Bretagne och Tréguier

Igår seglade vi över till Guernsey och lämnade Frankrike bakom oss, men innan vi skriver om Guernsey vill vi göra en avslutning på Tréguier och Bretagne.

Det är otroligt vackert i Bretagne! Vi har varit här i två månader och sett mycket när vi farit runt och tittat efter saker till båten och så har vi turistat också. En sak vi lade märke till här är att det finns en levande jordbruksbygd och det ganska många traktorer på vägarna, en fin syn trycker vi. Lite varstans finns det mystiska monument från förhistorisk tid och det var ju här Asterix & Obelix slogs med romarna.

I Bretagne finns så många levande medeltida städer med vackra granithus och som två exempel kan vi nämna Dinan och Josselin, en del städer har också slott från 1000-talet. Vidare har Bretagne en lång kustlinjen med dramatiska klippor, orörda stränder och massor av vackra öar. En del av kusten består av rosa granit ”Cote de Granit Rose” som kan vara värt ett besök.

Gillar du natur och vandra/cykla så finns det hur mycket som helst för dig att göra här, lika så om du gillar historia.

Vatten akvedukter även i Bretagne
Pétanque som det heter i Frankrike spelades hela tiden på planen vid marinan (boule är franska för klot)

Den mesta av tiden i Bretagne var vi i Tréguier, det var ju här som båten byggdes. Tréguier stoltserar bl a med ett helgon, en filosof, ett ölbryggeri och en gotisk katedral. Staden är från 500-talet och befolkningen har legat stadig på ca 3000 personer under de senaste hundra åren. I stadskärnan, som är en skyddad del, finns många granithus från 1400- och 1500 -talet med halv timrade fasader och den gotiska katedralen Saint Tugdual från 1300-talet ligger vid torget. I katedralen ligger advokaternas helgon Saint Yves, som föddes i Tréguier (1253-1303) begraven och ett stenkast därifrån hittar vi Ernest Renan museet. Ernest var en fransk filosof (1823-1892) född i Tréguier och var på sin tid omstridd för boken ”Jesu levnad” från 1863. I boken framställds Jesus som en levande person istället för som Guds son och Bibeln behandlades som vilken annan historisk källa som helst, omstritt i mitten av 1800-talet.

De historiska kvarteren med sina halv timrade granithus går ända ner till hamnen där vi legat med vår båt och under första världskriget hade engelsmännen en sjöflygplan flottilj här. Tréguier har ett postkontor som t o m har öppet på lördagar, marknadsdag är onsdag och då handlas frukt, grönsaker, ägg, ost, kött och färdiga rätter samt lite kläder om man så vill. I maj varje år firas helgonet Saint Yves med bl a parad och Philomenn heter Tréguiers egna öl.

Saint Tugdual katedralen
Trånga gränder att utforska
Gamla hus är det gott om
Bra strandlägen efter floden

Ja, det var en kort sammanfattning och på kartan har vi markerat ute lite platser vi besökt. Nu ligger ju inte La Rochelle i Bretagne, men staden är också fin att besöka. Du kanske minns att vi de första dagarna hyrde ett hus via AirBnB och i Bretagne finns det många som lägger ut sina hus på AirBnB.

Jeanette & Fredrik

5 thoughts on “Bretagne och Tréguier

    • Tack Vännen, det är kul att skriva om historia, men så mycket jag inte tar med, det skulle bli alldeles för mycket, men kanske kan det ge mersmak att läsa mer på egenhand – kram

  1. Härligt att ni är på G 🙂 Vi gillade oxå Bretagne ÄVEN om vi var där i ett regnigt november. Vi kommer det att åka tillbaka och cykelsemestra där någon vår/sommar. Roscoff och L’Aber W’rach blev favoriter hos oss. Ser fram emot att följa er i vinter <3

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.