Tillbaka på Höglandet

Vi såg ett väderfönster för att gå till Skottland, men först ville vi titta närmare på Stadt denna halvö som sticker ut som en knytnäve i Nordsjön. Alla båtar måste passera här och under vissa förhållanden kan det vara en mycket otrevlig resa. Det är till och med så att norrmännen planerar bygga en fartygstunnel genom bergen, för att även stora fartyg ska slippa den besvärliga sjö som kan byggas upp vid Stadt.

Stadtlandet
Så ser det ut i verkligheten

Interaktiv karta som du kan klicka på och titta närmare på våra stopp i Norge

Vi valde en lugn dag för att kunna gå nära Stadt och sedan tima vårt tre dagars väderfönster till Skottland. Ett fönster som såg behagligt ut med smörsegling de två första dygnen ner bland oljeplattformarna på Nordsjön och sedan antagligen svag vind ner efter Orkneyöarna. Det stämde och Nordsjön visade sin bästa sida!

Nu har vi även passerat 5000 sjömil

Så nu är vi åter i Skottland och har slussat in i Kaledoniska kanalen och ligger i Inverness och väntar på förstärkning i form av Jeanettes syster Jessica och hennes man Fredrik. Väderprognosen de närmaste dagar ser okej ut, ömsom vin ömsom vatten och sedan får vi se hur länge de står ut. Kaledoniska kanalen är en syster kanal till Götakanal, hälften så lång och hälften så många slussar som Götakanal, så det extra manskapet är välkommet.

Första slussen in i kanalen
Seaport Marina, Inverness

CullodenChùil Lodair

Vårt historiska inslaget denna gång blir besöket på Culloden Battlefield som ligger strax utanför Inverness. Det var här den jakobitiska armén kämpade för att återta Storbritanniens tron ​​från huset Hannover och tillsätta en kung av ätten Stuart, som de ansåg vara rättmätig ägare till tronen. MEN den brittiska armén var lika fast besluten att stoppa detta. Det våldsamma europeiska kriget hade kommit till Skottland och splittrade familjer och satt klan mot klan. Engelsmännen gjorde processen kort med Jakobiterna den 16 april 1746, det hela var över på en timme, och klanherraväldet i Skottland upphörde. Du som sett Tv-serien ”Outlander” har nog koll på Jakobiter och Culloden.

Klanen Frasers sten
Enligt uppgift fanns det 5 st Jamie Fraser med i slaget och 2 överlevde

Nu håller vi tummarna för att Loch Ness bjuder på badväder och då ska vi se om vi inte kan locka fram odjuret.

Detta blir besättningens första slussuppgift (Muirtown Locks)

Jeanette & Fredrik

4 thoughts on “Tillbaka på Höglandet

  1. Fantastisk seglats. Vi gjorde Göta kanal förra året och läste mkt om vänskapen m makedoniska kanalen.

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.