Nu är vi installerade i USA! Färden över Straits of Florida som sundet heter mellan Kuba och Florida gick snabbt och bra. Det var en ”torktumlarsegling” fast det hade vi räknat med tanke på vågor och golfström. Vågor från ett håll och ström från en annat gör att det blir lite orolig sjö.
Du är kanske nyfiken på hur incheckningen i USA gick när vi seglat från Kuba. USA och Kuba har ju som känt allt annat än en bra relation. Vi vågar nog påstå att det var den trevligaste incheckning vi någonsin gjort. Varken immigration eller tull höjde på ögonbrynen, de var bara glada och trevliga. Men så är vi ju i ”The Sunshine State”. Solsken kan även beskriva våra stora leenden när vi gick in i mataffären och såg allt som fanns att köpa och det är som man säger ”it is big over there”.
Vi ligger nu i Key West på ett mooring field/hyrbojar som är som en flytande campingplats med en brygga för jollar och servicebyggnad med duschar och toaletter samt tvättstuga.
I princip är alla bojar är upptagna och många av dem, kanske de flesta, av folk som bor på sina båtar och jobbar i Key West.
Våra telefoner är nu laddade med obegränsad surf, så nu kan vi börja vår Kubarapportering.
Vi startar med historia och så långt tillbaka som med Columbus som letade efter Indien i slutet av 1400-talet. Honom skrev vi om när vi var i Spanien 2016. Columbus hittade en massa öar i det som sedan kallades Västindien. En av dessa öar var Kuba. Spanjorerna tog sedan kål på den indianska lokalbefolkningen och lade beslag på ön i början av 1500-talet.
Tiden gick och socker började odlas och till dem behövdes arbetare och ca 1 miljon afrikanska slavar skeppades till ön.
Till Kuba kom, förutom spanjorer och slavar, även fransmän och t o m svenskar. Det ska ha funnits en svensk by, Bayate, dit svenskar och svensk-amerikaner kom för att odla marken. Flera gjorde sig förmögenheter på sockret och sålde i tid medan andra var med i nedgången. Tyvärr ska byn blivit förstörd och det som finns kvar av svenskarna är gravstenar på en kyrkogård och ättlingar med svenska namn. Vi tyckte att kyrkogården låg lite för avsides för oss att besöka, men vi bodde hemma hos Herr Nilson i Baracoa.
Sockret blev under lång tid mycket viktigt för Kuba och kanske var det därför som det dröjde till 1868 innan slaveriet upphörde på Kuba. Céspedes hette mannen som det året frigav sina slavar och det blev starten mot Kubas självständighet. Tilläggas bör att USA försökt köpa Kuba flera gånger av Spanien, men fått nobben varje gång.
José Marti var den stora frihetskämpen i frigörelsen från Spanien. År 1898 startade han frihetskriget som skulle göra slut på det spanska väldet på Kuba. Hade José Marti inte dött i kriget hade han troligen blivit Kubas första president. Över hela Kuba finns gator och torg med hans namn och byst. Ni som sett filmen med vaktavlösningen kommer kanske ihåg vilket stort och fint mausoleum han hade.
Kubanerna höll på att vinna kriget mot spanjorerna när ett amerikanskt slagskepp som låg i Havannas hamn och bevakade amerikanska intressen, exploderade. Amerikanerna anklagade spanjorerna och fick därmed en anledning att blanda sig i kriget. Frihetskriget skrivs ofta som ett krig mellan USA och Spanien vilket man kan fundera över, och det var USA och Spanien som förhandlade fram freden utan kubansk representation.
Kuba blev alltså självständigt 1902 och tvingades då att gå med på ett 100 årigt avtal med USA. Avtalet gav USA rätt att ingripa militärt för att bevara amerikanska intressen på Kuba och bevaka Kubas handel med andra länder samt etablera militärbaser på Kuba. För det betalade USA en årlig hyra om 2000 dollar i guldmynt fram till 1933. Den självständigheten kan man ju fundera över.
I och med det ökade krigshotet, det som skulle bli Andra Världskriget, avvecklande USA alla sina baser förutom Guantánamobasen som är kvar än i dag och är ökänd av annan anledning. Ett nytt avtal skrevs och enligt det betalar USA 4085 USD per år till Kuba. I avtalet står det att när båda länderna är överens lämnar USA över Guantánamo till kubanerna. Checkarna har inte lösts in sedan 1960 eftersom Castro menade att avtalet är olagligt.
Under åren från självständigheten till revolutionen 1959 hade Kuba många presidenter som inte gjorde så mycket för landet och dess befolkning. Det var många protester och demonstrationer genom åren. Men nöjeslivet blomstrade och det gick tåg från New York till Havanna på 24 timmar. Mellan Miami och Havanna är det ca 150 km och tar bara några timmar med snabb båt.
I USA var det förbjudet med hasardspel och prostitution men inte på Kuba. Så du kan tänka dig vilket paradis Kuba var för somliga och ”the rich and famous”. Tropiska stränder, nattklubbar, kasino, droger sexshower och bordellbesök. Den amerikanska maffian ökade sitt inflytande och styrde stadsdelen Verdado i Havanna. Där låg och ligger fortfarande hotell National där 400 mafiosos samlades 1946 utan ingripande från kubansk polis.
De korrupta regeringarna väckte dock som sagt ilska bland kubanerna och droppen kom när Batista genomförde en militärkupp och grep makten 1952. Detta i samband med det allmänna val där det såg ut som att Batista skulle förlora makten. I detta val skulle även Fidel Castro ställa upp.
Ett drygt år efter denna militärkupp anföll Fidel tillsammans med drygt 100 personer Moncadas militärhögkvarter i Santiago de Cuba 26 juli 1953. Där fanns mycket vapen som de hade tänkt att använda i sin kamp för att störta Batista. Attacken misslyckades och Castro fick 15 års fängelse, men frigavs efter två år. Han fruktade för sitt liv och flydde till Mexico. Där började han planera för revolutionen på Kuba och det var även där han träffade Che Guevara.
Nu pausar vi, men se upp, snart kommer det mer.
Jeanette & Fredrik
Kul och intressant läsning. När kommer resten? Ha det gott! Kram Ulla
Tack Ulla 🙂 Kul att höra ifrån dig, hoppas allt är bra med dig och Janne. Så roligt att höra att du tyckte om läsa, det är svårt att få ner texten till att bli hanterlig, vill man djupdyka är det lätt att gå in på kubaportalen.se – Kramar från oss till er
Tack för historielektionen, mkt bra. Ser fram mot nästa del.
Kram Christel
Åh tack vännen – du må tro vi jobbar hårt för att komprimera historien så det inte blir hela böcker 🙂 Kram från oss