Columbus och Pinta

Med stöd av det spanska kungahuset gav sig Columbus iväg för att finna sjövägen till Indien.

Med sig hade han tre skepp, sitt flaggskepp karacken Santa Maria och de två karavellerna Niña och Pinta.

Santa Maria led skeppsbrott på Haiti, Niña med Columbus själv ombord nådde Palos/Spanien efter att Pinta som första skepp tillbaka till Spanien angjort Baiona.

Fredrik har nu klippt ihop filmen från vårt besök ombord på Pinta.

Columbus gjorde totalt 4 resor och på den sista resan tog han med sig kakao tillbaka. Nu vet vi att det inte var vägen till Indien Columbus fann utan det gjorde Vasco da Gama några år senare. Columbus däremot dog, mycket förmögen, övertygad om att hans resor varit längs Asiens östkust!

Cristoforo Colombo föddes i republiken Genua, vi kallar honom Christofer Columbus men i Spanien är han känd som Cristóbal Colón. Columbus var upptäckare, men självklart även affärsman. Inför den första upptäcktsresan förhandlade Columbus fram ett avtal som innebar att han skulle få den ärftliga titeln amiral av Oceanien och vice konung för de områden han upptäckte samt en tiondel av de metaller, guld som hittades. Under researchen till detta inlägg fann jag att Columbus var en ganska hänsynslös upptäckare. Det spanska kungahuset fick under åren som gick kontinuerligt rapporter om oegentligheter och fråntog honom titlarna.

Dagen efter filmningen ombord på Pinta blev Fredrik dunderförkyld och här i Porto var det min tur. Men nu känner vi oss starka så efter 1 vecka i Porto kapar vi tamparna och sätter imorgon kurs mot Cascais/Lissabon.

Jag kan även informera om  att min dator är lagad! Det visade sig att det billigaste och bästa sättet var att skicka datorn till Sverige. Apples är garanti är 1 år, men konsumentköplagen i Sverige kan vara upp till 3 år. Ett stort tack till min kära syster för allt jobb med Apple support och inlämning av dator. Min bror får även ett tack eftersom det var han som bokade DHL transporten hem. Så nu när datorn är lagad ska den bara tillbaka till mig. Även det ser det ut som att min syster löser eftersom hon har planer på att hälsa på oss i Lagos om en vecka.

5 thoughts on “Columbus och Pinta

 1. Ja, jag visste det, det ska uttalas med kort p! Men för husfridens skull säger vi fr o m nu KOPIA. Lyssnade just på Herman Lindqvist och han säger kapris med kort p! 🙂

 2. I casa Hermansson håller vi på Jeanettes uttal, men är det inte enklare att säga KOPIA, dessutom funkar både paprika och pap(p)rika…ni har väl inte glömt Lennart Hellsings…Lappricka papprika puddingpastej… 😀

  Ha en skön segling ner till Lisboa

 3. Tack för ännu en fin utbildande film! Tom rösta för Jeanettes uttal medans glada kanadensaren has no opinion…kram!

 4. Jag har aldrig hört annat än Jeanettes uttal, jag säger även paprika och kexchoklad som Jeanette, sorry Fredrik. Mkt intressant film. Skönt att ni är friska igen. Kram

 5. Bra film, har aldrig hört eller sagt annat än emfas på första stavelsen alltså håller jag på min dotter
  fortsätt ert bra arbete och segla säkert

  Kram
  Håkan

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.