Var tog vi vägen?

Du kanske undrar om vi knäckte oss helt med alla inlägg i tät följd. Närå, vi tog inte ut oss med alla Kubainlägg, men när vi kom till Key West blev det fullt upp med massor av nya intryck och finfrämmande från Sverige.

Det blev som vi trodde en mycket stor kontrast att komma till Key West från Kuba. Det är så fint i Key West med vackra välvårdade hus, nya och fräscha bilar som rullar på vägar utan potthål, ja listan kan göras lång. Men det största intrycket gjorde livsmedelsaffärerna med sitt sortiment och överflöd så vi unnade oss lyxen att bara handla det vi behövde. Vi övergav alltså Kubaprincipen ”att handla när det finns” som vi har praktiserat i många länder vi seglat i, inte bara Kuba, vilken lyx!

I Key West lade vi oss på en boj i ett bojfält (mooring field), ett slags flytande campingplats kan man kalla det. Vi hörde en siffra på att det är plats för 160 bojar/ båtar, många av dem ligger här permanent och innehavarna arbetar i Key West. De bor alltså på sina båtar och pendlar med jollen till en jollebrygga som ligger i anslutning till en fri parkering, där finns det en servicebyggnad med dusch, toalett och en tvättstuga, allt detta till det facila priset av ca 3000 SEK/månad. Då ingår det också att en servicebåt kommer en gång i veckan och tömmer båtens toalett tank. Huspriserna i Key West är höga och då är naturligtvis detta ett prisvärt alternativ. Bojfältet ligger mycket nära U.S. Army Special Forces Underwater Operations School och vissa dagar och kvällar var det högt underhållningsvärde när de tränade sina soldater med fallskärmar, helikopter, gummibåtar mm.

Träning på gång

Sedan fick vi som sagt finfrämmande från Sverige när dotter Ebba med sambo Philip kom på besök och då passade vi på att flytta från bojfältet till en marina i centrala Key West.

Normalt är allt fullbokat halvårsvis så här års, men vi hade tur! Vi gick till marinan och frågade och de hade en enda plats ledig, men att det var bara 4 foot (1,2 m) djupt vid lågvatten. Inga problem sa vi eftersom vi bara går 3,4 fot (1,05m) med centerbordet uppe. Senare fick vi höra att de aldrig sett en segelbåt på den platsen tidigare.

Vi vill också nämna den höga servicenivån i USA. Batteriet till bogpropellern har börjat tackla av och när vi gick in i marinan så gjorde det sig påmint om att det är dags att byta det. Sagt och gjort vi cyklade och köpte det nya batteriet och när butikspersonalen såg cyklarna så erbjöd de oss skjuts tillbaka marinan med bil helt utan kostnad!

Vi turistade i Key West och sedan öppnade sig ett väderfönster för att segla från Key West till Miami. Vilket ungefär är ett dygns segling och tidvis fick vi hjälp av golfströmmen på 3,5 knop så det gick fort och vi var framme i Miami tidigt på morgonen. Ungdomarna hade mer energi än oss så efter frukosten hyrde de en bil och for iväg för att utforska en av de stora shoppinggalleriorna. De var inte tillbaka i båten förens halv åtta på kvällen och då hade vi redan lagt oss i sängen, vi blir trötta av att nattsegla, speciellt bara en natt.

Sista tågstationen innan Havanna

Efter några dagar i Miami var det dags för ungdomarna att mönstra av och börja återfärden mot Svedala och för oss att planera för vidare färd. Nästa stopp blir Fort Lauderdale som ligger endast några timmar bort men vi tänkte låta vinden lugna ner lite innan vi ger oss av. Just nu blåser det hårt nordligt och det är ganska svalt runt 18-20 grader och det tycker vi är skönt!

Jeanette & Fredrik

3 thoughts on “Var tog vi vägen?

  1. Absolut bästa service landet. Skönt att ni har bra temperatur. Har har våren antligen kommit. Sag first Red Robin forra mandagen.

  2. Å va skönt att höra av er igen, saknat era inlägg. Jag mailade er förra veckan, har ni inte fått mitt mail? Hur som helst skönt att ni får njuta av god mat m m😁/ kramar

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.