Vikingar?

Hade vi varit vikingar skulle vi blivit kvar på Färöarna! Legenden säger att på Färöarna släppte vikingarna av dem som inte klarade sjögången.

De andra for sedan vidare för att senare, på tillbakavägen hämta upp dem. Men de kvarlämnade vikingarna trivdes så bra på Färöarna att de bad om att få vara kvar och ville att deras fruar och barn skulle tas med på nästa vända. Nu var dock fruarna inte ett dugg intresserade av att flytta till dessa små öar ute i Atlanten. Så för att inte göra sina kamrater besvikna tog de vägen via Skottland och hittade nya kvinnor till sina kamrater!

Vår 2,5 dygns överfart från Stornoway till Torshavn är nog en av de obekvämaste vi gjort och den sträckan har tydligen ett rykte om sig att vara obekväm. Vi vill inte på något vis avskräcka någon från denna seglats för Färöarna är väl värd några uppkastningar.

Down Town Torshavn
Det blev SOS till ankardrammen
Bilderna får tala för sig själva
Våra souvenirer från Färöarna
Solen lyste inte alla dagar
“Spenner” En gammal dam från 1897 signerad Colin Archer
Soni den lyckliga ägare av den gamla damen

Färöarna storlek hade vi inte riktigt koll på. Det förvånade oss att alla de 18 öar som utgör Färöarna, har en sammanlagd yta som motsvarar ungefär halva Gotland. De som bor på Färöarna kallas ”färingar” och antalet invånare är ca dubbelt så många jämfört med Gotland. Danska pratas av alla och sedan fick vi lära oss att det finns något som heter skandinaviska, alltså en blandning av norska, danska och svenska. Sa vi det, det finns fler får än människor på Färöarna, ca 80 000, och de springer mer eller mindre fritt på öarna och har företräde i trafiken. Annars är det ju fisket som är den stora industrin vilket också var en av anledningarna till att Färöarna inte ville vara i EU, de vill inte att Bryssel ska lägga sig i.

Vi hyrde bil och körde runt på öarna och det finns många, många tunnlar och inte mindre än 3 tunnlar som går under havet mellan öar och en av dem har världens enda undervattens rondell.

Efter en veckas insupande av dessa vackra öar satte vi kurs rakt österut till vårt kära grannland Norge och hamnade i Ålesund och har i helgen umgåtts med våra norska vänner Janne och Steinar som kom och hälsade på. Vi hade inte setts fysiskt sedan vi låg ankrade tillsammans i Fort Lauderdale och Covid förklarades vara en pandemi på Fredriks födelsedag.

Mexican Train var vi naturligtvis tvungna att spela
Glada turisttåg resenärer
Ålesund från ” fjällstua”
Bushpoint

Nu ligger vi på första parkett för att hjälpa norrmännen fira 17 maj innan vi börjar röra oss norr ut och vi tror att det kommer bli långa hopp.

Jeanette & Fredrik

6 thoughts on “Vikingar?

  1. Oi, dere er effektive bloggere 🙂 Færøyene ser akkurat ut slik jeg har forestilt meg. Vakkert. Tusen takk for en herlig helg hos dere i Bushpoint. For en lekker båt. Den vil nok gi dere mange flotte opplevelser.

Vad kul att du vill lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.