Bra start!

Det har blivit drygt 150 nm seglade på 1 vecka: Antigua-Montserrat-Guadeloupe-Antigua och allt känns bra med båten och nu har vi bott in oss igen. Märkligt, men det känns inte som att vi varit borta från båten i 6 månader.

Mot Montserrat

Vi började med att segla till Montserrat som ligger drygt 26 distans västerut från Antigua och där mötte vi upp med s/y Barbasol som förutom Karin och Hasse hade Mia och Pernilla ombord. Tillsammans gjorde vi en helikoptertur över ön med Svenne från Svenljunga som har startat Emerald Island Helicopters på ön. Svenne blev mottagen med öppna armar av administrationen på Montserrat eftersom det inte fanns någon helikopter här sedan tidigare. Nu kan de flyga ambulansflyg, vattenbomba vid bränder och flyga turister runt vulkanen. Vi har gjort en liten film som vi denna gång kommer att prova att lägga i ett separat inlägg.

Ankringen på Montserrat

Båtgrannar

Svenne bjuder på skjuts

1995 vaknade vulkanen på Montserrat till liv och började bl a spruta ånga och hösten 1997 small det ordentligt, då exploderade vulkanen 76 gånger under 30 dagar. Det senaste utbrottet var så sent som 2010. 2/3 av ön är fortfarande avstäng och man får inte vistas där utan tillstånd. Vulkanen har begravt stora delar av huvudstaden Plymouth och de hus som klarade sig håller sakta men säkert på att ätas upp av djungeln, eftersom det växer väldigt bra i askan som föll över ön.

Joe Philips föreläser

Rester av huvudstaden Plymouth

Djungeln tar sakta över

Montserrat är en brittisk koloni och efter utbrotten var det många som flyttade till England och befolkningen minskade rejält och till slut sa britterna att blir ni färre än 1500 så stänger vi ön. Då börjande man välkomna invandrare och om vi förstått rätt så är detta ett sätt att bli brittisk medborgare eftersom man efter 5 år får brittiskt medborgarskap. I dag bor det ca 5000 invånare var av endast 2000 är montseratter eller vad det heter.

Därefter tog vi sikte på Guadeloupe för vi var sugna på att dyka på Cousteau undervattenspark igen. Men först var vi tvungna och stanna i vackra Deshaies för att checka in i Frankrike. Det är härligt att vara i Guadeloupe/Frankrike för här fungerar våra mobiltelefoner som om vi var i Europa.

Hike i Deshaies River

Vackert är det i Deshaies

Efter dykningen styrde vi kosan norr ut mot Antigua igen för att träffa lite seglarvänner från förra säsongen och invänta vårt Sverige besök.

Nu ligger vi Falmouth Harbour och i morse när vi vaknade låg det vackra kryssningsfartyget
Queen Mary 2 ankrat i öppningen in till Falmouth.

Queen Mary 2

Super fullmoon

Jeanette & Fredrik

4 thoughts on “Bra start!

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.