Danmark – Sverige

Christiansö är en gullig liten ö en kort distans från Bornholm. Vi tog det lugnt och seglade så gott det gick i den svaga vinden och lade till tidig eftermiddag. Bredvid Christiansö ligger Fredriksö, en kort gångbro binder dem samman. Den danska kungen Christian V beslutade att bygga ett fort på ön 1684 som svar på att Sverige etablerade sin stora starka flotta i Karlskrona. Vid denna tid var läget i Östersjön mycket ostabilt, ständiga krig och blockader. År 1658 hade Danmark förlorat Skåne, Halland och Blekinge till Sverige och därmed också förlorat de flesta av sina hamnar i Östersjön. År 1808 surade Engelsmännen till och bombade ön, men de enda som dog var sex svenska krigsfångar! I mitten av 1856 lämnade den sista soldaten ön, några blev kvar med sina familjer och försörjde sig bl a som som fiskare. Idag bor drygt 90 personer på ön och det finns en skola med 10-15 elever. De kan gå upp till 7:an, därefter fortsätter de skolan i Rönne på Bornholm.

Mellan Fredriksö och Christiansö Christiansöoch Fredriksö

Sedan 2012 bor det en havssula (gannet på engelska) på ön, den kom dit 2012 och bygger nu bo vid en elstolpe. Halvsulan ser stolpen som sin vän och försvarar den mot inkräktare, gulligt. Sist vi såg en havssula var på Helgoland. Även på Christiansö häckar många olika fåglar så ornitologer samlas även här.

Havssulan och elstolpen

Idag lämnade vi Christansö och satte kurs mot Utklippan. Även här hade vi möte med många stora fartyg. Vi hade en helt underbar segling med stor sol, inte ett moln på himlen så bikinin kom på. Vi hade lagom vind och från ”rätt” så det svar riktig ”smörsegling” så jättehärligt och det kände vi oss så värda.

Möte Utklippan

DSC_0437 DSC_0435

Imorgon lämnar vi och styr mot Kalmarsund och Borgholm.

2 thoughts on “Danmark – Sverige

  1. Rolig och intressant information, jag visste inte ens att det fanns en ö utanför Bornholm

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.