Tillbaka i Guatemala

Efter en ganska lång flygresa stannade vi kvar i Guatemala City ett dygn och tog det lugnt. Vi passade på att titta lite på staden (inte så mycket att se), köpte lokalt sim-kort och gick på museum. Ixchel är ett museum med bl a inhemsk textil (kläder, dukar mm från mayakulturen) som visades i montrar och på fotografier. Efteråt fick vi vet att en av våra seglarvänner var med på 70-talet och fotade åt muséet. Det andra muséet vi besökte var Nationalmuseet för arkeologi och etnologi så nu känner vi oss välinformerade inför vår backpacking i Guatemala.

Fredrik handlar sim-kort, man skulle kunna tro att det var något annat!
Skulle kunna vara en gammal svensk julbonad
För kul för att inte visas
Modell över tempelstaden Tikal som vi snart ska åka till

Därefter var det dags för den sju timmar långa bussfärden till Rio Dulce där vår båt ligger på land hos RAM Marina. Det kändes helt naturligt att komma tillbaka, nästan som om vi inte lämnat fast det var mer än fem månader sedan. Vi har flera seglarvänner som bor på Catamaran Island antingen i sina båtar eller i bungalows undertiden de jobbar på sina båtar och förbereder dem för kommande säsongen. Som seglare har vi så här års (före turistsäsongen) ett specialpris på Catamaran Club, vad sägs om 35 dollar natten. Så när vi anlände till Catamaran stod några av vännerna där med välkomstdrinkar och det blev ett kärt återseende med kramar och allt och det kändes som att vi bara varit borta i några veckor.

Kärt återseende
Catamaran Club
Här bor vi

Nu har vi har vänt lite på vår plan och det innebär att vi börjar med att göra i ordning båten innan vi drar ut och backpackar. Då vet vi allt är i ordning och vi har mer eller mindre bara att kasta loss när vi är tillbaka.

Första dagen vi jobbade på båten höll vi på att knäcka oss. Båten står som sagt på land och i Rio Dulce är det hög luftfuktighet och varmt, 32 grader! Vi behövde göra iordning jollen för att ta oss fram och tillbaka mellan båten (RAM) och Catamaran Island. Dessa två platser ligger på var sin sida om vattnet och det är en jollefärd på ca 10 minuter.

Det var extra varmt för att vi jobbade mitt på dagen, men efter att ha över hört ett samtal med ett par amerikanska riggare som är här nere och jobbar, har vi nu ändrat våra arbetstider. Riggarna deklarerade att mellan 11.00 och 15.00 jobbar de inte men å andra sidan börjar de att jobba redan klockan 5 på morgon. Så numera går vi upp 05:30 tar jollen över till båten och tar sedan siesta kl 11:00, men det är inte helt säkert att vi börjar jobba 15 igen utan det kan bli siesta hela dagen!

Påväg till jobbet en tidig morgon
Arbetsplatsen

När det gäller båten såg den ut som när vi lämnade den både utvändigt och invändigt den var bara lite lortig på utsida. Så förhoppningsvis är vi bottenmålade till slutet av veckan och kommer i vattnet till helgen. Det enda orosmolnet är att varvets travel lift (den som de tar upp och lägger i båtar med) är trasig för tillfället. Febril aktivitet pågår och det sägs att den ska vara fixad till torsdag och tillsdess har det naturligtvis hunnit bli kö av båtar som ska antigen i eller ur vattnet.

Vi sitter bokstavligen ganska lugnt i båten för om det drar ut på tiden med reparationen av travel liften så drar vi ut och backpackar och sjösätter vi när vi kommer tillbaka.

Jeanette & Fredrik

6 thoughts on “Tillbaka i Guatemala

  1. Och det största orosmolnet har är att det kanske ska snöa Halloween night. Boo! 👻🎃🙈😆🧡💜🖤

  2. Och har är vi mest oroade för att det ska snöa på Halloween night. 👻🙈😳😆🧡💜🖤🎃

  3. Skönt att allt är bra med er och du beskriver så bra allt ni gör. Tillsammans med Fredriks foton blir det så intressant. Vi väntar redan på nästa inlägg. Kramar från oss❤️❤️

  4. Härligt med lite värme ändå 😀 vi har nu iaf över 20 grader i vattnet i Normandie men underställ o mössa på vid nattliga färder. Njut av värmen o jobba 6-11, låter som en bra plan. Själva ser vi fram emot att kunna segla dagsetapper nu längs Frankrikes Biscayakust OM inte ett bra vindsfönster öppnar sig för överfärd Biscaya, det ser inte ut så dock… Vi är ganska trötta på att segla dessa mörka nätter (mörkt 14 Tim) bland fiskeredskap o fiskebåtar.

    Ser fram emot att höra om er vandring i Guatemala

    Kramar fr oss

  5. Så spännande med ert nya äventyr om än att det nu blir lite mer på land 😉 lycka till och ser fram emot många historielektioner!

  6. Skönt att höra att ni är framme och att båten finns kvar. Ser fram emot backpacker historier o bilder😁

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.