Det blir en engelsk jul

Nu har vi hunnit med att turista och Portsmouth har sannerligen inte gjort oss besvikna!

Gillar man kombinationen båtar och historia så är det här en perfekt plats och man kan nog säga att Portsmouth är Englands Karlskrona fast upphöjt i tre och 500 år äldre. Skeppsvarv anlades här redan år 1496 och är sedan dess England/Storbritanniens största örlogshamn.

Spinnaker tower

Här finns det saker att se, vad sägs om Mary Rose https://sv.wikipedia.org/wiki/Mary_Rose från 1500-talet men jämfört med vårt Vasaskepp finns det inte så mycket kvar av henne att se, men å andra sidan så sjönk hon i ett sjöslag mot Frankrike år 1545 i the Solent, norr om Isle of Wight.

Sedan hade vi HMS Victory https://sv.wikipedia.org/wiki/Victory_(1765) och det är inte vilket skepp som helst utan nämligen Lord Horatio Nelson (1758-1805) gamla båt. Det var ombord på Victory Nelson vann sin sista seger över fransmännen vid Trafalgar utanför Spaniens kust 1805, och blev dödligt sårad i striden. Efter alla slag han varit med om så räknas Nelson idag som en av Storbritanniens största nationalhjältar. Lord Nelson har vi ju sprungit på tidigare på ön Nevis i Karibien, det var där han träffade sin fru som han sedermera övergav för den gifta älskarinnan Emma Hamilton och trots detta, i denna tid, var han fortsatt upphöjd och respekterad.

Tillbaka till HMS Victory som är världens äldsta örlogsskepp fortfarande är i tjänst men såhär på ålderns höst så tjänstgör hon endast som museum. Det är nog lugnast så för vi tror hon står sig slätt mot det helt nya hangarfartyget som inte ligger långt ifrån.

Ingen dålig skuta Nelson hade – HMS Victory
I Portsmouth finns det plats för gammal som ung
Det helt nya hangarfartyget HMS Prince of Wales https://www.royalnavy.mod.uk/our-organisation/the-fighting-arms/surface-fleet/aircraft-carriers/hms-prince-of-wales

Det som imponerande mest var kanske HMS Warrior, https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Warrior_(1860) det första örlogsskeppet helt i stål och dessutom ångdrivet som stod klart 1861. Skeppet byggdes för att jämna ut maktbalansen mellan England och Frankrike eftersom den senare strax innan hade byggt ett träskepp med stål utanpå. Vid denna tid var det fred mellan Europas stormakter så Warrior behövde aldrig använda sina muskler utan det räckte med att HMS Warrior patrullerade Europas kust och visade upp sig. Vi kan förstå att hon hade en viss avskräcknings faktor och var för sin tid ett imponerande skepp och fortfarande än idag.

HMS Warrior, bara namnet ger respekt
Va har dom fyra rattar!
Trevliga sailor boys finns det också.
Vad blir det för mat? Så här nära kanonen 🙂
Marina sjuksängar
Inga dåliga tvättmaskiner
HMS Warrior

Det finns mycket mer att se här i Portsmouth t ex ett stort ubåtsmuseum och ett Dickens-museum. Charles Dickens (1812-1870) var från Portsmouth och det passar ju väldigt bra så här i jultider eftersom ett av hans stora verk är En julsaga med den charmige Scrooge. Fun fact – ingen av Dickens romaner eller noveller har någonsin slutat tryckas i nya upplagor på engelska, så stor är han!

Vi har även hunnit med en julmarknad uppe i Winchester där John och Angela bor. Under 900- och 1000-talet var Winchester huvudstad i England och den berömda katedralen i Winchester, som är den näst längsta katedralen i Europa, byggdes ursprungligen 1079, alltså samtida med Nidarosdomen i Trondheim (1070), förutom kungar, biskopar ligger även Jane Austen begraven i Winchester katedralen. Liksom Nidarosdomen var katedralen en gång i tiden ett viktigt pilgrimscentrum. I Winchester finner vi även Winchester College som är en av de mest välkända skolorna i Storbritannien.

Winchester katedralen
Har läst en hel del (typ alla) av Austens böcker
Här bodde hon
Livlig julmarknad
Winchester College
Middags avslutning hemma hos Angela och John

Det enda smolket i bägaren just nu är att vi bestämt oss för att inte åka hem över jul. Anledningen till det är att Storbritannien infört ett nytt krav på uppvisande av ett negativ PCR innan man kliver på planet till Storbritannien. Vi ser att det finns en risk att vi kan bli smittade innan vi åker tillbaka och därmed testa positivt. Lägger vi där till att många testar positiv långt efter tillfrisknandet, så finns risken för oss, förutom att bli sjuka, att vi inte kan komma tillbaka till båten när vi vill.

Imorgon tar vi tåget upp till vännerna Frank och Mandy, efter det kommer IKEA i Southampton att få ett besök i hopp om att få tag på lite svenska juldelikatesser, av hemsidan att döma ser det ut att kunna lyckas.

Jeanette & Fredrik

6 thoughts on “Det blir en engelsk jul

  1. Så mycket fina bilder och jätteintressant läsning. Så tråkigt att ni inte kommer hem, vi trodde vi skulle få fira nyår enl tradition med er. Fortsätt vara rädda om er/ kram kram

  2. Så tråkigt att vi inte syns i kul men jag förstår ert ställningstagande till 100% Det får bli en eller flera Facetime istället <3

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.