Nevis överraskar

Det första som slog oss när vi klev i land på Nevis var att – här är det någon som plockar upp skräpet, mer om det senare.

1628 gjordes det första försöket av européer att befolka ön som redan beboddes av Caribs. Som vi skrivit om tidigare så fanns de även på andra öar och utrotades, så även på Nevis. Den enda ön där de fortfarande finns kvar är på Dominica, se det inlägget.

Efter, de i Karibien sedvanliga, krigen mellan engelsmän och fransoser, tillföll Nevis England 1783 och självständiga blev de 1983. Kända personer från ön är Alexander Hamilton som är en av USA:s grundlagsfäder (de som skrev under självständighetsförklaringen och konstitutionen). Hamilton var unionens första finansminister och finns idag på 10-dollarsdedeln. Lite kuriosa är att Alexander i en duell blev nedskjuten av vicepresidenten Aaron Burr. Vad duellen handlar om vet vi inte, men en kvinna eller ära ligger väl till hands att gissa på. En annan känd person är Fanny Nisbeth, fru till Amiral Nelson, du vet han som stupade vi slaget om Trafalgar. Till slut så är landets mest kände idrottsman sprintern Kim Collins som i VM i friidrott 2003 tog VM-guld på 100 m.

Vi tog en dag och åkte runt den lilla ön, ca tre mil och det blev film på det ”Hell Mopper på Nevis”. Den kommer på bloggen så snart vi lyckas ladda upp den!

Biker babe

Vi tog en paus i moppandet och åt ”Världens godaste Lobster Salad Sandwich” på Golden Rock, väl värt en omväg.

Lunch i skuggan

Socker och bomull odlades på ön som f ö en tid var navet i slavhandeln. Romen gjorde på grannön St Kitts, dit ska vi så snart inlägget publicerats, men romtillverkningen är nu nedlagd. Idag lever neviserna främst av turismen. Det bor ca 12 000 på ön och de är stolta, så trevlig och öppna. I Karibien har vi inte sett en enda ö som är så ren från skräp och det är pensionärer som fixar det mellan kl 6-10 varje dag, och för det får de ett litet bidrag från staten, bra där!

Peak Nevis

Gingerland kallas den del av ön som ligger söder om bergen, den högsta toppen är Nevis på ca 1000 m. Det är i Gingerland den bördigaste jorden finns och här ligger de gamla stora, fina plantagerna. Flera av dem har nu gjorts om till ”small luxury hotels”. Four Season har en stor anläggning på ön, alldeles vid stranden och de bjöd oss på wi-fi och musik till båten och det tackar vi allra ödmjukast för.

Jeanette & Fredrik

4 thoughts on “Nevis överraskar

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.