Slagläge i Öregrund

Vi har tillbringat natten i Öregunds Gästhamn och inväntar nu slagläge för att segla norrut. Idag är målet Ängskärsklubb N 60,29’ E 04,00’ ca 15 distans, så först gör vi melodikrysset. Igår strosade vi i Öregrunds vackra kvarter med gamla hus, varav ett är från 1600-talet. Sedan provianterade vi igen! Så nu har vi kylen full av god mat och klarar oss minst en vecka utan att behöva gå i land. Ja, nu är det ju inget vi planerar att göra, men man vet aldrig och det är ju alltid bra att vara förberedd. Vi åt en god fredagsmiddag ombord och såg på friidrott, för vi har skaffat eyetv go så nu ser vi på Tv via datorn. Ja, i alla fall om det finns täckning.

Vårt mål med höstseglingen är att se Norrlandskusten och Höga Kusten, och kanske kommer vi allra längst norr upp. Men för att segla behöver vi inte vindar från norr. Sedan vi kastade loss i tisdags em har det, om det ens blåst, blåst från ”fel” håll så det har inte blivit så mycket seglande. Men om några timmar kommer vinden och från rätt håll.

Igår kastade vi loss i ganska tjock dimma från Arholma. Det blåste ingenting så vi körde för motor till Öregrund. Det tog ca 6 timmar och först en dryg 1 timme från Öregrund lättade dimman. Det var helt OK att köra i dimman, vi var långt ut från kusten så vi varken hörde eller såg några små båtar. Längre ut såg vi stora båtar på AIS (Automatic Identification System).

Kvällen innan Arholma angjorde vi ”Claesviken” på Yxlan, vi gav viken namnet eftersom det är här Claes och Birgitta har sitt sommarboende. Tack Birgitta och Claes för att vi fick låna er boj under natten. Av en tillfällighet visade det sig att Claes och Birgitta känner ägarna till båten myJoy som vi såg tvärsöver Blidösund på Blidö. myJoy har långseglat till bl a till Svalbard, och det gav oss nya funderingar!

AA Claesviken

Claesviken

Vi kastade som sagt loss i tisdags och tog oss med motor under onsdagen upp längs Husaröleden. Det är en är en gammal farled och sträckan från Runmarö till Arholma som beskrivs i det danska itinerariet från 1200-talet motsvarar ganska precis dagens Husaröled. Leden går väster om Möja, förbi FinnhamnHusaröÖstra Lagnö, mellan Blidö och Yxlan till Blidösunds norra ände.

A Husaröleden 2

Husaröleden

2 thoughts on “Slagläge i Öregrund

 1. Jätteroligt att följa er. Öregrund är ett gulligt litet samhälle! Spännande att höra vad ni tycker om höga kusten. ?

 2. Hej på er,
  Det ska bli spännande att följa er fina blogg. I går kväll var vi på Furusunds värdshus och lyssnade på ett otroligt inspirerande föredrag av Rickard & Gunilla Jantoft som äger My Joy. Deras hisnande seglingsäventyr som dom redan genomfört och deras kommande var otroligt spännande att lyssna till.
  Vi ska absolut ordna en middag med er och dom så att ni får prata om era erfarenheter.

  Hör av er när ni närmar er civilisationen.

  Hälsningar
  Claes & Birgitta

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.