St Vincent – sorgligt men sant

Vi hade hört att St Vincent har problem med kriminalitet, men vi var ändå nyfikna på Blue Lagoon och Young Island.

Första natten valde vi att tillbringa i marinan Blue Lagoon, det var bekvämt för där finns tull och immigration så vi kunde lätt checka in i landet St Vincent och Grenadinerna. Marinan och hotellet var i sig helt OK, men brygganläggningen hade sett sina bästa dagar. Hamnkaptenen bad oss att inte hoppa ner på bryggan och vi förstod honom när vi såg i vilken kondition plankorna var och det saknades knapar/ pollare lite här och var. I övrigt så var det inte värt pengarna att ligga i marinan, vi fick en rullig natt med mycket slit och ryck i tamparna.  Vi beslöt oss därför att lägga oss på en boj precis utanför Young Island och dess hotellanläggning i hopp om att vi skulle vara trygga där.

Vi låg ca 50 m från sandstranden och den brygga, där den lilla passbåten som tar gäster till och från hotellet, lägger till. På lördagskvällen var det ett trevligt steel band som spelade vid hotellbaren så vi beslöt oss för att åka in med jollen och lyssna och se lite bättre.  När vi efter 1,5 – 2 timmar återvände till båten upptäcker vi att det är blött på durken. Självklart blev vi fundersamma, hade det kommit en regnskur som vi inte noterat och hade vi då glömt någon lucka? Efter ett tag förstod vi att vi hade haft ovälkommet besök! Någon hade kommit simmandes, klättrat upp i fören och tagit sig ner i luckan i fören som var stängd, men tyvärr inte låst från insidan. Vi blev av med två stycken Iphones (en var visserligen en backup iphone), Fredriks dykklocka och vår stora LED ficklampa. Vi hade kunnat bli av med mycket mer, datorer, Ipads, kamera mm, för allt låg i princip framme och väl synligt.

Mannen som kör passbåten var mycket hjälpsam och ringde polisen samt körde sedan ut dem till vår båt så att de kunde skriva en rapport.

Kriminalitet av detta slag är ett stort problem för St Vincent och dess turistnäring, många seglare väljer i dag att bara segla förbi St Vincent och det gör de rätt i! Vår mooring/boj kille, Jimmy, var mycket bedrövad och han berättade att hans ”bojaffärer” har minskat rejält och han är mycket bekymrad för framtiden.

Vi har rapporterat händelsen till Caribbean Safety and Security Net, en organisation som förmedlar denna typ av information via e-post till ett stort antal långseglare. Så m a o, dålig publicitet för olika hamnar och ankringsplatser sprider sig som en löpeld.

St Vincent har ett stort arbete framför sig för att komma tillrätta med sina problem och att tvätta bort sitt dåliga rykte, sådant brukar ta lång tid. Det är synd för det är en vacker ön som har så mycket potential och nu ska de också få (eller har redan) en internationell flygplats som innebär än fler turister som kan bli rånade!

Vi har lärt oss en läxa, men som sagt det kunde ha varit mycket värre.

Nu lägger vi detta bakom oss och drar vidare till kändis ön Mustique.

Fort Duvernette

250 stora trappsteg!

Jättefin utsikt

Det finns olika storlekar på jollar, vår är tv i bild

De har även större vattenrutschbana

9 thoughts on “St Vincent – sorgligt men sant

 1. Hej Jeannis, jättetrist att ni bilvit bestulna men som sagt skönt att det inte blev värre.
  önskar en fortsatt trevlig vistelse i Caribbean. Kram Fia

 2. Hallå sailors! Åh vad trist att höra att ni haft dåliga erfarenheter, men samtidigt skönt att höra att det ändå gick bra och inte var “värre”. Annars ser det helt fantastiskt ut där ni far fram och vi läääängtar så tills även vi är där. Nu tar det ju lite tid, men den som väntar på något gott…. Vi planerar att lämna Lagos i mars för en liten sväng in i Medelhavet innan högsäsongen sätter igång. Sen ut igen framåt sommaren mot Madeira, kanske via Lagos, och sen Kanarieöarna innan vi går ned mot Kap Verde och sen äntligen över Atlanten. Vi har fortfarande inte beslutat oss för om vi går till Brasilien eller Västindien direkt.

  Vi saknar verkligen er med och hoppas så att vi ska hinna ses “over there”! Ni måste berätta om era fortsatta planer så snart ni vet hur de (kanske) ser ut! Ha det gott och var rädda om er! Segla lugnt och kram! Lotta och Mads, S/Y Looma IV

 3. Jäkligt trist… Skippade ön (St.Vincent) helt på resan 14/15 p.g.a. detta. Skulle nog säga att man bör undvika “sim avstånd” mellan boj och land om man kan var man än är..
  Det lär vara vanligt i Marigot och Soufries också… Tur att det inte var värre…
  Mustique är kanon… Där blir Ni blir rånade på ett snyggare sätt.. :-

  Ni levererar trevliga inslag, bilder och videos som får en att längta tillbaka..

  Ha en fortsatt skön resa

  //Mats

  • Tack Mats, kul att du gillar våra inlägg, och du har helt rätt på Mustique blir man rånad om än snyggt! Men det var kul att ha varit på ön och på Basil’s.

 4. Jag ska inte säga “told you so”, för jag förstår att det svider nog som det är. Ni hade nog en jäkla tur som inte blev av med mer. Antingen blev tjuven stötd eller så hade han bara en liten väska. Mustique är fint men dyyyyrt! Ankomg förbjuden och en löjlig liten boj kostar 700:-!

 5. Ja tur att de inte stal alla mickapärer. Kunde väl inte simma iland med allt antar jag. Jaja bara meteriellt. Så länge ingen är skadad och båten är i Gott skick. Dra där ifran ASAP! Kram

 6. Tråkigt att höra om inbrottet, men tur i oturen att de inte stal mera. Hoppas att ni inte råkar ut för flera otrevligheter av liknande slag. Vi har satt galler för alla luckor för att förhindra intrång, då kan man vädra och vara trygg samtidigt
  Hälsningar Paul o Kerstin på sykerpa.com

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.