On the road

Förra veckan bilturistande vi i södra England och snart har vi varit två månader i Gosport/Portsmouth med kära återseenden, turistande, jul- och nyårsfirande, så nu börjar vi se slutet på vår vistelse här.

Förra veckan for vi runt som skottspolar och fick så mycket historia, slott och katedralbesök så det kan vara ”en livstid”, ja i alla fall för en stund. Höjdpunkten på resan för oss båda var nog Stonehenge, där vi gjorde ett tidigt morgonbesök innan öppning och fick en magisk upplevelse när solen trängde igenom den lätta dimman, jag du kan säkert föreställa dig, men för säkerhetsskull tog vi en bild.

Vi hade blivit förvarnade om att det finns ett rep och vakter som förhindrar besökare att gå in mellan stenarna, så vi såg framför oss en riktig turistfälla. Tack vare förvarningen hittade vi en morgontur innan öppning där vi fick gå in till stenarna, naturligtvis mot en extra slant. I dessa Covidtider har även Stonehenge många färre besökare från normalt 5 000 per dag till bara några hundra. Normalt har de 30 000 besökare vid Sommarsolståndet och enbart 5 000 kommer till Vintersolståndet som enligt vår guide är det viktigaste solståndet. Just det, vi blev ombedda att behålla alla kläder på, men det var OK att gå barfota…

Eftersom man inte kan se allt på en vecka valde vi platser som vi sett framemot att se, bl a ”Downton Abbey”, Windsor och Sutton Hoo. Vi har markerat samtliga platser på kartan.

Förståeligt var vi helt slut efter denna vecka och det finns så otroligt mycket och intressant historia i England att det känns mäktigt att ens påbörja en ”historielektion”. Dock kan vi säga att alla är släkt med alla på något sätt och Englands och Frankrikes historia är mycket sammanflätade! Vår sista dag stod Battle på agendan, det var där 1066 slaget vid Hastings tog plats. Väl där fotade vi skylten och vände, vi kände att vi bara orkade inte med mer! Så vi avlutade med en Fish & Chips på piren i Brighton.

För dig som är intresserade av vikingar och historia så vill vi här ge ett boktips, ”I vikingatidens vagga i Vendeltidens värld” av Kristina Ekerö Eriksson. Den satte oss på spåret till Sutton Hoo där de hittat en hjälm, den enda i sitt slag i England och den liknar hjälmar som hittats norr om Uppsala. Hjälmen tros suttit på en Anglo-Saxisk kung begraven här år 625, men var det en Anglo-Saxisk eller en svensk kung? Riktigt säkra är de inte. Är du extra intresserad finns en film från 2021 om utgrävningen vid Sutton Hoo, ”The Dig”.

Vi körde igenom en av Englands vackraste regioner, Cotswold, som påminde oss ganska mycket om Bretagne. Vi stannade i bl a Castle Combe och tog en bild på den ”berömda bron”. Nu kommer fler bilder på våra olika stopp.

Speciellt tagen bild till kusin Maria
Winston Churchill föddes på Blenheim Palace
Drottningens bostad – Windsor
Morgan – Ikonisk engelsk bil
I Salisbury katedralen finns Magna Carta – https://sv.wikipedia.org/wiki/Magna_Charta och världens äldsta klocka https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/oldest-clock
Highclere Castle, det riktiga Downton Abbey (Tv-Serie)
Newtons äppelträd i Cambridge, Trinity College
Ärkebiskop Thomas Beckett mördas 1170 i Canterbury katedralen (på uppdrag av kungen).
Living on the edge – Dover

Snart kommer vi kapa förtöjningarna och börja rör på oss med små hopp längs Englands södra kust och förhoppningsvis hittar vi något spännande att rapportera om.

Jeanette & Fredrik

4 thoughts on “On the road

  1. Oj oj, ni sitter verkligen inte still. Älskar att läsa om era äventyr och samtidigt lära mig historia. Kramar Christel

  2. England har jo så fantastisk mye historie. Og det er jo morsomt at vi i norden er så inkludert i den historien. Hva hadde vel England vært uten oss nordboere 🙂 Jettekul å følge dere.

    • Jamen, precis vad vi sa, vad hade de varit utan speciellt norrmän 🙂 Norrmän var här tidigt och på Shetland, slaget vid Hastings var intressant att läsa på om. Kung Harold var av norsk börd, och “slaget” som hände några veckor före Hastings hade lite familjedrama över sig… och han som vann vid Hastings var en Vikingättling …

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.