Isle of Man

Nu har vi anlänt till Malahide marina strax utanför Dublin och det firar vi med att släppa filmen från Isle of Man.

Vi har varit på Isle of Man och sett på Isle of Man TT (Tourist Trophy) Race, världens äldsta landsvägslopp (roadracing) för motorcykel som körts sedan 1907. Tävlingarna körs på vanliga, men avlysta vägar. TT var under många år en deltävling i roadracing VM men 1977 plockades den bort för att den ansågs vara för farlig. På You Tube finns många filmer som visar hur dessa galningar far fram om du vill se mer.

Isle of Man är inte en del av Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland utan en kronbesittning och är självstyrande på många områden. Öns parlament Tynwald har varit i bruk sedan 979 då den infördes av vikingarna. Därmed är Tynwald ett av världens äldsta nu existerande parlament.

Isle of Man är en ganska liten ö, bara 5 mil lång och 2 mil bred. Här bor drygt 80 000 invånare som kallas Manx. Manx är också ett keltiskt språk, men den siste modersmålstalaren dog i mitten på 70-talet. Sedan dess har de vidtagit stora åtgärder för att återuppliva språket och idag växer barn upp med manx som modersmål och manx räknas inte längre som utdött. Bland annat så skrivs gatunamnen på både engelska och manx.

Vi såg på flera håll att Isle of Man varit en nöjesmetropol a la Las Vegas och så sent som på 60 och 70-talet var många av de stora banden på ön (för att nämna några; Queen, The Rolling Stones, AC/DC, The Who, Pink Floyd) och spelade för fulla hus.

Hus i Port Erin
Port Erin
Rester av utomhuspool
Höger i bilden syns rester av Port Erins en gång så eleganta saltvattenpool
Port Erin
Något förfallna Town houses i Port Erin

Sedan kom charterboomen och ”alla ” engelsmän skulle åka till solen och bli röda i skinnet (med sandaler och strumpor på fötterna)!

Bushpoint i Port Erin
Bushpoint för ankare i Port Erin

5 thoughts on “Isle of Man

 1. Tjoho seglarvänner! Kul att ni kommit till Malahide! Nästa film om Irland bör ju ha musik av U2 och The Corrs! Det gör inget att det musiken tonar ut talet. Härliga filmer, snart ses vi//kram Isabel

 2. Tack för alla fina filmer, vi har högtids stunder framför TV’n så fort en ny har anlänt.
  Men svårt att höra allt ni säger, sänk musiken lite..

  Kram
  Berndt o Lena

  • Hej Berndt och Lena

   Kul att höra att ni tycker om våra enkla små filmer, de är väldigt roliga att göra också.
   Kvalitén är lite varierande och ljudupptagningen är varierar beroende om jag använder kameran eller Iphone.
   Nu ska vi ju hem i två månader så då kanske jag får tid att experimentera lite mer och jag kanske måste införskaffa bättre prylar 🙂 Så återkommer vi i augusti med nya tag.

   Michael Moore släng dig i väggen.

   /Fredrik

 3. Det är klart att ni ska köra sidovagn men det är ju bättre att den tygre burkar. Jeanette ska givetvis köra.
  //F

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.