På väg igen!

Så är vi äntligen påväg igen, gud vad vi längtat! Under sommaren har vi ”fixat” med båten. Fredrik har bl a ordnat i ”teknikrummet” så att vi får plats med allt vi kan tänk oss behöva under vår segling i höst och när vi kastar loss på riktigt i vår. Vi har satt in högtalare och oljat teakdetaljer, inte däcket för det är i kork.

Vi kastade loss från Resarö i söndagskväll för en veckan sedan tillsammans med Erik och flickvän Emma.

Frukost på Hultskäret:Söderarm

Frukost på Hultskäret/Söderarm

De följde med oss över Ålandshav till Mariehamn. Vi hade kryssbog (båten lutar relativt mycket) och det blåste ca 7 m/s hela vägen. Det var lite tungt och alla utom Fredrik kände av viss sjösjuka. Lite ringrostig blir man allt av att vara på land.

Kryssbog på Ålandshav

Kryssbog på Ålandshav

Efter drygt 8 timmar kände fast mark under fötterna och det var skönt. Vi hade några fina dagar med ungdomarna, vi gjorde Mariehamn och hade hela tiden bästa vädret med stor sol och 20 grader varmt. Emma och Erik besökte fartyget Pommern, väl värt ett sa de, innan de tog Viking Rosella tillbaka till Sverige.

På plats i Mariehamn

På plats i Mariehamn – spegelblankt

Där åker de hem!

Där åker de hem!

Kusin Johannas familj har under denna vecka utökas med en liten son – Jättestort Grattis!

George James

George James

Vi tog oss för motor till Stegskär en timme från Mariehamn och kastade ankare och dagen efter åkte vi till Sandviks Gästhamn på Kökar. Motor och motor, vädret är så makalöst vackert, vi har haft sådan tur, men det innebär också – ingen vind. Så det får bli motor. Sandvik är litet, gulligt och gemytligt så vi låg vid bryggan i två dagar. Det är knöligt för oss att ligga vid bryggan med fören mot bryggan eftersom vår båt är så hög och vi saknar stävstege. Fredrik är lite längre så han har mindre problem och agerar stege åt mig. I Sverige ligger man oftast vid bryggor eller fastsatta i land i naturhamnar men alltid med fören inåt. Utomlands ligger båtarna med aktern in om de ligger vi brygga, oftast ligger dock båtarna för ankare.

Kökar:Sandvik

Kökar/Sandvik

Sandviks Gästhamn

Sandviks Gästhamn – spegelblankt

Vi hade en vacker färd till Kökar, vi tog leden genom Embarsund, vi kan göra det eftersom vår båt bara går 1,05 m djupt när vi tagit upp centerbordet. På sina håll är leden bara 1,5 m djup så det var några förvånade motorbåtar och folk på bryggor som tittade stort och länge efter oss. Vår båt är ganska stor så vi förstår dem. Samma reaktion fick vi i Sandvik när vi lade oss längst in i hamnen som är 2,2 m djup. Första kvällen i Sandvik bastade Fredrik finskt tillsammans med ett par från Tyskland som semestrar i sin husbil, så man behöver inte segelbåt för att komma till Sandvik. Jag fixade under tiden en god middag, jättegod Afrikanagryta. Dagen efter var det dags för expedition i vår jolle. Vi styrde mot Kökars huvudort Karlby. Hamnen låg helt öde, inte en enda båt, helt tomt, så vi köpte en glass och fortsatt expeditionen till Peders Aplagård. Peders Aplagård har egen produktion av bl a cider med åländska äpplen. Turligt nog hade de, så här i slutet på säsongen, öppet även för lunch. Vi köpte cider, honung, salsa och ett par raggsockor som Peders svärmor stickat. Allt ska vi njuta av under vår höstsegling.

Karlby

Kökar/Karlby – öde

På väg till Peders Aplagård

På väg till Peders Aplagård

I skrivande stund ligger vi förtöjda vid en bro, som brygga heter på finska Utö, bron bygges av ryssarna under första Världskriget och känns fortfarande gedigen, här förtöjer även de två lotsbåtarna. Vi är enda gästande båt och vädret är underbart, ingen vind och storsol, 20 grader varmt. Får man ha det så här bra? Utö är ett gulligt litet fyrsamhälle och på den södra sidan är det jättefint bad från klippor. Utö ligger längst ut i den finska skärgården. Färden hit från Kökar gick på ett helt stilla hav på en led som anses vara den vackraste som finns i hela Skärgårdshavet och att den borde finnas med på UNESCOs världsarvslista. Vi instämmer, det var magiskt och på sina håll påminde det om Nassa i Stockholmsskärgård. Nästan framme på Utö möttes vi av två sälar som lekte. Idag måndag, gick vi ”Utöpromenaden” som märkt ut 16 platser att se på ön, jättekul och vackert.

Ensamma på finska Utö

Ensamma på finska Utö – spegelblankt

Utöfyr

Utöfyr

Vi har haft en toppen vecka, med stor sol, värme och lugnt hav. Imorgon bär det av till Sverige igen och vi tänker lägga till på Arholma. Det ska bli bra vind, ost/sydost och runt 7 m/s så vi kastar loss redan kl 0600 och räknar med att segla mellan 10-12 timmar.

5 thoughts on “På väg igen!

  1. Vi är jätteglada att se hur härligt ni har det och tack för den fina bloggen. Vi är hemma efter vår senaste rundtur till Tjörn och Orust. Ha det fortsatt bra. ???

  2. Såååååå avis på er. Har inte seglat på hela sommaren. Njut av sensommaren!?⛵️☀️

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.