Bra start på det nya…

Nu har även Jeanette varit till tandläkaren och lagat hål vilket gjorde att vi missade ett litet väderfönster till Kuba. Fast frågan är om vi hade tagit det ändå eftersom det inte var ett jättebra fönster. Så vi är kvar i Mexico och Isla Mujeres och här firade vi in det nya året med BBQ och champagne.

Uppvärmning inför nyår
Nyårsbuffé på marinan

Vi har även hunnit med en bussutflykt på fastlandet och det blev en heldag med bad i cenotes och besök till den mest kända mexikanska Mayastaden Chichén Itzá. Där ligger Kukulkan-pyramiden som byggd ovan på en cenote och tillhör en av de sju nya underverken, här är länk om du är mer intresserad av vilka de andra 6 är: https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rldens_sju_nya_underverk

Den verkliga entusiasten ska se till att vara i Chichén Itzá den 21 mars, vårdagjämningen, för då kan man se en ormliknande skugga kräla längs pyramidens kant. I deras kultur var det guden Kukulkan, den befjädrade ormen, som krälande ned från himlen.

Det är nästan så att ormen syns till vänster i bild
Bättre än Guatemala bussarna

Chichén Itzá som ligger på Yucatánhalvön i Mexico var en betydande stad under 500 till 900-talet (Mayarikets storhetstid) men på 900 talet invaderades staden av itzáfolket, här kan du läsa mer om itzá: https://sv.wikipedia.org/wiki/Itz%C3%A1. I början av 1400-talet var deras storhetstid över och staden föll i ruiner, så det fanns inget att hämta för conquistadorerna som kom något senare. Det var först på 1800-talet ruinerna hittades i djungeln. Arkeologiska utgrävningar och restaurering pågår och Chichén Itzá är upptagen på Unescos världsarvslista.

Cenotes bad
Obligatoriskt flytväst
Utfodring av turister
Tequilaprovning
Kommersen i fullgång
Valadolids kyrka

Det var en lång och intressant dag som gick i turismens tecken. Mexico är betydligt mer utvecklat än Guatemala på den fronten och det är både på gott och ont.

Vi fortsätter att studera väder och vind och vi tror oss se ett fönster men för att inte jinxa så väntar vi med att tala om det.

God fortsättning!

Jeanette & Fredrik

One thought on “Bra start på det nya…

  1. God fortsättning🎉. Hoppas vi hinner se något fr Mayafolket när vi är i Mexico . Synd att ni hinner lämna😢

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.