Längre norr ut kom vi inte

Så äntligen kom vi upp till vårt stora mål att passera latituden 80° N. Vi hade nog bara tänkt att gå över 80° N och sedan ner igen. Men som ett tecken så var det en fin dag och då passade vi på att runda den mytomspunna ön Moffen. Det är en väldigt platt ö med valrossar på men den ligger över 80° N alltså bara 10 grader kvar till Nordpolen, vi passerade 80° 02.3’N under rundturen.

Den tunna inre cirkel är 80 N, 10 grader kvar till Norpolen
Lite stolta är vi nog allt.

Nu hade vi kunnat segla ännu längre norrut innan vi skulle nå packisen som i år verkar ligga ganska långt norr ut en siffra vi hörde var 82° Nord och det skulle betyda ytterligare 120 nm och lika lång väg tillbaka! Även om det skulle vara häftigt så kändes det alldeles för långt att motorera. Vi har visserligen en segelbåt, men det är precis som i sången det är svårt att segla förutan vind.

Vi har visserligen seglat så ofta det gått, men det är lätträknade gånger, så motorn har fått gå varm. Du vet att vi var fulltankade när vi lämnade Longyearbyen och när vi kom tillbaka fick vi i 551 L, en del har vi eldat upp för att få värme ombord, men merparten har vi kört upp. Återigen är vi glada för att Svalbard är en skattefrizon.

På vägen ner, tillbaka mot Longyearbyen, får vi vår riktiga björnupplevelse i Virgohamna dit vi tog oss igen för att träffa Jørn och Vidgis (båtvakten i Tromsö). Vidgis har ett tränat björnöga meddelar oss att det ligger en isbjörn och sover en bit uppe i backen bakom deras båt. Spaningen påbörjas och efter ett tag vaknar han och börjar lufsa ner för backen och knallar sedan runt på stranden i flera timmar bara dryga 100 m från vår båt. Därefter lägger han sig för att sova igen och på morgonen reser han på sig för att ta ett morgonbad och simmar över sundet till Amsterdamøya.

Ombord hos Jørn och Vigdis på Explorer
Kanske det vackraste kryssningsfartyget “Nordstiernan”

Vi har ju tidigare försökt att sätta ord på hur det ser ut och känns att segla på olika ställen och nu ska vi göra ett försök med Svalbard.

Tänk dig Alperna och så fyller du alla dalar med vatten upp över trädgränsen och sedan seglar du runt bland dessa toppar och glaciärer. Det är i alla fall den känslan vi har haft under det veckor vi har fått tillbringa här uppe i norr.

Vi har en hel del filmmaterial att klippa ihop och du som följer oss på Youtube vet ju att vi fortfarande är i Skottland!

Jeanette & Fredrik

2 thoughts on “Längre norr ut kom vi inte

  1. Hello , Jeanette and Fredrik. I am new here. I Started with your u tube then Instagram , now I find your blog.I miss Ran 11 , your fellow Swedish sailing family. They sold their boat and are land locked for a time being Thank you. J. S.

    • Welcome, so glad to hear you found our blog, so google translate does a descent job 🙂 The blog gives more update on where we are and what we do, sorry our youtube is waaaay behind 🙂

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.