Hogmanay

Hur var det då att fira Julafton på en segelbåt, bara vi två? Visserligen har vi firat jul borta från Sverige förut, men på tumanhand var det premiär. Vi måste erkänna att det var riktigt bra, så till den grad att vi diskuterade om vi håller på och bli människoskygga. När det bara skiljer en timme underlättar det också möjligheten för videosamtal till nära och kära, så vi behövde inte känna som Yngve Stoors klassiker från 1945, ”Sjömansjul på Hawaii”.

Öppna spisen tändes på Julafton
Andra sittningen
Julklappsspelet invigt
Julklappsskorna invigda
Påväg till midnattsmässa

En annan sak som bidrog var vår kompromiss att dela upp julmaten i två sittningar, sill och kallskuret före Kalle och det varma efter. Det innebar att matkoman inte infann sig så  lite före midnatt begav vi oss Trinitykyrkan som ligger precis vid marinan. Vi kunde konstatera att Peterskyrkan i Rom har en betydligt större fanklubb.

Kanotpaddling på Boxing day (annandagen)

Strax innan nyår var det dags för oss att ta tåget upp till Fiona och Steve (båten Supertramp) i Potters Bar igen, denna gång för att fira Hogmanay med dem och Bill. Nu undrar du förhoppningsvis två saker, vem är Bill och vad är  Hogmanay. Den första är enkel, Bill är Fionas pappa och han är en äkta skotte från ön Arran. Det andra, Hogmanay, är skottarnas nyår och rötterna finns så långt tillbaka som när vikingarna firade vintersolståndet.

Man vet även att Vikingarna firade Yule (Jul) och att det var en två månaders vinterfestival som slutade i början av januari. Sedan kom Kristendomen och då ändrades världsbilden och julen genomgick en anpassning. Yule är även ett av guden Odens många namn.

Hogmanany, firas med god mat och dryck och ska Hogmanay göras på riktigt så fortsätter firande även den första dagen på det nya året och i vissa fall även den andra dagen – Vi känner att en kväll med sänggående långt efter midnatt behöver följas av flera kvällar där sänglampan släcks tidigt.

Nu varierar förstås Hogmanay seder över hela Skottland, vanligtvis ges gåvor och folk kommer och går på besök. Speciellt viktigt är den första besökaren på det nya året (den första foten) och är det en lång mörkhårig man så är lyckan gjord.

På spåret igen
“Förkör” med tjejerna
Anna Pavlova hade varit stolt
Skotten och Jeanette
Steve, Fiona, Bill och Fredrik
Raka spåret hem igen

Nu vilar vi upp oss ett par dagar innan Fiona och Steve kommer ner till oss, då ansluter även Ian och Ann (från båten Tourturelle) och vi ska ha en liten avslutning på vår tid här i Gosport/Portsmouth.

Jeanette & Fredrik

7 thoughts on “Hogmanay

 1. Det går verkligen ingen nöd på er, t o m goda vänner runt jul lyckas ni hitta.
  Det var så kul att face-tima med er och vi ser fram emot nya

  Kram
  Christel

 2. Önskar er ett underbart spännande och friskt 2022!
  Så roligt att läsa era resehistorier igen och bli berikad i historia 😁

 3. Vilket härligt gäng! Tack för trevlig läsning och god fortsättning på det nyåret :).
  Kram Fia

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.