I Haakonland

Börjar med ett litet förtydligande. De röda orden i fetstil är klickbara om du är intresserad av mer information.

Vi lämnade Sverige och Kungshamn på kvällen den 22 april för att segla de 111 nm till Kristansand. Och det måste ha varit de snabbaste 111 nm vi har seglat! Så bara efter drygt 15 timmar la vi till i Norge. Vi upplevde att vi fullkomligt flög fram på natten och vi var tvungna att hålla i oss. Det var roligt att segla i den farten men det är som ett träningspass att spänna och parera med kroppen i 15 timmar. Så mycket sova blev det inte så resten av lördagen ägnade vi åt att kosa oss.

På söndagen var det bara att ta seden dit man kommer. Man ”går på tur”! Vi hade fått tips om att gå ut på Odderøya  som är ett före detta militärområde som kommunen numera tagit över. Längst ut skulle det finnas en ”Stua” som serverade våfflor. Vi gick förbi flera olika gamla försvarsanläggningar och kanon ställen och kunde läsa om dess historia på olika skyltar. Tydligen så smällde det en del här den 9 april 1940 när tysken kom på besök. Vi hittade våffelstugan och våfflorna var goda men norrmännen har inte fattat att man ska ha ”piske flöte” till våfflorna.

Pa Odderoja utsikt mot Kristianstad

På Odderøya utsikt mot Kristianstad

En annan reflektion vi gjorde i Kristanstad var att butikerna var stängda på söndagen och vi måste säga att vi tycker det är sunt och det gav ett slags lugn över staden som vi minns från vår barndom (när allt var stängt på söndagar). Vi kanske inte tycket det var så kul då, men nu upplevde vi det som positivt (ett ålderstecken?).

På måndagen var det tidig uppstigning för det var dags att runda Norge. Kl. 05:30 lämnade vi Kristansand och fick en svag vind bakifrån så då åkte ”Svarten” upp och var uppe nästan hela vägen till Egersund. Vinden vred med oss vartefter vi rundade Norge. Tur ska man ha!
Om överfarten från Kungshamn var ett träningspass så var denna segling en Spa Weekend.

Lindesnes fyr

Norges Kap Horn – Lindesnes fyr

Väl framme i Egersund ligger det en aluminiumbåt som heter Breakpoint med tyska hardcore seglarna Tatiana och Tom ombord. De är på väg till Nordostpassagen som de ska gå igenom i sommar. Tatiana och Tom har seglat över 50 000 nm tillsammans så man kan nog lätt säga att de är erfarna.

Breakpoint och Bushpoint

Breakpoint och Bushpoint

På vår resa är det inte bara platser vi vill uppleva, vi vill även uppleva färgstarka människor och i Egersund av alla ställen träffade vi av en slump Eivind för att vi blev nyfikna när vi gick förbi en affär där det hängde cowboyhattar. I Egersund!

Eivind har en butik där han säljer kläder och hattar från Australien och gör det för att han tycker det är roligt och han är fascinerad av Australien.

Eivind

Eivinds skylt när det blir för mycket folk i butiken

Allt började med att Eivind växte upp på en gård i Telemark nära där de brittiska glidflygplanen kraschlandade i det första försöket att förstöra tungvattenfabriken i Rjukan som tyskarna hade tagit över. Ni som följde tv-serien ”Kampen om tungvattnet” eller som har sett den gamla filmen ”Hjältarna från Telemarken” vet vad vi talar om.

På ett av planen var det två australiensiska piloter och när Eivind var i 7 års åldern och vallade familjens får fanns det fortfarande vrakdelar kvar. Ofta fick Eivind höra att han skulle hedra dessa piloters minne eftersom de var villiga att offra sina liv för hans frihet. Det var så hans Australienfeber började.

Eivinds butik var från början en cykelverkstad där han reparerade cyklar och sålde Svenska Crescent. Crescents svenska säljrepresentant var en av bröderna Fåglum och när han kom till Egersund gick de på tur tillsammans och odlade sin vänskap.

Eivind - en stor berattare

Han har sparat en liten del av cykelverkstaden

Fåglum förklarade för Eivind varför bröderna Fåglum blev så bra på att cykla. När de fyra bröderna började sin karriär och var ute på träningsrundor gällde det att vara först hem eftersom varmvattnet bara räckte till en person och de andra fick duscha kallt.

När Eivind blev pensionär packade han ihop cykelverkstaden och öppnade en butik som säljer Kakadukläder och cowboyhattar från Australien. Hans filosofi är att man ska få en upplevelse i butiken och en upplevelse blev det i allra högsta grad! Eivind är en fantastisk historieberättare och gör detta för att han kan och att han älskar att berätta historier.

_DSC0119

Historielektion pågår

Jeanette pa Dinglebenken

Jeanette på Dinglebenken

Idag är Eivind 72 år och hans plan är att slå både Drottning Elisabeth och Ingvar Kamprad i ålder och jobba minst lika länge. Så kommer du till Egersund måste du besöka Eivind

En sak till som Eivind lärde oss är varför Egersund inte har något tidvatten. Det är för att tidvatten från två olika riktningar, engelska kanalen och norr om Skottland möts här och neutraliserar varandra.

En gata i Egersund

En gata i Egersund

Sedan var det dags att bestiga utkikspunkten i Egersund med en fantastisk utsikt över havet och in över Telemark. Det fanns fotografier på skyltar så man kunde se var glidflygplanen hade landat.

Utsikt mot Telemark

Utsikt mot Telemark

Batforvaring Egersund 1

Garagelänga a la Egersund

Batforvaring Egersund 2

Många garageportar är det

Imorgon bitti kastar vi loss och styr mot Stavanger.

4 thoughts on “I Haakonland

  1. Härligt att ni kunnat njuta av seglats också ? Härlig vandring med er och fantastisk info!
    Här på GC är allt också stängt på söndagar. Underbart lugnt att strosa runt då. Fortsatt lycka på seglatsen.

  2. Ytterligare en super berättelse och vilka fantastiska kort Norska språket oxå Kram

  3. Vad härligt ni har det. Gillar skarpt bilden på Jeanette vid Odderøya?. Jättefin!! Mysigt att verkligen ha tid att lyssna på lokala historieberättare?❤️Kram

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.