Hej då Curaså

Vi hoppas att det är några som saknat våra historiska inlägg för här kommer historien om Curaçao och ni andra får hålla till godo. Eller scrolla längst ned i inlägget för där finns en film om vår nattsegling och ankomst till Aruba där vi är nu.

En av de sista dagarna på Curaçao passade vi på att köra runt och kolla lite. Vi åkte bl a till Nationalparken Shete Boika och på Aloe Vera plantagen köpte vi myggspray.

Shete Boika blow hole

Curaçao är en torr ö och det är lite svårt att förstå att det holländska västindiska kompaniet lade beslag på ön 1634 och gjorde Peter Stuyvesant till guvernör åtta år senare. Han såg till att plantager/landhuizen byggdes och att det började odlas jordnötter, majs och frukt. Peter var kvar ett antal år, innan nya äventyr väntade honom.

Dock börjar historien om Curaçao på samma sätt som för de andra karibiska öar vi varit på, nämligen med Arawaksindianer från Sydamerika. Sedan fortsatte det med spanjorer och den första europé att sätta sin fot på ön var spanjoren Alonso de Ojeda 1499. Han var med Columbus över till Karibien redan 1493, men då kom de inte så lång som till Curaçao. Spanjorerna övergav dock ön tidigt 1500-tal efter att konstaterat att det inte fanns varken guld eller den mängd färskvatten som de tyckte krävdes för att odla något på ön.

Precis om vi skrivit om de andra öarna så var det även här stridigheter mellan britter, fransmän och holländare innan de senare fick ön 1815 och slaveriet upphörde 1863. Sedan 2010 är Curaçao ett land inom Konungariket Nederländerna.

Flamingoseptetten

Turismen betyder mycket för Curaçao, drygt 600 000 besöker ön med kryssningsfartyg och flygplatsen tar emot 1, 8 miljoner passagerare/år. Precis som på grannön Bonaire är dykning något många kommer för. Att raffinera olja från Venezuela, som bl a sälj till USA och Asien, är också av betydelse för ön, men eftersom Venezuela är ett land i enorm kris så drabbar det även Curaçao!

Även här finns en skylt…

Curaçao är en smältdeg av mer än 50 olika nationaliteter och svarta afrikaner (oftast slavättlingar) utgör den största gruppen av de drygt 150 000 invånarna, fö lika många som bor i Uppsala kommun. De officiella språken är nederländska, papiamento och engelska. Papiamento tog form som språk under slavtiden och är en mix av portugisiska, spanska, holländska och afrikanska dialekter. Valutan på Curaçao är ANG (Nederländska Antillernas Gulden) och lokalt kallas den för NAF. 

Jeanette & Fredrik

12 thoughts on “Hej då Curaså

 1. Spannande historia och kul video. Nu far ni segla sa fint till Colombia. Dar ska ni fira jul och nyår va? Kramisar på er!

 2. Vad härligt att få följa Er, ni är så bra berättare och det är så spännande att se vad ni får uppleva! Tack och puss till er!

 3. Äntligen lite historielektion igen!
  Idag seglade alla båtar från Las Palmas mot Santa Lucia. Inte mycket vind men strålande sol. Hoppas ni får bättre vind!

 4. Härligt att få följa er resa! Vi har sålt båten o nu sitter man här o är lite avundsjuk på känslan att komma till en ny ö med nya äventyr! Segla lugnt ..

  • Åh Lillan, jag har följt med er till Australien/NZ och ni verkar haft en toppen resa, den vill vi också göra så småning om 🙂 Må så gott 🙂

 5. Hej på er, vilken härlig nattsegling in mot Aruba. Så roligt att följa er. Vår s/y “Away” (Jorden-runt-på-1000-dagar 2.0) har just anlänt Antigua efter Atlantenöverfarten. Ralf o jag testade båten i Medelhavet och mönstrar på igen på BVI nästa vecka 4-14 dec. Mailar dig mer Jeanette. Ha en riktigt fin fortsättning på härliga Aruba. O trampa inte på leguanerna på trottoarerna. De är snälla… Om ni går in i hamnen i centrum, så finns gratisbåt ut till en”egen” ö som tillhör hamnen/hotellet. Jätte vackert med flamingos o andra djur.

  • Hej Karin, vad kul att du och Ralf mönstrar på “er” båt, har den föresten bytt namn? Mejla mig jättegärna 🙂 Vi gillade Aruba men hittade aldrig “gratisbåten”, den vi hittade var bara gratis för hotellgästerna, men vi låg ankrade utanför så vi fick i alla fall se lite av den. Kram på er

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.