Höga Kusten t o r

Sedan vi skrev sist har vi varit upp till Byviken på norra Holmön som ligger strax norr om Umeå och vänt tillbaka till Höga Kusten.

Vi seglade en kort distans den 19 september, eller rättare sagt åkte för motor eftersom det inte fanns någon vind att tala om och det duggregnade, från Härnösand till Hornöbrygga. Det var mäktigt att gå under Höga Kustenbron som såg både vacker och majestätiskt ut från sjösidan.

Under Höga Kustenbron

Under Höga Kustenbron

Hörnöbrygga ligger vid Höga Kustenbrons norra landsfäste, det är en ganska liten gästhamn, men säkert välbesökt under säsong, men nu var vi ensamma. Det är skönt att sträcka på benen efter en dag på sjön, även om det var en kort just tur denna dag så var det skönt att gå till Hornöberget. Där finns ett hotell och utkiksplats, helt fantastiskt utsikt över delar av Höga Kusten och bron. Jag tror superlativen kommer bli många när vi ser mer av Höga Kusten!

Hornöbrygga

Hornöbrygga

Magiskt

Hornöberget – Magiskt

Vi åt middag ombord som vanligt och när det blev mörkt såg vi att Höga Kustenbron var tänd, alltså inte den vanliga vägbelysningen, utan hela bron, det såg jättesnyggt och påkostat ut – bra där!

Belyst bro

Belyst bro

Höga Kustenleden är en led som går mellan Hornöberget och Örnsköldsvik med en total sträcka på 13 mil. Vi har gått delar av den, en del gick vi från Hornöberget och halvvägs till Lövvik och sedan vände och seglade på eftermiddagen en kort distans från Hornöbrygga till just Lövvik. Vi tillbringade natten i Lövviks lilla gästhamn, men vi var inte ensamma! Där låg ytterligare två båtar. De skulle senare på kvällen segla till sina hemma hamnar och till helgen ta upp båtarna för säsongen. Man kan tro att det är kallt, men det är det inte, vi har fortfarande temperaturer i vattnet och på land på 14-15 grader. Så vi badade bastu och doppade oss i havet i Lövvik. OK, jag medger det är ganska kallt i vattnet, men också skönt efter den varma bastun, fast Fredrik njuter nog lite mer än jag!

Från Lövviks brygga gav vi av oss av på en annan del av Höga Kustenleden, den som leder upp på berget Valkallen. Vi packade frukost i våra ryggsäckar och gav oss av… Det var en jobbig ”klättring” i 40 minuter som stundtals kändes som att gå i 30-40 graders lutning, tack och lov fanns det rep att hålla sig i och lägg där till 150 trappsteg, blöta och hala spångar! Men väl uppe glömdes snabbt ”klättringen” bort. Utsikten var häpnadsväckande vacker så långt ögat kunde se. Det går knapp att beskriva, men vi får hoppas att våra bilder kan göra naturen rättvisa. Och, ja, promenaden ner var en ”walk in the park”.

I made it - Valkallen

I made it – Valkallen

Vidsträckt utsikt - Valkallen

Vidsträckt utsikt – Valkallen

Efter lunch samma dag som Valkallen styrde vi mot Häggvik och gästhamnen bara några distans bort, alla vackra ställen ligger så nära här på Höga Kusten. I närheten av Häggvik ligger Värdshuset Mannaminne som har 200 000 besökare per år. Här har konstnären Anders Åberg skapat en unik samling av hus och föremål från svunnen tid. Men nu var det stängt för säsongen… Däremot fick vi en provianteringspromenad till Nordingrå, en sträcka på 3 km dit och 3 km tillbaka som kryddades av ett hällregn! Blött, blött och efter denna ansträngande dag med Valkallen och Nordingrå somnade vi ovaggade.

Kustnära träd

Kustnära träd

Vi lämnar Häggvik

Vi lämnar Häggvik

Halv elva dagen efter satte vi segel och styrde mot Ulvön och passerade gränsen 2000 nm på loggen – wow – 2000 nm i egen båt!

2000 nm

Vi lade till som enda segelbåt vid hotellbryggan. Nu hade hotellet och restaurangen stängt, men skulle öppna för konferensgäster dagen därpå. Då passade vi på och åt en mycket god middag som avslutade med nygjord vaniljglass och Ulvöblåbär. Som vi njöt, det var en skön omväxling från mat och disk ombord. Vi gillade det vi såg av Ulvön, ett gulligt litet samhälle runt hamnen med klassiska sjöbodar. Vi låg här i två nätter och hade fint väder med sol så vi passade också på att städa båten.

Vid Hotelbryggan Ulvön

Vid Hotelbryggan Ulvön

Ulvön

Ulvön

Surströmmingsbil

Surströmmingsbil

Surströmming

Sedan seglade vi vidare norr över från Ulvön. 50 nm och 8 timmar i regn och en kuling akter ifrån! Vi satt mest och tryckte i vårt ”dog house” som vi välsignade flera gånger denna dag. Usch, usch vad jobbigt och trist, men natthamnen Norrbyskär hade vi inte velat missa, även om regnet fortsatte under vår promenad runt på ön.

Norrbyskär är en liten samling låga och långsträckta skär på gränsen mellan Ångermanland och Västerbotten, strax utanför Hörnefors. På dessa öar byggde Mo och Domsjös VD Frans Kempe i slutet av 1800-talet ett stort exportsågverk drivet av ånga, sk ångsåg. För att få arbetskraft till sågen byggdes affär, skola och sjukvård upp. Arbetarna fick fri bostad och i början av 1900-talet hade samtliga hem elektrisk belysning vilket var en lyx på den tiden. Men arbetarna hade fler förmåner, åtta fåror upplöjt potatisland, ved och tillgång till tvättstuga och badhus. Här bodde mer än 1000 invånare. Folk flyttade hit från när och fjärran, gifte sig och skaffade barn. Föreningslivet var livaktigt och sammanhållning god. År 1952 lades sågen och numera är Norrbyskären ett turistmål och en populär sommaridyll.

Norrbyskär kopia

Bostäder – Norrbyskär

Vi seglade vidare i sol och moln, 35 nm till Byviken på Holmön. Dagen efter låg vi hamn eftersom det rådde kuling på havet. Vi fick en promenad i blåsten till Berguddensfyr. Det går bilfärja till Holmön från Holmsund med många turer per dag och numera tar färjan 3 bilar mot tidigare 1! Så de flesta har sina bilar permanent på ön och bilbesiktningsmannen kommer ut två gånger per år. Så det gäller att ha rätt slutsiffra i regnumret för de månader de besiktigar på ön, annars får man söka dispens och det kostar extra…

Berguddensfyr på Holmön

Berguddensfyr på Holmön

Härlig man och vågor

Nu bestämde vi oss för att Holmön är det längst norrut vi kommer i år, det börjar bli lite, lite kallare och vi har mer att se och göra på Höga Kusten bl a Skuleberget och Högboden. Så vi kastade loss och styrde söder ut, mot Umeå och därefter till Skagshamn, strax norr om Örnsköldsvik. Där låg vi i natt och ställde klockan för att se månfenomenen – WoW – vilket starkt sken och sedan total månförmörkelse och en orange måne.

Idag, måndag, har vi haft den underbaraste seglingen till Docksta. Vindstyrka på 3-5 m/s från väst, nästan inga vågor och STOR sol – helt fantastiskt och vi pyste fram genom Höga Kustens vackra skärgård!

Docksta kopia

På plats i Docksta

Imorgon är planen att bestiga Skulebeget och därefter segla runt bland Höga Kustenöarna för att senast torsdag anlända till Örnsköldsvik då vi ska ha hockeykväll, vi ska se  matchen Modo – HV 71 på Fjällräven Center!

3 thoughts on “Höga Kusten t o r

  1. Ni hittar på saker o ser er omkring, mkt kul att läsa om allt. Ska bli kul att träffa er om några veckor till. Kram Christel

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.