London snowing

Vi har verkligen testat tågsystemet här när vi farit runt i södra England, kors och tvärs och hälsat på vänner och vi måste säga att det har fungerat fantastiskt bra! På andra sidan vattnet från marinan ligger Portsmouth Harbor station och därifrån kan vi ta tåget till vart vi vill, nästan.

Först på tur att få gäster var Frank och Mandy från båten Infinity B som visserligen är såld och de numera landbaserade. Det blev ett kärt återseende och vi tror att vi inte sett dem sedan 2017 när de hälsade på oss i Sverige.

Frank och Mandy gillar svenskar
Hunden Cracker
Grindstolparna in till Burghley House
Burghley House
Pubrunda

Åter tillbaka till båten umgicks vi med Suzanne och David från båten Suzie Too. De bor bara ett stenkast från marinan och vi har fått lokalkännedom, guidning och dessutom god middag. 

Suzanne och David

Sedan tog vi tåget igen, denna gång till Potters Bar där Fiona och Steve bor (s/y Supertramp). Det var dags att fira Fionas födelsedag och på dagen var det fullt hus med släkt och vänner och på kvällen vi stod för kockandet. Vi serverade Sjötunga Walewska och inte för att vi vill skryta, men hörde vi rätt så var det den godaste fiskrätt de någonsin ätit. Nu kan de förstås bara varit artiga, fast vi är välkomna till Nyår så vi skötte oss nog ganska bra. 

De senaste tillskotten till familjen visades upp.
Sjötunga Walewska a lá Bushpoint
Engelskt promenadväder
Tredje dosen gillt
Den store starke mannen blundar

På vägen hem (alltså till båten) tog vi en sväng in till centrala London för att handla svenska juldelikatesser och för att se det konstgjorda snöfallet i Covent Garden. Butiken Totally Swedish hade allt utom julskinkan som var slut. Det finns gott om annan skinka så med svensk senap ska vi nog överleva.

Hur var det då med snöfallet? Tja, för den som inte är van med snö så var detta 2 minuters nedfall av skumflingor ganska häftigt. Även vi som är luttrade snöälskare tyckte det var en kul grej och roligt att ha sett. 

Skumflingor

Det blir historia om en händelse som i alla fall gått oss förbi, och som handlar om julen. Vi fick ett tips om en jullåt från vår vän Christer som förde in oss på ”Julfreden 1914”. Under några dagar i det pågående första världskriget Julen 1914 slutade soldaterna att kriga och stämde unisont upp och sjöng julsånger! Tusentals soldater på båda sidor klev upp ur skyttegravarna, spelade fotboll och gav varandra julklappar som mat, tobak och alkohol. Ett mycket oplanerat stillestånd till befälens förtret och missnöje, så julen 1915 var det en stor bomboffensiv så det inte skulle hända igen! Vill du veta mer, klicka på länken: https://blog.myheritage.se/holidays/julfreden-1914/

Vad var det då för Jullåt vi fick tips om? Vi är helt inte helt säkra på att du hittar den på några jul spellistor. Svenska Sabaton, från Falun har gjort en musikvideo om denna märkliga händelse och här vill vi gå ut med en varning till känsliga tittare. Det är nog minst 15 årsgräns om den visats på bio.

Bushpointgranen

Nu är det nästan dopparedan och vi är redo för julfirande. Engelsmännen firar ju på Juldagen, men där går gränsen för oss, så vi kör Julafton som vanlig. Om julmaten inte lagt sig allt för tungt och vi är vakna, tänkte vi gå på midnattsmässan som startar deras julfirande. 

Nu ska vi bara komma överens…, ska julmaten ätas före eller efter Kalle?

Då återstår bara att önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Jeanette & Fredrik

11 thoughts on “London snowing

 1. Så fint å se at dere har det så bra. England er flott. Og maten skal spises etter Kalle selvfølgelig 🙂 God Jul og et riktig Godt Nytt År til dere begge.

  • Kära Janne, Fredrik håller med dig, så vi får se hur det blir, säkert en kompromiss 🙂 Vi har det gott och vädret är typiskt engelsk så det är ingen överraskning (LoL) Önskar er en riktig God Jul & ett Gott Nytt 2022! Varma kramar från oss

 2. Va fint att ni fick se lite ”snö” 😜
  Såklart ni ska äta innan Kalle för sedan kommer ju klapparna …🤣
  God Jul och Gott Nytt År på er från mig🎄🎅🏻

  • Åh Lotta, Jeanette håller med dig 🙂 Det blir nog en kompromiss ombord, vi har övat och blivit ganska bra på att kompromissa (LoL) – God Jul & Gott Nytt 2022!

 3. Då återstår att tacka för alla underhållande berättelser från Era äventyr
  God Jul o Gott Nytt År
  önskar Jörgen o Marianne

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.