Många mm i Härnösand

Idag sjöng vi för moster Niette som fyller år idag – Hipp, hipp hurra på födelsedagen!

Efter två nätter i ett mycket regnigt Härnösand kastar vi loss och styr mot Höga Kustenbron. Mer om våra ”Höga Kusten Äventyr” i nästa inlägg.

Vårt första stopp efter Öregrund var Ängskärsklubb. Vi hade fin slör (vinden snett bakifrån) och seglatsen på 16 nm tog 3 timmar. Väl framme var vi ensamma i hamnen, sånär som på en båt som låg på svaj. Vi tog en promenad och till campingplatsen vi visste låg en bit bort. Det var en liten fin camping där de flesta verkar ligga permanent, de hade fina altaner i trä och låsbara dörrar in till förtältet och brevlådor. Ganska likt en stugby fast med husvagn.

B Forsmark

Forsmark från sjösidan

Nästa stopp var Storjungfrun 50 nm bort. Vi valde att hoppa över Gävle och Söderhamn eftersom vi är så sugna på att uppleva Höga Kusten och dit vill vi komma innan nordan börjar blåsa. Återigen hade vi jättefin segling med sol och vind från rätt håll och efter 8 timmar (50 nm) lade vi till bakom stenpiren i hamnen. Det låg en till båt där, samma som vi såg i Ängskärsklubb, och de är påväg till sin hemmahamn i Hudiksvall. Det blåste ca 10 m/s så vågorna från havet, på andra sidan stenpiren, slog över och upp på båtarna. Vi tog en skogspromenad till andra sidan ön och därefter njöt vi björkvedseldad bastu med dopp i det 15 gradiga vattnet!

B Bastu

Bastueldning

B Fyren Storjungfrun

Fyren Storjungfrun

B Storjungfrun

Förtöjda bakom piren

Vårt nästa mål nästa dag var Stocka, en liten by och hamn, som även den var stängd för säsongen. Jo, vi hade nog räknat med att allt skulle vara stängt såhär års, och det är ju också lite av tjusningen med att höstsegla. Seglingen var lika fin som igår (slör/läns) och även denna dag tillryggalade vi 50 nm i mestadels sol och enstaka moln och vind på 7-11 m/s.

Vi lade till i Stocka som ensam båt, längs med kajen men innan vi knutit fast helt och hållet såg vi en till båt på väg in, så vi flyttade oss längre in på kajen så att de också fick plats.

Ombord på den båten fanns bl a Tom som varit i Örnsköldsvik och tävlat i Veteran VM i backhoppning och nu är de påväg hem till Stockholm. Tom slutade på en hedrande 4:e placering (vi fick inte fråga om hur många deltagare det varit). Vi promenerade ut till fisklägret och köpte goda sotare och Lyxsill (sill i skagenröra, typ) och fick en fin middag ombord.

B Fiskaffär

Fiskaffär med självbetjäning

När vi kastade loss nästa dag var planen att gå en kort distans eftersom väder- och vindprognosen inte var den bästa. Vi hade bidevind och halvvind, 7-11 m/s, rullande, korta vågor på 1-2 meter höga, inte alls kul! Dessutom fanns solen bakom molnen hela tiden. Så det var bra att vi planerat en kort seglats på 22 nm och 3 1/2 timme senare lade vi till i Skatan – vilken idyll!

B Skatan1

Skatan

Skatan är ett gammal fiskeläge och hamnvärden Göran Sjöblom tog emot oss och hade t o m en pall vi kunde kliva på. Vår båt är ju ganska hög och är bryggan låg blir det lite högt att hoppa och jag är den som får hoppa! Sjöblom berättade att han tidigare drivit rökeriet i Skatan och att hans bror varit den sista fiskaren. Hans bror gick bort för två år sedan och rökeriet har Sjöblom sålt till sina brorsbarn. Tvärs över viken från Skatan ligger ett område som heter Björn. På vår promenad till Björn träffade vi en man som rastade sin pudel och fick ett intressant samtal. Han berättade bl a att området (Björn) köptes av SCA på 50-talet och att SCA styckade av tomter och sålde till sina anställda för 25 öre kvm! Själv köpte han sitt hus år 1982 för 82 000 kr. Björn är ett gulligt området med både sommarhus och permanentboende. Skatan och Björn ligger endast 3 mil från Sundsvall, alltså samma avstånd som mellan vårt hem på Resarö och Stockholm. Skatan och Björn är en fin idyll så vackert, välbevarat och välskött, här trivdes vi.

B Skatanväg

Byväg i Skatan

B Skatanavfärd

Hej då Skatan!

B Briggen3

Möte med Briggen Tre Kronor strax utanför Härnösand

Nästa anhalt var Härnösand där vi tänkte vänta ut regnet som var på gång. Nu har vi varit här i två nätter, men regnet verkar inte ge med sig så vi kastar loss  ändå idag och kör för motor mot Hornöbrygga som ligger vid norra fästet på Höga Kustenbron!

B Härnösand

Första parkett i Härnösand

Vi har haft sådan otrolig tur med väder och vind sedan vi kastade loss, men nu ser det ut som att det kommer blåsa från rätt håll (syd, sydväst, sydost) först på onsdag i nästa vecka. Vår plan är att se mer av Höga Kusten bl a vill vi till Häggvik, Ulvön, Högbonden, Docksta/Skuleberget och Örnsköldsvik. Därefter kollar vi väder- och vindprognos innan vi drar upp nästa plan.

5 thoughts on “Många mm i Härnösand

 1. Hej på er! Vad härligt att se Sverige från sjösidan! Ska precis äta frukost nu efter en riktigt lång fredag i Verona. Eros Ramazotti var helt ok och alla tjejer i publiken galna…dock var vi skandinaver något återhållsamma?
  Ha en fortsatt fin segling…kommer ni segla in i Ångermanälven nåt?
  Kram från I & J

 2. Hej på er Sailors,
  Tack för trevlig och välskriven rapport och fina bilder. Väldigt kul att följa er på äventyret mot norr.
  När ni ska segla under Höga kusten bron så kan ni vara helt lugna. Jag var själv med då den byggdes. Mitt jobb för mig och mitt företag var att kolla borrhålen som borrades i berget på bägge sidor som användes för att förankra stål linorna som håller uppe bron.
  Ha det så bra.
  / Claes

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.