Över kanalen

I vårt senaste inlägg var vi klara med Guernsey, men innan vi lämnar ön helt vill vi dela med oss av några saker vi lärde oss där. Guernsey är en liten ö där du tar bussen runt hela ön på dryga timmen, vilket är ett bra sätt att få en överblick över ön där det bor 67 000 personer. Bostadsmarknaden är uppdelat i två, en del som inte vem som helt får köpa utan personen måste vara kvalificerad som tex vara född på ön eller åtminstone ha minst en förälder som är född på ön. Sedan finns den öppna marknaden, där får vem som helst köpa. Eftersom Guernsey är ett sk. skatteparadis så förstår du att huspriserna är höga på den öppna marknaden men detta system gör att det finns bostäder att köpa för lokalbefolkningen. Vi hörde att det kan var 5 gångers skillnad.

Det lilla kapellet på Guernsey (The Little Chapel)
Tänk vad fint man kan göra av porslinsskärvor

Guernsey tillhör England på ett sätt, men ändå inte på ett annat. Guernsey är en så kallad kronbesittning med eget skattesystem, de har även mynträtt dvs egna pengar, men vanliga engelska pund fungerar fint. Dock bör du titta igenom sedlarna innan du åker därifrån så att du bara har engelska pund med dig när du åker annars får du gå till banken och växla in dem när du kommer till England.

Lite kuriosa
Historiskt har kanalöarna tillhört Normandie och där växte Vilhelm Erövraren upp och blev sedermera kung, han var förövrigt en vikingaättling. Vid slaget om Hastings 1066 blev han också kung över England, men år 1205 tog Frankrike tillbaka Normandie. Kanalöarna förblev dock brittiska och är så än idag fast öarna ligger så nära det franska fastlandet att man kan se det.

För oss svenskar kanske det är lite intressant att JamesSaumarez (1757-1836) kommer från Guernsey eftersom han sägs var inblandad Bernadotte hamnade på tronen. Saumarez var i Sverige under Napoleonkrigen.

Ett modernare kuriosa är att Specsavers startades på Guernsey 1984 av två pensionerade optiker som sålt sina butiker på fastlandet och ville ha något att göra.

Vi kan även bjuda på ett boktips ”Guernseys litteratur-och potatisskalspajssällskap” boken handlar om den tyska ockupationen av Guernsey under andra världskriget (1940-1945).  Du som tycker om historia kommer gilla boken och man kan ju lära sig att göra en potatisskalspaj.

Elcyklarna börjar bli ganska häftiga
På Remembrance day sköts det salut från Castle Cornet, vill du veta vad Remembrance day är klicka då på länken https://www.bbc.co.uk/newsround/15492752
Den seglande tandläkaren kom förbi och vinkade hej då.

Dagen efter det sista inlägget motorerade vi ca 20 distans till Alderney där vi vandrade runt under en dag och på den här lilla ön bor det bara 2400 personer.

Rullig ankring på Alderney
Landstigning
Vackert och spännande att upptäcka Alderney
Tysk spaningsstation från ockupationen

Det blev ett kort besök för vi fick perfekta vindar för en kanalkorsning. Med 7-9 m/s och en vind vinkel på 100-120 grader blev det en mycket behaglig kanalfärd och med AIS är det inga större problem att korsa de stora farlederna som går i Engelska kanalen.

Eftersom vi var incheckade och ”covidklara” på Guernsey var det bara att åka rakt in i UK. Vårt första stopp var Lymington och välkomstkommittén stod nästan på kajen, men mer om det nästa gång.

Jeanette & Fredrik

4 thoughts on “Över kanalen

    • Tack Janne, det var kul att se det lilla kapellet på Guernsey, vackert och så litet och så här års, inte så många fler turister än oss. Vi skickar en kram till er 🙂

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.