Sehr schön

Vi börjar i Sverige där vi i Vadstena fick lära oss att vi har tre svenska helgon, alltså helgonförklarade av påven. Vi som trodde att vi bara hade den heliga Birgitta. Två av de tre kan du googla dig till men den tredje är ny och vi kan inte hitta något på Google. Så vem är då vårt tredje helgon, egentligen vårt andra, jo det är Katarina, Birgittas dotter. Uppfattningen var att hennes helgonförklaring avbröts när Sverige bytte från att vara katoliker till att bli protestanter. Men för några år sedan skrev några Vadstenapräster till Vatikanen och frågade om de kanske kunde ta upp och slutföra Katarinas helgonförklaring. Det överraskande svaret kom ganska snabbt, att det behövdes inte göras eftersom Katarina redan är helgonförklarad. Den sista av våra tre är Elisabeth Hesselblad.

Vadstena Slott
Ales stenar hanns även med
innan vi spände fast på färjan

När det gäller vädret har det varit ömsom vin ömsom vatten i form av regn. Så vi håller med Ledin ”genom ett regnigt Europa”. Det positiva är att det bara regnat varannan dag och nu börjar vi bli riktigt snabba på att få på regnkläderna och som det ser ut i veckan som kommer så får vi fortsätta med denna exercis. Har man tänkt tanken så är det bara att klä på sig, precis som när vi seglar. Har man tänkt tanken på att ta ett rev i seglet så är det bara att göra det!

Resan genom Tyskland har varit mycket intressant dels historisk med besök i Stralsund. Här låg Sveriges administration i nästan 200 år (1648 till 1815) när vi svenskar höll på nere i Europa och Stralsund var svenskt.

Det andra intressanta är rent mänskligt för här är det munskydd som gäller, inte ute på gatan men så fort man går in. Så folk håller på med sitt munskydd upp och ned, av och på hela tiden. På restaurangen behöver du inte ha munskydd när du sitter vi bordet, men reser du på dig för att gå på toaletten så måste munskyddet på. När vi kom ner till Bayern räckte det inte med de sjukhusmunskydd som vi fick på färjan mellan Ystad och Sassnitz. Här måste vi ha bättre grejer, det är FFP2 klass som gäller annars kan det bli 200 Euro i böter! Olika regler i olika delstater. Men de handskas likadant med dem, upp och ned i fickan och kladdar runt med dem hela tiden. Vi har lite svårt att förstå att de kan tro på att det fungerar som de håller på och kladdar med dem. Men de verkar tro på det och att hålla avstånd verkar helt okänt!

I går lördag fick vi en fantastisk dag över till Österrike och vi turistade Örnnästet både det verkliga och filmens.

Örnnästet
Mäktigt
Filmens Örnnäste
Ingen dålig utsikt här heller

Vi tog oss sedan till den vackra byn Hallstatt som är så vacker att kineserna har kopierat den och byggt en exakt replika i staden Louyang. Hallstatt är inte bara vacker och finns med på UNESCOs Världsarvslista, utan har också världens äldsta saltgruva och i den hittades 2004 en trätrappa som gruvarbetarna använde för ca 3 350 år sedan!

Hallstatt – Världens vackraste by?
Byn bjöd på kallt bad
och hotellet på kall öl

I dag söndag regnar det till och från här i Hallstatt och vi ligger still och laddar inför morgondagen. Då ska det bli fint väder och vi ska åka Grossglockner passet, som står högt upp på en motorcykelåkares ”bucket list”. Titta på filmen och vi tror du kommer att förstå.

Jeanette & Fredrik 

3 thoughts on “Sehr schön

  1. Super coola alla ställen. Stallen svåra att ta sig till med båt så bra att ni passar pa. Antar att ni dock längtar tills ni far se skönheten.
    Kram pa er och kör forsiktigt.

  2. Kul att ni han ta en sväng till trakten där vi tillbringar somrarna, helt nära Ale stenar. Vi gläds åt den nya förbindelsen till Sassnitz och vi sticker iväg nästa vecka. Kör försiktigt och ha en fortsatt trevlig tur.😊

  3. Kul med historielektion igen och kul att se fantastiska bilder. Va rädda om er🤗🤗

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.