Rundat Sverige

I helgen har vi varit i Göteborg och njutit av solen och staden. Vi har haft ett riktigt trevligt besök och lunch tillsammans med Zacke och hans fru Kia. Sedan har vi hälsat på Fredriks kusin Richard med fru Marie och även träffat deras goda vänner som var på besök. Vi åt en jättegod middag tillsammans på Sjöboden.

Men vi börjar där vi slutade i förra inlägget. Vid sjutiden på morgonen den 4 april kastade vi loss från Karlskrona, solen sken och det var en fantastiskt vacker morgon. Vi hade varierande vindstyrka över Hanöbukten så det tog sin lilla tid att komma fram till målet för dagen som var Simrishamn. Vi åt en sen middag på Hotell Svea som är kända för sina spättor och spättan var toppen. Behöver jag säga att vi även denna natt var enda gästbåten i gästhamnen.

Nästa morgon gjorde vi oss ingen brådska eftersom vi skulle gå en kortare distans till Ystad, så vi kastade loss först klocka halv tio. Till en början hade vi nästan ingen vind så vi motorerade. Klockan halv fyra fick vi lite vind i 2 timmar, men sedan blev det motor igen. Då ändrade vi vår plan och motorerade till Falsterbokanal. Efter drygt 60 distans övernattade vi fastknutna vid en bastuflotte i kanalen. Nästa morgon var vi tvungna att vara morgonpigga eftersom det i slutet av kanalen finns en bro och så här års öppnar den endast kl 0630 och 1830.

Målet för dagen var ön Ven endast 30 distans bort. Vi kunde segla hela dagen och när vi seglade under Öresundsbron kändes det mäktigt. Mellan bron och Ven slog vår mätarställning om till 3000 nm, nu har vi åkt långt i vår båt och ännu längre ska det bli. På vägen till Ven såg vi fem kustbevakningsfartyg som låg i bukten och de såg ut att spana efter något, vi spekulerade vilt på vad.

_DSC0032

Öresundsbron

På Ven invigde vi våra cyklar och utforskade den lilla ön. Här byggde vetenskapsmannen Tycho Brahe slottet Uranienborg och observatoriet Stjerneborg. Tycho Brahe hade hela Ven som förläning, ett slags skattefri lön som adeln kunde få på den tiden. Vi visste inte att Backafall fanns på Ven (sången flicka från Backafall).

_DSC0036

Tant vid Backafall (Backafall i bakgrunden)

_DSC0054

Sankt Ibbs kyrka

_DSC0056

Observatoriet Stjerneborg

_DSC0065

Vår plats i Bäckvikshamnen på Ven

Dagen efter sade prognosen starka vindar så istället för att börja den långa resan mot Göteborg beslutade vi oss för att gå till Helsingborg, en seglats på ca 1 ½ timme.

Vi hade nätt och jämt knutit fast i Helsingborg så kom Expressen springande och ville intervjua oss! De hade hört ett rykte om att någon form av medborgargarde patrullerade sundet för att kontrollera att privata båtar inte smugglar flyktingar till Sverige. Vi avböjde intervjun och meddelade att det enda vi hade sett var flera kustbevakningsbåtar innan Landskrona och att de kanske hade koll. Det visade sig senare att kustbevakningen höll på med en övning där de simulerade ett oljeutsläpp med hjälp av fem kubikmeter popcorn! Popcorn beter sig om olja men är miljövänligt och blir till fågelmat.

I Helsingborg passade vi på att cykla till Sofiero, förbi Fredriksdals teatern och Kärnan. Solen sken så det var riktigt härligt att cykla så långt. Tillbaka i gästhamnen såg vi ”båt kändisen” Albatross. Calle och Janne seglade jorden runt för ett antal år sedan och skrev sedan en mycket underhållande bok Segla med Albatross.

_DSC0071

Sofiero Slott

_DSC0073

Utsikt från Sofiero – Kronborgs slott (Hamlet) till vänster i bakgrunden

Nästa dag var det dags för oss att ta oss an etappen Helsingborg till Göteborg en ganska lång distans som skulle ta runt 22 timmar. Eftersom vi inte vill komma fram i mörker så kastade vi loss först 1030. Till en början hade vi fina vindar runt 8-9 knop, halvvind till bidevind, men runt kl 2300 ökade styrkan och vi hade runt 11-12 knop hela natten.

P1000132

Maken värmer mat under gång, det gungar/lutar rejält och vi har bäddat “sjökoj” i salongen

Det blev aningen jobbigt och skumpigt så det blev inte mer än någon timmes sömn denna natt. Men undan gick det, så vi anlände till Göteborg i mörkret och vad vackert det var att se staden upplyst från vattnet. Vi gick under Älvsborgsbron och tog ner seglet, sedan vände vi ut igen eftersom bryggan vi skulle ligga vid låg före bron. Efter 19 timmar kunde vi knyta fast oss i Lundh Sails gästbrygga i Nya Varvet. Idag måndag har Lundh Sails gjort de sista med vårt nyinköpta, svarta, medvindssegel och imorgon ska det testas.

_DSC0076

Älsvborgsbron i bakgrunden, vi ligger förtöjda vid Lundh Sails

 

6 thoughts on “Rundat Sverige

  1. Vad kul att ni är på väg. Jag följer bloggen och väntar med spänning på varje blogg inlägg

  2. Så kul att följa er resa. Ni närmar oss ?. Det är alltid kul och spännande prova på nya seglen. Hoppas på lagom vindar och fin seglin i fortsättningen.
    Kram på er från Maverick.

  3. Tack för historien kring Ven, hade ingen aning. Kul att ni redan kommit så långt och hunnit med att uppleva massor också. Här hemma blommar påskliljorna, krokusar och tulpanerna är på god väg. Solen värmde så mycket igår och idag att vi kunde sitta ute och fika?. För övrigt är allt som vanligt här hemma. Kramar till er

    • Ven var en trevlig ö och på sommaren är det säkert ett paradis. Det är jättekul att se lite mer av Sverige innan vi ger oss av utomlands.

    • Det är lite kallt ibland men vi har “byggt in” vår sprayhood så där sitter vi varmt. Sedan känner ju vi utförsåkare till klyschan “det finns inget dåligt…” (LoL).

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.