Fulla tankar

En av anledningarna till att vi seglade till Guernsey var att fylla på diesel och den andra var att hälsa på Jill och Tony från båten Nychea som vi seglade med för ett par år sedan. Det skulle visa sig vara en lyckad kombo.

På Guernsey gällde självtest
Jill och Tony bjöd på middag

För dig som inte behöver tanka eller känner Jill och Tony kan det finnas andra anledningar att besöka Guernsey och du kommer vara i gott sällskap med dem som varit här före dig.

Sensommaren 1883 kom Renoir till ön och målade minst 15 verk, några av dem kunde vi se på en promenadrunda i hans fotspår. På fem olika platser fanns en ram genom vilken vi kunde se vad Renoir såg när han målade. Ja, lite förändrat var det förstås. Solen tittade fram lagom som vi gick konstrundan och vi blev förvånade över hur bra den var och att tavlans motiv kunde ses så bra genom ramen, bredvid fanns en bild på tavlan.

I Renoirs fotspår

En annan besökare som också varit här och skapat är Victor Hugo. Under de 15 år han bodde på Guernsey skrev han bl a klart ”Les Miserables” och ”Toiler of the sea” som enligt ryktet ska bli film och spelas in här.

Mysstund med mr Hugo

Mellan åren 1940-45 var Guernsey ockuperat av Tyskland och det var förstås en mycket mörk tid. De visste att Tyskland skulle invadera ön och England insåg att det skulle krävas för stor insats i människoliv och material att försvara ön, och mest troligt skulle det ändå misslyckas. Den engelska militären drog sig bort från ön och nästan alla barn evakuerades till England och många utan sina föräldrar. Tyskarna kunde alltså inta ön utan en blodig kamp, men dessvärre misstogs raden av lastbilar i hamnen, lastade med tomater, för militärfordon och bombades från luften varav 42 människor miste livet.

Att göra motstånd på denna lilla ö var mycket svårt men en sak de gjorde för att jäklas med tyskarna, var att flytta runt på gatuskyltarna så till slut målade tyskarna egna nummer och namn på husen. Under ockupationen var det ont om mat på Guernsey och ransonering på det mesta. Köttransonen var så liten att det inte ens var någon mening med att laga något med den. Istället kom köttlotteriet i gång vilket betydde att de lottade ut större köttbitar så att i alla fall någon kunde få sig en rejäl köttmiddag. Denna tradition pågår än i dag, varje fredag på öns pubar och klubbar är det ett köttlotteri och förstås ”happy hour”!

Stadsvandring med guide
Målad tysk gatuskylt röd sjua
Kortast avstånd mellan pub och kyrka, någon form av Guinness rekord
Nyckeln till tornet fick vi låna på museet
99 trappsteg inne i tornet gav fin utsikt
Vår marina, vi ligger i mitten
Fick oss att tänka på Göta kanal -vem drog ur proppen?

Nummerplåtarna på bilarna är också en intressant historia. Det är bara siffror och nummerplåtarna följer ägaren och inte bilen, vilket betyder att du kan sälja din nummerplåt.

2015 såldes nummerplåten 007 för 240 000 pund alltså i runda slängar 2,5 miljoner SEK och vad köparen hade för bil får du gissa, en ledtråd är A.

Har man en Ferrari 488 måste man ju ha rätt nummer

Hur var det då med tankningen? På sjömacken kostade dieseln 0,70 pund men om man, som vi, skulle tanka lite mer kan en tankbil beställas för att komma ner ytterligare i pris. Vi hade dessutom en sådan tur att Jills och Tonys son, Paddy, jobbar med maskinuthyrning och vi fick tanka genom hans konto och det gjorde att vi kom ner till 0,58 pund per liter (6,80 SEK) vilket vi är tacksamma för!

Vår tankbil

Även OCC (Ocean Cruising Club) flaggan har kommit till sin rätt. En dag knackade det på skrovet och där stod en kille som sett OOC flaggan och ville presentera sig eftersom han också var OCC medlem. Det blev en pubkväll tillsammans med honom och hans fru och det visade sig att de är en tysk barnfamilj som skulle ut på långsegling 2016. Men när de kom till Alderney ( grannön) så var ön i behov av tandläkare vilket de båda är, så långseglingsplanerna sköts fram ett par år. 2018 var det dags för två år på oceanerna med tre små barn, vi betonar tre små, och efter 25 000 sjömil återkom de till Guernsey sommaren 2020, med allt vad det innebar med Covid!

De seglande tandläkarna
Hungrig deltagare i köttlotteriet (ingen vinst)

Till veckan tänkte vi gå upp till Alderney som bara är några timmar bort om man prickar tidvattnet rätt. Därefter hoppas vi på vindar för att korsa Engelska kanalen.

Jeanette & Fredrik

4 thoughts on “Fulla tankar

  1. Åh så roligt att äntligen bli historiskt uppdaterad och få följa med på nya äventyr! Ser fram emot nästa stopp 😊

  2. Här hemma är priset för diesel och bensin snart 20:-. Ser fram emot nästa omgång historia och bilder 🤗🤗

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.