Vår första inblick i Kuba fick vi med en guidad tur som heter ”Walk with an economist” som bokas via Airbnb appen i telefonen. Ja, du läste rätt appen fungerar alldeles utmärk i Kuba. Man betalar i appen och Airbnb skickar pengarna till guiden via något money transfer företag så att det ser ut som en personlig gåva från dig som kund.
Bara detta säger en hel del om hur det fungerar i dag.
Vår guide var 27 år och hade med sig sin flickvän. Han var utbildad ekonom från universitetet men såg ingen anledning att jobba som ekonom eftersom den lön som staten betalar inte går att leva på. Snittlönen ligger på 40 CUC = 400 SEK i månaden plus ett ransoneringskort som ger dig rätt till 10 ägg, 1 kyckling (importerad från USA) och ris och bröd.
Han förklarade att man säger ”staten låtsas att de betalar och vi låtsas att vi jobbar”. För att kunna leva måste alla kubaner ha en sidoinkomst. Det innebär i praktiken att produktionen går ner för att alla måste hålla på med annat för att få extra inkomster och det gäller alla, såväl myndighetspersoner som polis. Staten vet om att alla håller på med olagligheter men ser mellan fingrarna.
Allt finns att tillgå på Kuba bara du har pengar! Det finns en jättestor svart marknad där folk säljer saker som de kommit över på olika sätt. Exempelvis, jobbar du på en fabrik eller i en affär som har en vara, kommer allt inte ut i butik eller till lagret utan en del råkar följa med dig hem och sedan säljs varan på svarta marknaden. Alla vet om detta och hela kedjan ska ha sin del, så priset går ju upp. Ett annat sätt att få tag i pengar är att man har släkt i Florida som kan skicka pengar och på så sätt har man råd att leva. Det finns cirka 2 miljoner sk. exilkubaner som stödjer släktingar och vänner. Det är stora klyftor mellan dem som har och inte har. Den klasskillnad som revolutionen skulle göra slut på verkar nu finnas igen på Kuba!
Kuba har fri skolgång och hälsovård och vi hörde att till och med de som arbetar där behöver extra inkomster och med pengar så får du snabbare vård och t o m tillgång till mediciner som inte finns.
Ungdomar väljer att inte skaffa barn dels för att det är dyrt men också för att de vill enkelt kunna lämna landets om möjlighet ges. Nativiteten är nere på 1,7 och eftersom man har fri sjukvård så används abort som preventivmedel, andra typer av preventivmedel är det ont om.
Hela turen avslutades med en Cuba Libre hemma hos flickvännens mormor, och hon hade inga höga tankar om Fidel och grabbarna.
När vi frågar vad vår guide tycker om revolutionen så svarade han att han inte vet, för han är uppväxt i en familj med två sidor, där farmor skulle kunnat gifta sig med Fidel och mormor skulle kunnat mörda honom. Men som han säger, det går inte att säga vem som har rätt, de har bara två olika erfarenheter, den ena förlorade något och den andra fick något i samband med revolutionen. Och båda är snälla och lagar god mat!
Han beskriver avslutningsvis Kuba som en tryckkokare där staten är tvungen att lätta på trycket för att inte det ska explodera.
Vi kan naturligtvis inte veta vad som är sant men vi har fått flera saker bekräftade på vår rundresa i landet. Till och med längst bort på Kuba, i den så kallade Orienten där de anses var mest trogna revolutionen, svarade en man oss, när vi ställde frågan på vad som skulle behövas för att få till en förändring – så svarade han – En Revolution.
Jeanette & Fredrik
Vilka härliga berättelser ni skriver, det känns som att jag är där när jag läser allt ni skriver!
Det är så bra gjort!
Rickard
Tusen tack, vi bugar och bockar och tackar igen 🙂 Hälsar Jeanette & Fredrik
”staten låtsas att de betalar och vi låtsas att vi jobbar” … Underbar kommentar… men.. stackars människor…
Hej Mats! Ja, det är verkligen ett kontrasternas land och människorna har det inte lätt, det ska bli intressant att följa Kuba framgent. Kram från oss.
Tack för en härlig historia lektion om Kuba
Vad kul, tack Björn! Vi har haft kul när vi läst på om Kuba, och känt att vi inte visste så mycket, hälsar Jeanette & Fredrik