Nästan som på månen och en film

Tiden flyger iväg! Vi har redan varit på Lanzarote Marina i Arrecife i en dryg vecka! När vi kom fram till Lanzarote efter 4 dygn och 6 timmar från Lagos fick vi ett varmt mottagande av Carina och Conny på s/y Ultimo, Lena och Mats på s/y Yasmine och Mikael på s/y Blue Water. Vilken bra start på vår Lanzarote vistelse.

Även om tiden flugit iväg så har vi fått mycket gjort. Vi har hyrt en bil och åkt runt den lilla ön som är 6 mil från norr till söder och 2 ½ mil bred på bredaste stället. Turismen är huvudnäringen sedan mitten av 1900-talet, men den som anses ha haft störst betydelse för utvecklingen av Lanzarotes ekonomi är César Manrique (1919-1992). Han var konstnär och arkitekt och var vi än körde blev vi påminda om hans verk, klicka på länken om du vill läsa mer César Manrique.

En kväll tog Carina och Conny på s/y Ultimo, som också är våra grannar i marinan, med oss till LagOmar. Ursprungligen ett hus som Manrique och Soto ritat till byggherren Benady. Enligt storyn spelade Omar Sharif på tidigt 70-tal in en film på Lanzarote och besökte då LagOmar, blev förälskad och köpte huset. Men Benady ångrade sig och utmanade Omar på ett parti bridge och i potten låg huset. Självklart vann Benady som var en mästare i bridge och Omar förlorade huset. LagOmar och restaurangen var mycket bra och speciell, inbyggt i klippväggen och vackert belyst på kvällen, så romantiskt. För att se lite bilder klicka på länken LagOmar.

År 1730 startade ett vulkan utbrott på Lanzarote som varade i 6 år. Utbrott begravde tio städer, elva byar och den bördigaste marken. När utbrottet avklingat täckte lava 25% av öns yta och 100 nya vulkaner hade skapats i området omkring Montañas del Fuego. Den torka som följde 1768 medförde att en stor del av befolkningen emigrerade till Kuba och Amerika. Och även om nästa vulkan utbrott år 1824 inte blev fullt så förödande så lämnade återigen en stor del av befolkningen ön som nu har 127 000 invånare.

Lanzarote var för oss mest känd som en ö full av turistkomplex med långa stränder, men efter att kört runt på ön fick vi en lite mer nyanserad bild. Vi besökte Montañas del Fuego och det är verkligen så som vi kan tänka oss att det ser ut på månen.

p1000446

Montañas del Fuego

En dag åt vi lunch i El Golfo och området där är också kantat av ett månlandskap och stränderna hade svart sand! Turistbyrån på ön har gjort ett fantastiskt jobb med att skapa utflyktsmål, men helt ärligt så hade det räckt med att åka runt på ön och titta på naturen.

p1000434

El Golfo Beach på Lanzarote

Vi passade också på att vandra i vingårdar och öns vingårdar är med på Unescos världsarvslista och vi provade det lokala vinet.

Fredrik har gjort en film på 20 minuter om vårt besök hos Bodegas Rubicon och Bodega la Geria – FILM TIME!

p1000432

Vinodling i La Geria, små lavastenar används för att skydda vinplantorna från vinden.

8 thoughts on “Nästan som på månen och en film

 1. Fyll gas tuberna där.. Enligt uppgift (om det är sant vet jag inte) är det krångel I Las Palmas.

  //Mats

 2. Bienvenidos a las islas felizes!!!!!
  Ni har vekligen upptäckt en helt fantastisk ö, den som är mest annorlunda. Så kalt, kargt och vackert.
  Till och med de gamla Romarna beskrev dessa öar så de finns dokumenterade sen 400 f.K. Fast då var vulkanerna aktiva och de kallades för Islas de Fuego, eller djävulsöarna.
  Njut av sol, sparsamt med vind, de återvänder konstant nordan 🙂

  • Tack Ann-Sofie – Lanzarote är precis som du beskriver ön. Vi blir här ett tag till och kanske går vi till Graciosa innan vi anländer till Las Palmas runt den 4 november. Vi kan väl höras? 🙂

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.