi konsumerat i mängder och det känns nästan att var och varannan vik har en glaciär och den ena större än den andra. Det är kanske inte så konstigt eftersom 59% av Svalbard är täckt av is och det finns fler än 2650 glaciärer. Men vi kan också se tydligt att de varit ännu större för inte allt för många år sedan.

Nu kan man ju tro att det ska vara kallt så här lång norrut, bara 110 mil till Nordpolen. Men faktum är att medeltemperaturen januari till mars är -6°, och juni till september 0-6°.

Det som vi hade stor glädje av var den permanenta midnattssolen som är mellan mitten av april till mitten av augusti, det gjorde att vi kunde segla närsomhelst på dygnet och hålla koll på flytande isbitar och komma fram till ankringsplatsen i fullt dagsljus dygnet runt! Fast det vore lite kul att komma tillbaka hit på vintern när det är polarnatt natt, då solen inte når over horisonten 28/10 – 14/2!

After sail på fördäck

Runt omkring på Svalbard finns det flera cabins (små, små enkla stugor) att övernatta eller söka skydd i. De ser inte mycket ut för världen men vi kan tänka oss att de väl kan fylla sin funktion och några av dem har fått spektakulära namn vad sägs om Lloyd’s Hotell och Texas Bar. Som du ser på bilderna är det enkla hus och varken hotell eller bar! För sådan finns bara i Longyearbyen och på platserna för de nedlagda ryska gruvorna i Pyramiden och Barentsburg, allt i Isfjorden och förstås på lördagar på Mellagret i Ny-Ålesund!

Det är bara i Longyearbyen man kan handla mat och proviantera för den tid man tänkt segla runt på Svalbard.

Lloyds Hotel
Gemytliga rum har de på Lloyds
Världens nordligaste bar
Här är det självservering
Bidrag till baren och gästboken måste naturligtvis fyllas i.

Jeanette & Fredrik

One thought on “Björnfrossa

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.