Sommarlov

Det blev nästan en vecka i Malahide, vi har haft det bra i den gulliga, lilla staden med drygt 25 000 invånare. Från slutet av 1100-talet var Malahide (iriska: Mullach Íde) sammanbundet med familjen Talbots slott som de fick i förläning av engelske kungen Henrik II. Talbots bodde i slottet fram till 1976. De hade inte moderniserat slottet och jag antar att det var för att det skulle kostat för mycket, men i alla fall, att ha bekvämligheter som var moderna i början av förra seklet, huvaligen!

Malahide Castle

Malahide Castle – familjen Talbots hem i 791 år

Talbots slott

Slottsinteriör – stora salongen

Malahide, som i början av 1800 talet hade drygt 1000 invånare och 1960 ca 1500 personer, var på 1800-talet en populär badort för rika Dublinbor och är även idag en populär utflyktsort på sommaren. Vi gillar Malahide, orten är gullig, lantlig, gemytlig och med många bra restauranger och pubar.

Vi såg fotbollsmatchen Irland – Sverige på Gibney’s pub, en institution i Malahide. Gibney’s har rum för olika grupper (läs ålder och antal år i staden) och vi satt utomhus med ungdomarna och såg matchen, funkade bra nu när maken rakat av sig skägget.

Irlands historia
Jag har försökt, men det är helt omöjligt att på kort tid sätta sig in i Irlands komplicerade historia. Med den engelska kung Henrik den VIII i spetsen (han med hur många fruar som helst och som konverterade från katolik till protestant för att få skilja sig) och engelska protestantiska jordägare. Fram till den långa frihetskampen som tillslut resulterade i en Irländsk republik 1949, utan Nordirland. Republiken Irland har haft två kvinnor på presidentposten sedan 1990 och på Irland talas mest engelska men iriska är på frammarsch. Iriska… jag trodde det hette irländska… Här är en länk till Irlands historia, om du är mer intresserad.

Bushpoints sommarplats

Vi vill tacka så jättemycket för alla kommentarer och hejarop, det är härligt att läsa, så snälla fortsätt kommentera, även en liten kommentar värmer.

Nu lämnar vi båten i Malahide på Irland och åker hem över sommaren. I Malahide bor familjen Forsgren, som vi känner genom lillebror, och de har lovat att titta till båten. Vilket vi tycker känns jättebra!

I slutet av augusti är vi tillbaka igen och fram till dess gör vi uppehåll i bloggandet. Så nu blir det sommarlov från historielektionerna!

Vi önskar dig en skön sommar!

Wow vilken fin regnb

Detta kallar vi regnbåge!

10 thoughts on “Sommarlov

  1. Men oj, är det redan dags för sommarjobb!! När fortsätter ni seglingen igen? Vad mycket ni har hunnit med ändå! Så kul att läsa och hänga med på er rutt. Njut av svensk sommar!! Lotta och Mads

    • Ja, tiden går så fort när man har kul, vi kan inte fatta att tre månader har gått! Så passa på och njut och ta vara på tiden, utan att ni vet ordet av är ni framme i Lagos! Önskar er en härlig segling framgent, vi följer er på färden.

  2. Hej och tack för alla fina reportage, du skriver både intressant och lättläst. Jag ser fram emot fortsättningen. Hoppas vi får tillfälle att träffas på Resarö i sommar.

  3. Himla kul att läsa och lyssna till allt som ni är med om. Verkligen intressant! Tack för denna gång och jag önskar er en trevlig sommar i Sverige. ?☀️

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.